Támogatnád a fizetések nyilvánossá tételét?
Mind az álláshirdetés területén, ha megegyezés kérdése is egy minimum összeget odakéne írni, hogy mennyire gondolt a költő.
Mind pedig a már munkában lévők fizetését is teljesen nyilvánossá kellene tenni.
Vége lenne a mismákolásnak, a versenyképes fizetés szövegeknek,ugyanúgy ahogy a focisták bérét is tudjuk, ugyanúgy tudnánk mindenkiét. Lekéne számolni , a magyarok hülyeségével, hogy a pénztárcájában ne nyúlkáljon senki (vagy mert keveset kap, vagy mert sokat), a saját érdeke lenne mindenkinek, néhány embert kivéve, aki mondjuk sokkal nagyobb összegért dolgozik valahol mint azt a többiek gondolnák, de nem ahhoz a pár százalékhoz kéne igazítani a szabályokat.
Az hogy a fizetésén felül milyen bevételei vannak valakinek, az már magán dolognak számítana.
Egyre több helyen látom kiírva az álláshirdetés mellé, hogy mi az ajánlott bérsáv, szóval ez a része lassan megvalósul.
Viszont: ezen túl az, hogy kinek milyen fizetése van, az durván magánügy. Akkor lenne csak igazán zsebben turkálás, ha ez kiderül, nem beszélve arról, hogy milyen visszaéléseknek lenne a melegágya.
A focisták is biztos bánják, hogy nyilvánossá tették a bérüket... Na nekik is pl. csak Magyarországon nem az, mindent elárul erről az országról. Itt mindenki titkolja a nettó minimálbéres fizetését, nagy titkolni való pedig... Ha kicsit jobban kap, akkor meg nehogy elvegyék a munkáját a többi csóró, ahelyett hogy összefognának, egymásnak ugranak. Ez egy ilyen hely. Rokon cégénél a magasabb béreket levették, az alacsonyak meg nőttek valamivel, mert emelték a minimálbért, szerinted kin vezették le a dühüket az eddig jól keresők?
Na ezért utálom én ezt az országot, megérdemeljük!
14,
1, nem jelentkezel fölöslegesen keveset adó céghez
2, tudod hova jelentkezz a bérigenyed alapján
3, nem kapsz többet vagy kevesebbet ugyanolyan szituációban, így elkerülód azt a kellemetlenséget amit én írtam, vagy ha mégis a dolgozók jobban megértik majd miért kap a másik többet, elkell magyaráznia a főnöknek (pl. Idénymunka, csak ennyiért jött el valaki, de ő 2 hónap múlva már itt sem lesz)
4, megszűnik az állítólagos férfi-női megkülönböztetés
5, az azonos szektorban lemaradt bérek felzarkozasnak indulnak
6, az időszakos béremeléseket, bónuszokat stb. is igyekeznek mindenhol követni
7, berverseny is kialakulhat a legjobb munkakavállalókért.
Ezek nagyon szép elképzelések, de a gyakorlatban vagy működik már, vagy más okok miatt nem fog.
Az ajánlati oldal már most kezd a publikus irányba mozdulni. Szoftverfejlesztő piacon azt tapasztaltam tavaly év végén, hogy mindenhol nyílt ajánlattal érkeztek, már a folyamat legelején ismert volt számomra az ajánlati sáv. Nyilván azért egy sáv, mert nem tudják kezdetben, hogy a jelölt milyen tapasztalatokkal és kvalitásokkal rendelkezik, ettől pedig függ a konkrét ajánlat.
Másik oldalról egyszerűen nincs két azonos munkakör. Ahány helyen voltam fejlesztő, az mind különbözött egymástól. De még az olyan triviális esetek sem feltétlen összehasonlíthatóak, mint pl. pénztáros. Boltról boltra más. Aldi/Lidl relatíve jobban fizet, cserébe marha kemény a tempó.
Ha ezt uniformizálni akarod, akkor vagy névvel pározva kell közzétenned, hogy ki mennyit keres, ami gyakorlatilag turkálás az állampolgár zsebében, vagy ultrabonyolult bértáblákat kellene közzétenni a cégeknek, amik jó eséllyel megint nem lennének összehasonlíthatóak.
Amellett vagyok, hogy igen, az álláshirdetések mellett legyen kötelező a juttatási keretek megjelenítése. A megállapodás viszont már magánügy.
A focisták többnyire támogatásokból szerzik a pénzüket, és közszereplők. Amúgy a konkrét keresetük azért általában nem ismert, csak azt tudjuk, hogy aránytalanul sok. Ez nem pontosabb tudás, minthogy egy közép-nagyvállalati felsővezető milliókat visz haza.
18-as nem akarom univerzális a fizetéseket, tudom hogy nincs két ugyanolyan meló, de hadd döntsem már el én hogy vállalok-e mondjuk keményebb melót plusz 50 ezerért vagy nem. Aztán lehet megszívom, jobb volt a kevesebbet fizető helyen dolgozni, de legalább tudom mi van. Nem akarok személyesen turkálni állampolgárok zsebében, fizetések legyenek közé téve beosztás szerint, ennyi.
A focisták fizetése pedig igenis közzé van téve nyugaton, az egyik kap 5 millió eurót évente, a másik mondjuk csak 4-et, egymás mellett fociznak ugyanannyit, még is működik a dolog, pedig nincs megmagyarázva hogy miért kap többet a másik. Hosszutavon viszont eleve ez a helyzet vezetett oda hogy egyáltalán kap 4-et is akármelyik, mert folyamatosan egyre többet kérnek. Ha a fizetésük titkos lenne, fele annyit se keresnének hidd el, azt se tudnák mennyit nem szégyen elkérni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!