Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Érzel változást az életszinvon...

Érzel változást az életszinvonaladban a magas infláció miatt?

Figyelt kérdés
2023. jan. 12. 08:46
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
24%
" 2022 első 10 hónapjában a reálbérek 4,3 százalékkal nőttek, a reálkeresetek 77 százalékkal nőttek 2010 óta. Az OECD-tanulmány szerint 2022 harmadik negyedévében egyedül Magyarországon nőttek a reálbérek az uniós országok közül."
2023. jan. 12. 11:28
 22/31 anonim ***** válasza:
29%
Én nem érzek semmi különbséget. Ha lepontoztok, ha nem, ez így van.
2023. jan. 12. 12:24
 23/31 anonim ***** válasza:
100%

16: nekem is ez tűnt fel. Mindenki érez változást de valójában senkit sem érint, mert mindenki jól keres és úgyis ki bírja fizetni. :-)

Akkor mondom nálunk mi van: igen.

A mi lakásunkban két fokkal vettem vissza a hőmérsékletet, felesleges mosás, szárítógépezés nincs. Anyáméknál 18 fok van, a munkahelyem lezárva részben februárig, ahol dolgozom ott szintén ennyi.

Nincs gyorséttermezés, mert túl drága, korábban heti szinten belefért. Imádtunk itt-ott enni, nem mekire gondolok, hanem kézműves burger, pizzarendelés, kávézó, stb. Nincs kajarendelés sem, mivel otthon két háztartás összeállt, és jóval olcsóbban ki tudjuk így hozni. Három éve simán lementem enni a helyi kis étterembe a munkahelyemen, most infarktus nélkül (és jóllakva) nem tudnék kijönni. Nem reszelek 20 deka trappistát a milánóira, mert aranyárban van. Túrót is kétszer meggondolom, veszek-e. A marhahús szintén ritka kategória lett. A kedvenc termékeim, mint kaliforniai paprika, hummusz, sajtok, brokkoli, karfiol, kigyoubi és társai néha olyan áron futnak, hogy hanyatt estem.

Már egy ideje listával és tervekkel megyek vásárolni, mert az ad hoc impulzív vásárlás drága. Akciós újságokat böngészem, ilyenre korábban nem volt igényem.

Szívom a fogam amikor a gyerek harmadszorra is kinövi a húszezres szupinált cipőt egy bő félév alatt. A patikában tízezreket hagyok ott, ha rajtunk van a fosas vagy a gyerek már két hete fullad.

Magánegészségügybe járunk, mert államiba nem jutunk be vagy épp alapból nincs is, ez másfélszer annyi, mint három évvel ezelőtt. A gyereknek bármilyen külön program, fejlesztés az inflációval párhuzamosan folyamatosan drágul.

Egyelőre az új és nagyobb lakás tervét is elvetettük, így a harmadik gyerek ötletét is elvetettük.

Nyaralni idén voltunk külföldön, most egy darabig nem megyünk, talán belföldre pár napra.

Úgyhogy igen, változott az életszínvonalunk. Alapvetően negatívan, nyilván van egy két dolog mai pozitív is lehet, pl nincs kajapazarlás vagy felesleges kiköltekezés. Azt viszont nem tartom normálisnak, hogy a zöldséges pult/piac előtt izzadnom kell, hogy megéri-e a zöldség és a gyümölcs, vagy sem...

2023. jan. 12. 12:34
 24/31 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom meddig bírom még, egy hete jött meg a nyomorult 207 ezres fizetésem (gimnáziumi tanár vagyok), befizettem a számlákat, lakbért és maradt 45 ezer forintom. Így kell kihúznom február 3-ig úgy, hogy mindent (étkezés, háztartás, tisztálkodás, öltözködés) ebből kell megoldanom.
2023. jan. 12. 13:13
 25/31 anonim ***** válasza:
100%

De szerintem senki nem azt írta, hogy nem változott negatívan az életszínvonala, csak hogy még nem hal azért éhen, még van miből visszafognia.

Ezzel mi is így vagyunk, de pont most kezdünk bedepressziózn azon, hogy dolgozó emberként már teljesen le kell minimalizálni mindent, ha az ember félre akad rakni valamennyit tartaléknak vagy nagyobb dolgokra.

Mi sem éltünk sosem nagy lábon, mert az otthonunk felújítására spóroltunk, de akkor legalább volt ugye látszatja a dolognak, minden évben belefért valami. Most nem bizto

2023. jan. 12. 13:59
 26/31 anonim ***** válasza:
100%
25: de nem az éhen halásra kérdeztek rá, hanem van e életszínvonal csökkenés. Van ám sokaknál, csak a többség nem meri bevallani a rengeteg "luxust", amiről le kellett mondania. Az is életszínvonal csökkenés, ha a tartalék csappan meg.
2023. jan. 12. 14:09
 27/31 anonim válasza:
Megérzem. Egyedül álló anyuka egy 12 éves kamasz fiúval. 3-szor annyit eszik, mint én :D :D amiket fogyasztunk, 2-3szorosa lett. Lemondtam a gyümölcsről, hogy neki tudjak adni. Inkább vitamint vettem magamnak, ami 1 heti gyümölcs árából 1 havi vitamin kijön. 1 fizuból élünk ketten. átlag fizu feléből... a ruhák ára is nagyon felment. szerencsére az iskolai étkezést nálunk még nem emelték. infláció előtt sem vetem felesleges dolgokat. tudatosan vásároltam. ja és ez mellé nekem speckó étrend kellene a betegségem miatt. na az teljesen felejtős.
2023. jan. 12. 22:02
 28/31 anonim ***** válasza:
Igen, tekert cigit szívok, amit nem tudok megtekerni.
2023. jan. 13. 17:14
 29/31 anonim ***** válasza:
A rák egye ki a gyomrát az életszínvonal változásoknak. Tőlem még a szociálist is elvettelék, amit nem keltet volna hogy elvegyenek, azt a kis pízt. More má erre is ideges vagyok.
2023. jan. 13. 18:19
 30/31 anonim ***** válasza:

Ez a trinyó!!

2023. jan. 13. 18:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!