Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi várható az oktatáspolitikáb...

Mi várható az oktatáspolitikában, érdemes tanárnak menni? 17/L

Figyelt kérdés

Most vagyok 11.-es, erős gimibe járok, jók az eredményeim, van már 2 nyelvvizsgám, szóval valószínűleg bárhova felvennének majd egyetemre.

Én viszont nagyon szeretnék tanár lenni, de ezek a nettó 200 ezres bérek megrémítenek. Láttam, mennyi egy albérlet, milyen drága az élelmiszer... Túl sem lehet élni ebből a fizetésből.

Mit gondoltok, lesz változás a rendszerben? Ilyen rossz nem maradhat, is előbb-utóbb összeomlik az oktatás.

2023. jan. 5. 17:18
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
83%

#11: 10-20 év múlva lesz nagyon feltűnő, ha a nyugdíjkorhatár nem változik. A mai tanárok nagyrésze 45-50 fölötti. Egy-két évtizeden belül durva állapotok lesznek itt. Remélem, nem tervezel addigra iskolás korú gyermeket a világra hozni, mert ő szívja meg. :(

Kérdező, figyi: pszichológián végeztem (elképesztően népszerű szak, néhány rá is akarnak majd beszélni), most tanári fizetésért dolgozok. Úgy értem tényleg, ugyanaz a modell vonatkozik ránk az én területemen. Én szeretem ezt a munkát, de pályakezdő vagyok, és ennyi fizetésért azért ez durva. És nálunk senki nem optimista, itt mindenkinek az a célja, hogy minél előbb elmenjen innen, plusz képzésekkel, majd egy kis munkatapasztalattal. A mi területünkön erre van lehetőség, akkor is, ha drága és időigényes a folytatás. De a tanári szak nem ilyen, onnan nehéz váltani. Én a helyedben választanék egy szakot (pl. biosz BSc), és elvégezném azt. Ha pár év múlva csoda történik, akkor abból egy pár éves képzéssel még lehetsz tanár is, de nem is korlátozod le teljesen a lehetőségeidet erre az irányra. A nyelvtudás pedig király, de akkor meg inkább külföld felé kacsintgass. Mindenesetre nem jó ötlet itthon tanári pályát választani, mert hiába vannak ígéretek, érdemi változás a közeljövőben nem igazán várható.

2023. jan. 5. 20:19
 22/31 anonim ***** válasza:
82%
Nem. Lassan 10 éve várom ugyanezt. De az infláció miatt már most szarabb az életszínvonal, mint 3 éve. Mai eszemmel elkerülném nagy ívben ezt a pályát!
2023. jan. 5. 21:14
 23/31 anonim ***** válasza:
85%

Ne menj.

Ha lesz is változás valaha, egyelőre nyoma sincs annak, hogy egyáltalán el akarnák kezdeni a változtatást. És tekintve, hogy jópár év kell egy érdemi változás begyűrűzésének, ahhoz, hogy te egy jobb rendszerben állj munkába, ennek a változásnak már most el kellene indulnia.

De mint említettem, nincs szándék sem a helyzet javítására. Szóval ha kezdeni akarsz valamit az életeddel, ne menj pedagógusnak.

2023. jan. 5. 21:46
 24/31 anonim ***** válasza:
85%
Sőt, amit most akarnak újítani, szerintem teljesen vérlázító. Szerintem már jövőre sem lesz tanár az iskolákban.
2023. jan. 6. 14:45
 25/31 anonim ***** válasza:
28%
Ilyesmi rendszert már hosszú évekkel ezelőtt is be akartak vezetni egyszer.
2023. jan. 6. 15:10
 26/31 anonim ***** válasza:
95%

Igen, de akkor még nem volt ekkora hatalma a Fidesznek, szerintem most meg is lépik.

Mániájuk ez, hogy a tanár fizetését a teljesítményhez akarják kötni, de egy tanár teljesítményét nem lehet így mérni!

Elképesztőnek tartom, hogy az iskolákra csak mint versenyistállókra képesek tekinteni.

2023. jan. 6. 15:14
 27/31 anonim ***** válasza:
96%

"szerintem most meg is lépik."

Akkor is meglépték, nem? Nem emlékszem, csak arra, hogy nálunk úgy döntött az igazgató, hogy ő nem fog differenciálni, mindenki ugyanannyit kap.

"egy tanár teljesítményét nem lehet így mérni!"

Hát igen. Ilyeneket írnak, hogy

"Az egyéni teljesítménycélok közt olyan példákat hoztak a belügy szakemberei, mint hogy adott tanár legalább tíz diákját indítsa országos tanulmányi versenyen, vagy a tanév során szervezzen legalább hat, szellemi és testi fejlődést szolgáló külső programot a tanulóknak, vagy mondjuk legalább öt, a magyar nemzeti kulturális hagyományokhoz kapcsolódó eseményt."

[link]

Ezt mégis hogy? Nem elég, hogy eleve túlterheltek a tanárok, majd most még plusz programokat szervezzenek (nem mintha eddig nem szerveztek volna... és persze az pl., hogy a vele járó utazási meg telefonköltséget és hasonlókat fizessék, fel se merül, nyilván saját zsebből mindet...) azoknak a diákoknak, akik szintén eleve túlterheltek? És ha a tanár benevezi Pistikét a versenyre (milyen versenyre? egy házi verseny is elég, amin összvissz három gyerek vesz részt vagy országos versenyre? és ha országosra, akkor ha csak egy gyerek nevez be egy adott tantárgyból, akkor egy tanár ott fog ülni mellette délután kettőtől este hétig? azt ki fizeti meg neki? mert mondjuk ilyen eddig is volt, és persze vad ingyen...), de Pistike úgy dönt, hogy inkább otthon marad minecraftozni, akkor mi van? Benevezni benevezte... Hát szóval...

2023. jan. 6. 15:23
 28/31 anonim ***** válasza:
83%
Úgy tudom az egyetemeken jobb a helyzet, ha tanítani szeretnél, és magasabb fizetést is szeretnél kapni, de érdemes rákérdezni egyetemi oktatóknál, hogy mennyit az annyi.
2023. jan. 7. 15:05
 29/31 anonim ***** válasza:
83%

28

Szerintem az egyetemi tanárok nem a tanári fizetésből élnek hanem a projektekből amit mellette csinálnak.

Ezenfelül ismerek olyan egyetemi tanárt aki mesélte, hogy a fizetését emelték. Csak az egyetem nem kap több pénzt, hogy kifizesék azt.

2023. jan. 7. 15:08
 30/31 anonim ***** válasza:
71%

Alapvetően 2 út lehet.

Vagy belenyúlnak a rendszerbe, de érdemben nem javul meg.

Vagy belenyúlnak, és meg is javul.

Persze az is lehet, hogy adnak fizetésemelést, és még az infláció miatt még kevesebbet fog éri a pénz, mint előtte, ez olyan tipikus magyar megoldás. xDDDDDD

2023. jan. 7. 16:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!