Lehet a jövőben annyira rossz a helyzet, hogy esélytelen lesz külföldre költözni?
22: milyen frontra?
23: megfontolom, de ha talán mégse tudom megvalósítani, arra is fel kell készülnöm. És most inkább erről beszéljünk.
Kérdező, szankciók nálunk biztos nem lesznek. Lassan kifulladnak a hadműveletek, mire befejezed a tanulmányaidat, addigra biztos befejeződik a háború.
Az elszegényedés meg nem lesz olyan mértékű. A multicégek biztosan maradni fognak és az húzza a jövedelmeket.
Viszont a szorongásaidat tényleg rendbe kéne tetetni pszichológussal. Ezt a legjobb szándékkal mondom.
17-es, nem te vagy a hibás, csak forró témába tévedtél bele a személyes kérdéseddel. Ez itt a politika kategória, és mindenik fél, különösen a kormányzati rezsim egyre idegesebb, hisztérikusabb talpnyalói, a saját politikai berögződéseik reklámozására használják a topikot, nem arra, hogy jóhiszemű válaszokat adjannak, amelyek valamilyen laza kapcsolatban állnának a feltett kérdéssel.
A szorongásod amúgy egyáltalán nem alaptalan, hiszen mind látjuk, hogyan gyengül a forint, rekordinfláció van (a legnagyobb a térségben), egyre rosszabb az ország helyzete - és ha még egyetemista is vagy, joggal aggódhatsz az oktatás szétverésén, az egyetemek átszervezésén is.
Én mégis azt mondom, ha már az első évet félig letudtad, csináld végig ezt a képzést, és próbálj nyelveket tanulni, minél több külföldi ösztöndíj- és cserediákprogramba bekapcsolódni (Erasmus), nyelvvizsgát szerezni, tudatosan készülve arra, hogy zökkenőmentesen el tudd hagyni az országot, használható tárgyi tudással és nyelvtudással a birtokodban.
Ne ess pánikba, az sosem jó tanácsadó! Reméljük, két és fél év múlva még el tudod hagyni zökkenőmentesen az országot, különösen ha közben már szétnéztél Nyugaton, pl. cserediákprogram keretében.
Nyaranta próbálj meg kint összeszedni egy kis pénzt (és ami a legfontosabb: NE VÁLTSD ÁT FORINTBA!), építs külföldi kapcsolatokat, figyeld a képzettségednek megfelelő munkalehetőségeket.
És persze figyeld a híreket is: ha valami rosszabbra fordul, azonnal csomagolj és dobbants (mindenki ezt csinálja). Fontos, hogy legyen félretett pénzed is, ezt nyári diákmunkákkal remekül előteremtheted, úgy, hogy már külföldi országokkal ismerkedsz.
Szóval higgadtan, stratégikusan, tudatosan építkezz abba az irányba, hogy a diploma megszerzésének pillanatában azonnal távozni tudj. De ne stresszelj fölöslegesen, annak semmi értelme nincs.
#27 nem, hanem arról, hogy ha most nem tudom megvalósítani a kimenést, akkor inkább hagyjam ott a mostani képzést és tanuljak valami mást, amivel el tudok helyezkedni, és kevesebb idő, és menjek ki azzal, vagy elvégezhetem nyugodt szívvel, mert nem lesz ilyen rossz a helyzet.
#26 tudom, de nincs pénzem pszichológusra.
24
A helyedben egy dolgot tennék: rengeteget tanulnék.
Ha lesz értékes tudásod, semmilyen körülmény nem állít meg.
Ha nem lesz, akkor meg kár elindulni akárhogy is változik a világ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!