Miért mondják, hogy Orbán külföldre üldözi a magyarokat?
A régiónkban nálunk a legalacsonyabb a kivándorlók aránya.
Románia 17%, Lengyelország 11%, Horvátország 20%, Magyarország meg csak 6%.
Ha Orbán kiüldözi a magyarokat, akkor a többi ország kormánya mit csinál?
Persze, sok szájhős telesírja a facebook csoportokat, hogy most mán aztán tényleg megyek külföldre, ismerős. Hogy ebből mennyi megy tényleg ki...
A külföldre költözők számának ugrására van valami forrásod, vagy csak népi monda?
Rendben, elhiszem neked, hogy a választások után többen mennek ki. De ez számokban mit jelent? Hány százalékkal lesz több a kitelepült magyar egy-egy választás után, 0,1%, 1%, 10%? Nem tudni. Túl nagy nem lehet, mert az meglászódna a hazai munkahelyi statisztikákban is, hogy hirtelen sokan mondanak fel. És hiába vándorolnak ki a gonosz Orbán miatt, arányaiban kevés magyar vándorolt ki, a környező országokból több.
És ne hidd, hogy te, és azok, akik hivatalosan otthon vannak nem erősítitek a kintiek számát. Nem csak az alapján nézik, hogy kijelentkeztél-e otthonról, a célország is szolgál adatokkal, és nem csak Magyarország végzi a felmérést. A legoptimistább, ENSZ becslése szerint van kint 637ezer, szóval könnyen lehet, hogy a 6% már veletek együtt annyi. :)
Tekintve, hogy mind otthon, mind itt nincs mindenki bejelentve a munkahelyére, illetve a lakcímünk sem itt van, eléggé homályos terület hivatalos statisztika. És azt látom, hogy az egykori osztálytársaim 90 százaléka simán itt kinn dolgozik. Soknak itt született a gyereke is és német nyelvű óvodába és iskolába járnak. Én harmincas korosztály vagyok, nyilván nem minden korosztályban ugyanilyen az arány.
Amúgy halkan jegyzem meg, hogy papíron nem is vagyunk sokan bejelentve, úgyhogy nem tudom, hogy például engem hova sorolnak a statisztikák. :D
Azt nem mondtam, hogy csak Orbán tehet a kivándorlásról, vannak itt a városban lengyelek is, meg elég sokféle náció képviselői. Viszont az tuti, hogy a populista egypártrendszer, a mesterségesen alacsonyan tartott bérek nem kedveznek annak, hogy a dolgozni tudó korosztály otthon maradjon.
1. Várjuk meg a népszámlálás eredményét, akkor majd pontosabb infóink lesznek.
2. Miért kéne ezt más országokhoz képest relativizálni? Az ilyet a korábbi magyar adatokhoz képest kell értelmezni. Pl le kell csekkolni a 2005-ös adatokat. Értelmetlen más országokhoz összevetni, ha Magyarországhoz képest akarjuk megnézni az elvándorlás arányát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!