Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha a lakásban ahol lakom csak...

Ha a lakásban ahol lakom csak bérlő vagyok, de nem vagyok bejelentve, mit mondjak a népszámlálási biztosnak?

Figyelt kérdés
Egyáltalán beengedjem?
2022. okt. 26. 19:23
 1/5 anonim ***** válasza:
87%

Mondd azt, hogy önkényes lakásfoglaló vagy.

Egyébként a kérdőívben benne van, hogy azt is bele kell venni, aki nincs bejelentve, de életvitelszerűen ott lakik.

2022. okt. 26. 19:25
 2/5 anonim ***** válasza:
80%
Azt, hogy Jó napot kívánok!
2022. okt. 26. 19:25
 3/5 anonim ***** válasza:
83%
Nem érteni magyar, külföldi vagyok...
2022. okt. 26. 19:33
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Te vagy nem figyeltél a választás előtt módosított, nagy visszhangot kiváltó lakcímnyilvántartás törvény és Büntető Törvénykönyv módosításra, vagy elfelejtetted. A lényeg: senki sem köteles ott lakni, ahova be van jelentve.

Módosítások 2022. január 1-től:

„Nem vezethet a lakcímadat érvénytelenségének megállapítására az a körülmény, hogy a polgár nem él életvitelszerűen a lakóhelyként bejelentett lakásban.”

A lakóhelycím csak egy kapcsolattartási cím lett:

„A polgár lakóhelye: annak a lakásnak vagy szállásnak (a továbbiakban együtt: lakás) a címe, amely a polgár állammal, továbbá a természetes és jogi személyekkel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel való hivatalos kapcsolattartása, valamint lakóhelyhez kötött jogai és kötelezettségei megalapozásául szolgál.”

Egyidejűleg a Büntető Törvénykönyvet is módosították: a közokirathamisítás tényállása alól kivétel lett az, hogyha valaki valótlan lakcímbejelentést tesz.

Eleve ezt tartalmazza a népszámlálási kérdőív:

„Hányan élnek a lakásban?

Ideértendők mindazok a személyek – 𝗯𝗲𝗷𝗲𝗹𝗲𝗻𝘁𝗲𝘁𝘁𝘀é𝗴𝘁ő𝗹 𝗳ü𝗴𝗴𝗲𝘁𝗹𝗲𝗻ü𝗹 –, akik itt élnek

életvitelszerűen, vagy itt van az otthonuk, de munka vagy tanulás miatt átmenetileg

máshol laknak! Amennyiben senki sem lakik itt, „0”-t írjon!”

Nem jó ötlet nem beengedni a számlálóbiztost. Hogy élsz – a lakóhelycímeden, a tartózkodási helyeden, vagy bárhol másutt –, azt tudják a nyilvántartásokból. És hiányoznának az adataid, ha online sem töltötted ki az ívet, a számlálóbiztos sem tölti ki a nevedre, és utána a helyi jegyzőnél sem töltöd ki. Nem tudom, van-e nyilvántartásba vett címed; oda egyszerű kiküldeniük az akár 200 ezer forintig terjedhető közigazgatási bírságot. Ha nem veszi át senki, sebaj, hivatalos levélnél beáll a kézbesítési vélelem; átvettnek számít. Ha tudsz róla, ha nem. Közigazgatási bírságot a NAV hajt be; valami nyomod valószínűleg van náluk.

Nem tudom, hogy mi az esélyed a bírság elkerülésére; ezt mérlegelheted. A megelőző népszámlálás idején kaptak bírságot, híre is volt, igaz, akkor 20 ezer forint/fő volt; pl. egygyermekes család 60 ezres bírságot kapott. Most, a 200 ezres fejpénzért, jobban megéri a hatóságnak kicsit körülnézni.

2022. okt. 26. 22:43
 5/5 anonim ***** válasza:

Nekem is hasonló a helyzetem. A tulajdonoshoz "irányítottam" és megmondtam, én már máshol kitöltöttem a kérdőívet. (Az előző helyen ebből nem volt gond, pont mostanság költöztem egyik albérletből a másikba.)

Szóval, ha nem engeded be, akkor hagy egy ceklit a postaládában.

2022. okt. 26. 23:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!