Árokpart kérdése:
Elképzelhető, hogy hasonlóan megosztott volt a társadalom 1988 és 1989 október 23-án is mint manapság, csak ugye akkor még nem volt internet?
Figyelt kérdés
Úgy értem, hogy akkor sem örült egységesen mindenki az akkori rendszerváltó folyamatoknak, tüntetéseknek mint akár a mai napon lévőnek és ugyanúgy akár minden rossz embereknek elmondták őket? Akkoriban és csak egy szűk csoportnak tüntették fel a változást akarókat mint manapság akik végül elhozták az 1989-es rendszerváltást. Most is hasonló lehet a helyzet?2022. okt. 23. 23:32
11/15 anonim válasza:
Végvári őrnagy, jelent ma valakinek valamit?
12/15 anonim válasza:
Nekem igen!
Dunagate botrány, ellenzéki politikusok megfigyeltetése. Asszem akkor élte végnapjait a III/III-as főcsoportfőnökség a titkosszolgálatnál. Pár hónappal az első szabad választások előtt történt, valamikor 1989. őszén.
13/15 A kérdező kommentje:
1-4-ik hozzászólókig. 1988-ban már voltak engedélyezett vonulásos tüntetések Budapesten, 1989-ben meg még több. A nagypapám a Szabad Európa Rádióból tudta meg, hogy több 10 ezren vonulnak, mert az akkori TV valami ilyesmit mondott, hogy néhány hippi fiatal csinált rendbontást. Másrészt 1988-ban tudtunk először kimenni világútlevéllel Ausztriába és a határon visszafelé is telejsen korrektek voltak a vámosok. Nagyon sok fiatal jó fej sorkatona srác volt mind az útlevélkezelő mind a vámosok között. Annyi volt az úgymond vegzálás, hogy odafelé egy magyar határőr srác figyelmeztetőleg közölte, hogy kint néhány kisebb kaliberű lőfegyvert szabadon lehet megvásárolni,(akkoriban még lehetett azt hiszem 22-es kispuska kaliberig, ma már nem lehet ott sem) , viszont behozni szigorúan tilos és ha meglátják akkor az elkobzásuk mellett komoly büntetőeljárás elé nézhet az ember. Meg Hollandiára hívta fel a figyelmet a marihuánával kapcsolatban. Az már egyáltalán nem érdekelte őket, hogy visszafelé mennyi élelmiszert, csokit, mosóport stb. hozunk, csak a vámkorlátot nem szabadott túllépni. Pedig akkor mégcsak 10 éves voltam és gyerekként is éreztem, hogy már akkora diktatúra nem lehet.
2022. okt. 24. 13:04
14/15 anonim válasza:
Kedves Kérdező! Kérlek ezt olvasd el: [link]
Az, hogy a hatalom megpróbálta kiengedni a gőzt a határok megnyitásával, még nem jelentette, hogy politikailag is minden szabad volt.
15/15 A kérdező kommentje:
14-es Igen pont erről beszélek, hogy ma is ugyanez lenne, lesz ha komolyabbra fordul a helyzet. Házkutatás, előállítás stb. Viszont minden rendszerváltásnak sajnos ez a folyamata.
2022. okt. 24. 13:50
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!