A tanártüntetések most akkor a béremelésről és a jobb munkakörülményekről szólnak, vagy egyes érdekkörök és tanárok által támogatott liberális oktatási reformról?
#10 Szerintem pedig elsődlegesen normális fizetést akarnak, másodlagosan pedig MŰKÖDŐ oktatási rendszert. Elég sokat ismerek közülük...
Amelyikük nem hisz a buktatáson, megszégyenítésen alapuló oktatási modellekben, az MOST SEM CSINÁLJA, hiszen nincs az a magasságos NER-államtitkár, aki kötelezni tudna buktatásra egy pedagógust, ha az nem akar.
Ezt bármely pedagógus meg tudja oldani saját hatáskörben is: ha nem akarok, nem buktatok és kész.
Baromira nem ilyesmikért vannak az utcán. Hanem mert megalázó a fizetésük (és még a rendszer is működésképtelen).
#6 Megint a sok butaság
Az új NAT a lehető legmodernebb elvekkel, módszerekkel van tele, csak nem csinálják a tanárok mert időigényes és az adott osztályokkal lehet hogy nem tartják megfelelőnek. Én sem szeretem a projektmunkákat, hiába rettentően modern lenne, attól még nem működik nálam.
"És rengeteg, kiválóan működő liberális oktatási modell létezik, valóban."
nem, ez sem igaz. Nagy a habverés egyes módszerek körül, de valójában ezek csak szépnek látszanak. Az eredményes okatatás akkor jelenik meg ha a diák akar is tanulni. Az meg bármilyen módszerrel jól oktatható aki hajlandó tanulni.
"Csakhogy sajnos az ország ZUHANÓREPÜLÉSBEN VAN, ha csak a PISA-teszteket nézzük is."
Megint nem igaz. Éppen a PISA teszten látszott, hogy megállt a zuhanás és akkor romlott folyamatosan a diákok teljesítménye amikor pont ezeket a nagyszerű liberális elveket, módszereket vezették be.
"A fidesz egyszerűen lesz..rja az oktatást, ez az igazság. Nem is gondol róla SEMMIT, nem is kezd vele semmit."
persze, persze. Ezért alakították át a felsőoktatást, a szakoktatást, az iskolarendszert. Ezért van új NAT, ezért változtattak azon, hogy az önkormányzatok helyett állami kézben legyenek az iskolák. Ezért változtattak a tanárképzés rendszerén. Megint jössz te akinek fogalma sincsen arról mi is van az oktatással és leírod a tutit.
"Ha ott kúsznánk felfelé, sikert sikerre halmozva a PISA-tesztek rangsorán, megállíthatatlanul, akkor senki nem vitatná, hogy MŰKÖDIK a fideszes oktatási modell!"
megint kiderül hogy mennyire nem tudsz semmit csak harsogod a ballib szöveget.
A PISA teszteket csak 3 évente írják meg akkor 15 éves diákok. Ezen kormány időszaka alatt a 2012-es, 2015-ös és 2018-as PISA felméréseken, a 2021-es 2022-re halasztották, annak még nincsen eredménye.
A 15 éves diákok általában 8. vagy 9. osztályosak, azaz 2015-ig még a korábban működő oktatási rendszer szerint végezték a tanulmányaikat. Az iskolai rendszerek ugyanis felmenő jellegűek, akik elkezdték egyféle oktatási rendszer szerint az 1. osztályt azok úgy is járják ki az alsó tagozatot, a felsőben van váltás vagy utána a középiskola kezdésével. Aki 2018-ban volt 15 éves, azaz 8. osztályos, nála már a felső tagozatban az újabb rendszer szerint indult meg az oktatás, de az alsó tagozatot még a korábbi elvei, menete szerint végezte, mivel először a 2011/2012-es tanévtől volt változtatás.
A 2018-as PISA felmérés adatai pedig jobbak voltak, mint az azt megelőzőek, míg előtte folyamatos volt a romlás. Pont hogy azt mutatta meg a PISA felmérés, hogy az oktatási rendszer változásával nem romlott az oktatás minősége, hanem javult valamelyest.
A következő PISA felmérés eredménye azonban katasztrofális lesz, és semmi köze ahhoz hogy ilyen vagy olyan rendszer szerint megy-e az oktatás, egyszerűen ez következik a 2 éves online oktatásos helyzetből. Akik 2022-ben 8. vagy 9. osztályosok azoknak ez a két meghatározó évük úgy telt el, hogy teljesen magukra voltak hagyva, tanuljanak amit tudnak, a pedagógusnak nem sok ráhatása volt hogy a képernyő mögött ki mit és hogyan tanul meg, mennyire vesz részt az órai munkában. Még én magam is úgy vizsgáztam felnőtt fejjel, hogy kihasználtam az online vizsgázás azon lehetőségét, hogy nem látja a vizsgáztató milyen segédeszközt használok vizsga közben, hát még egy általános iskolai diák, aki dolgozat alatt végig chat-eli a társaival mire mit kellene válaszolni, és semmit nem lát belőle a tanár.
6-os, maradjunk annyiban, hogy fogalmad sincsen a szerinted "fideszes" oktatási modellről sem, arról sem miképpen oktatják a diákokat és mi az ami a tanártól függ és nem a rendszertől!
#11 "ha nem akarok, nem buktatok és kész."
Valóban.Én megrökönyödtem rajta, mikor hallottam, hogy az 5.-es gyerek még szótagolva se tud pontosan olvasni.Meg amikor gyengébb iskolába járótól hallottam, hogy valami piti tantárgyból(nem matek) megbukott az érettségin.Ilyen normális iskolában, normális tanárokkal nem fordulhat elő.Az ilyesmi 100%-ban a tanár szégyene, mert az ilyeneknek el sem kéne jutni odáig.Biztos ezeknek is olyan tanárai voltak, aki nem híve a buktatásnak.
Egyértelműen a pénzről szól az egész.
A körülményekkel kapcsolatos szöveget csak azért nyomják, hogy így nagyobb támogatottságot kapjanak, mert tudják, hogy az emberekben visszatetszést vált ki a pénz miatti vergődés.
Így gyorsan megtoldották ilyen klisékkel, mintha érdekelné őket a tanterv vagy bármi más a pénzen kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!