Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért sztrájkolnak a tanárok,...

Miért sztrájkolnak a tanárok, amikor a munkaterheik, skilljeik jelentősen kevesebbek & ráadásul minden idők lenagyobb válságába megyünk bele?

Figyelt kérdés

Most ugye a tanárképző híresen a legkönnyebb felsőoktatás. Sokkal egyszerűbb elvégezni, kint mást. Én még a legerősebb képzőn az ELTE-TTK-án végeztem és gyakorlatilag nem tanultunk semmit. Simán vizsgák előtt pár nappal elkezdve jelessel mentem végig rajta és akkor ez a legerősebb tanárképző intézmény. A mérnöknek, kutatónak ehhez képest ezerszer nehezebb képzésben kellett résztvennie.

A tanár részmunkaidős állásban van. Napi 5-6 átlag órát jár be aztán hazamegy. Ugyanazt tanítja egész életében, nem is kell fejlődnie. Junius, julius, augusztusban szabadságon van. Mindössze tíz hónapot dolgozik egy évben. Minden évszakban szünet. A jun 15-i utaolsó nap után még egy hétig bejár egy három órás értekezletre aztán ennyi. Már a pályakezdő is megkapja ezeket a szabadságokat. Skilljei csekélyek és nem fejlődnek. Nem is hagyják ott a szakmát. Miért követelnek diplomás fizetést, ha a képzésük is gyenge és a skilljeik is csekélyek?

Másik kérdésem miért pont a világ legnagyobb válságában teszik ezt? A társadalmi együttérzés hol marad?

2022. okt. 12. 11:41
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
55%

#19, fuh... nagyon sok sebből vérzik az érvelésed:

1: nem tudom, kire célzol azzal, hogy " jól látszik kik állnak mögötte és mi az ő céljuk vele", de ha az ellenzékre, ha az EU-ra, egyiket sem hasonlítanám egy agresszor diktátorhoz. Lehet velük nem szimpatizálni, de azért k.rvára nem ugyanaz.

2: pillanatnyilag ha akárki áll is mögötte, azt is leszarom, mert volt a Fidesznek 12 éve megoldani a problémát, csak ellenzékmentes kétharmaddal is gyávák voltak a reformokhoz. F.szok voltak a politikusaink, és dőzsöltek a gazdasági fellendülésben, aztán most minden arroganciájuk sorban gurul vissza. Először az orvosok béremelése, majd a rendőröké, az EU-s forrás is akadozik, és bejöttek a tanárok is. Én ugyan nem tudom, ki rázza a fát, de csakis a saját szaruk hullik vissza rájuk.

3: ha annyira egyetértenek a tanárokkal, adják meg a béremelést, és kifogták a szelet az ellenzéki vitorlából, hiszen itt dübörög a gazdaság. Ja, hogy uniós pénz nélkül nem megy? Akkor tán meg kéne egyezni az unióval, elvégre az a mondás, hogy itt jogállam van, nincs mitől félni. Ja, hogy nem úgy van? Az az igazság, hogy saját magukat mattolták szép lassan a nyomorultak. Lehet itt mutogatni, hogy politikailag el vannak nyomva, de ezt a gödröt maguknak ásták.

4: amúgy is megérdemelnek mindent, amit kapnak. Ők, akiknek volt pofájuk a határon túliak ügyéből ellenzékből politikai előnyt kovácsolni, ők akik vállaltan legitimálták a 2006-os utcai zavargásokat, akik azóta is folyamatosan hergelnek. Ha valaki, ők megérdemlik, hogy kapjanak az arcukba. Semmiféle empátiát nem tanúsítok feléjük.

5: és amúgy nem: nem azért nem értik az emberek, mert politikailag antipatikus, hanem mert addig terjed az agyuk, hogy "van neki nyári szünete, meg őszi szünete, oszt még rinyál". Az átlag prolinak a tanítás annyi, hogy bemegy a csávó oszt ossza az észt.

6: nem tudom, hogy mi a gond az "ahogy" tiltakozással. Az év első fele óta folyamatosak a tüntetések, én valamikor tavasszal voltam kint egyszer. Azóta b.sznak rá magasról, csak kiszúrják a szemüket 10% emelésekkel, amit majd jövőre megkapnak. Aztán ha kimennek tüntetni, kirúgják őket, miközben amúgy ingyen tartanak órát sok helyen, mert már a helyettesítésre nincs tanár. Mi lenne itt egy adekvát tiltakozási mód? Pedagógusblokád?

2022. okt. 20. 21:41
 22/27 anonim ***** válasza:

#21 Megmutattad hogy a szövegértés nem megy neked.

próbáld meg elolvasni még párszor a 19-est, hátha egyszer csak rádöbbensz mennyi marhaságot is írtál most le. megint.

2022. okt. 21. 00:13
 23/27 anonim ***** válasza:
51%

Általában elég korrekt vagyok szövegértésből: azt írtad, hogy alapvetően mindenki egyetért a tanárok ügyével, de azért nem tudnak az emberek azonosulni vele, mert a tüntetéseket egy nyilvánvaló valaki szítja a háttérből, akinek egyértelmű hátsó szándéka van. Szerinted az emberek amiatt nem támogatják a tanárokat, mert nem akarnak közösséget vállalni a "tudjukkivel".

Amit erre válaszoltam: valóban nem állnék be Putyin álszentkedése mögé, de nekem a magyar ellenzék nem mérhető egy háborús agresszorhoz.

Írtam azt, hogy ha van is politikai tőkére irányuló háttérszál a dologban, a Fidesz többszörösen is rászolgált, mert egyrészt amivel el kell számolnia az a saját adóssága, másrészt ellenzékként picit sem viselkedett etikusabban.

Illetve cáfoltam még azt az állításodat is, hogy a tanárok ügyét mindenki érti és egyetért, csak a politika a gond. Ezt nem is értem, hát elég csak a kérdező kérdését megnézni: szerinte a tanár egy alibiző senki, aki nem ért semmihez, a legkönnyebb iskolát végzi, részmunkaidőben dolgozik, van nyári, őszi és tavaszi szünete, nem is nagyon dolgozik, és még van pofája a legnagyobb válság - megjegyzem még csak para van, válság nincs, de ez más téma - közepén tüntetni béremelésért. A helyzet az, hogy az embereknek fogalma sincs a tanításról, irigyek és rosszindulatúak politika nélkül is.

2022. okt. 21. 07:02
 24/27 anonim ***** válasza:
60%

Mindenki egyetért azzal, hogy a tanároknak béremelés kéne, de a tiltakozás módjával nem értenek egyet.

Miért, mégis hogy kéne tiltakozni? Sztrájkolni elvileg minden jogállamban lehet, nekik még azt is megtiltották. Ja, akkor csak egymás közt mondogatjuk, de nem megyünk ki az utcára? Szerintem még finoman is csinálják. Őszintén, velem ha így bánnának (És a fizetés csak a jéghegy csúcs) felállnék, ráborítanám a kedves munkaadóra az asztalt, aztán oldják meg a tanítást, ahogy tudják. Versenyszférában nem lehet így viselkedni az alkalmazottakkal, mert félnek, hogy felállnak, és nem lesz aki dolgozzon. Sajnos az állam nem fél ettől, nem érdekli, hogy nincs tanár. A jövő nemzedéke meg nem számít senkinek.

Már ott tartunk, hogy matektagozatos gimnáziumokban összevont osztályoknak tartják a matekórát, mert nincs matektanár! Nálunk az informatikaórát egy nyugdíjas énektanár tartja. A fiam be akarta neki mutatni a projektjét, amit itthon programozott, a nő meg csak nézett, mint a h.ülyegyerek, aztán közölte, hogy ülj le fiam, most nem ez a tananyag. Remek.

2022. okt. 21. 11:44
 25/27 anonim ***** válasza:

#24 A sztrájk nincs megtiltva, most szervezik a sokadik sztrájkot ebben a hónapban is a tanárok.

Az van előírva, hogy mi az elégséges szolgáltatás amit biztosítani kell a sztrájk alatt. Ahogyan a vasutasoknál, postásoknál vagy repülésirányítóknál is meg van szabva.

A németeknél valóban meg van tiltva az állami oktatásban a pedagógusoknak a sztrájk. Nálunk lehetséges, tették is a múlt héten is.

2022. okt. 21. 13:55
 26/27 anonim ***** válasza:
60%

Az elégséges szolgáltatás azokban a szektorokban kötelező, ahol életek múlnak rajta, ha nem dolgoznak. Ha elmarad 1-2 tanóra, attól ki hal meg? Nem a tűzoltóság sztrájkol!

Előre bejelentett sztrájk volt, és volt ügyelet. Felső tagozattól semmi baja nem lesz a gyerekeknek, ha nem mennek iskolába egy fél napig.

Egyébként meg a munkabeszüntetés az egyetlen módja annak, hogy érvényesítse valaki az akaratát, szóval szerintem teljesen jól csinálták.

Mint mondtam, én fel sem venném addig a munkát többet, amíg nem hajlandóak normális fizetést adni, és normálisan megbecsülni a dolgozókat. Fenyeget az elbocsájtással? Nosza! Ki szívja meg jobban? Egy árufeltöltő többet keres náluk, ilyen munkát bárhol lehet találni egy héten belül.

2022. okt. 21. 15:43
 27/27 anonim válasza:
Azért, mert azt szeretnék, ha nálad értelmesebb és műveltebb, kritikus gondolkodásra képes emberek alkotnák ezt az országot. :)
2023. márc. 13. 08:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!