Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért sztrájkolnak a tanárok,...

Miért sztrájkolnak a tanárok, amikor a munkaterheik, skilljeik jelentősen kevesebbek & ráadásul minden idők lenagyobb válságába megyünk bele?

Figyelt kérdés

Most ugye a tanárképző híresen a legkönnyebb felsőoktatás. Sokkal egyszerűbb elvégezni, kint mást. Én még a legerősebb képzőn az ELTE-TTK-án végeztem és gyakorlatilag nem tanultunk semmit. Simán vizsgák előtt pár nappal elkezdve jelessel mentem végig rajta és akkor ez a legerősebb tanárképző intézmény. A mérnöknek, kutatónak ehhez képest ezerszer nehezebb képzésben kellett résztvennie.

A tanár részmunkaidős állásban van. Napi 5-6 átlag órát jár be aztán hazamegy. Ugyanazt tanítja egész életében, nem is kell fejlődnie. Junius, julius, augusztusban szabadságon van. Mindössze tíz hónapot dolgozik egy évben. Minden évszakban szünet. A jun 15-i utaolsó nap után még egy hétig bejár egy három órás értekezletre aztán ennyi. Már a pályakezdő is megkapja ezeket a szabadságokat. Skilljei csekélyek és nem fejlődnek. Nem is hagyják ott a szakmát. Miért követelnek diplomás fizetést, ha a képzésük is gyenge és a skilljeik is csekélyek?

Másik kérdésem miért pont a világ legnagyobb válságában teszik ezt? A társadalmi együttérzés hol marad?

2022. okt. 12. 11:41
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
76%
Az ELTE TTk az mióta tanárképző? Ott van matek, fizika, kémia szak de a tanárképzés az az ELTE TKK-n van és azok ott tanári szakok nem természettudományi szakok. Én így tudom de javítsatok ki.:)
2022. okt. 12. 15:13
 12/27 anonim ***** válasza:
100%
Ráadásul az ELTE TTK fizika szakja mondjuk talán még egy villamosmérnökinél is jóval nehezebb de ki tudja, egyikre se jártam.
2022. okt. 12. 15:14
 13/27 anonim ***** válasza:
79%

11-es, a középiskolai tanárokat itt képzik.

Én ugyan nem jártam ide, de Pécsett pl. járt ismerősöm, és eszméletlen nehéz volt a TTK. Minden napra készülni kellett, mint középiskolában, biológia-kémia szakon mindent tudni latinul, fele csapat kihullott. Fizikából a minimumpontos kettesre mentek a diákok.

2022. okt. 12. 15:29
 14/27 anonim válasza:
76%
Ez a kérdés annyira, már-már parodisztikusan hozza a tipikus ostobaságok tömkelegét, hogy hajlamos vagyok provokációnak hinni.
2022. okt. 16. 02:15
 15/27 anonim ***** válasza:
69%
Sajnos személyesen is ismerek olyan embereket, akik habzó szájjal mondják, hogy miért akarnak a pedagógusok béremelést, hiszen alig dolgoznak. Ezek egytől-egyik alacsonyan iskolázott emberek. Én is nehezen tudom elképzelni, hogy egy TTK-t végzett ember ilyen blődségeket állítson.
2022. okt. 16. 14:57
 16/27 anonim ***** válasza:
100%

"Egy tanársegéd is már megkap nettó 300-et."

Ember! 8 altalánossal kapok 700-at. El ne kezd már sokallni egy tanár fizetését mert elszégyellek!

2022. okt. 20. 04:24
 17/27 anonim ***** válasza:
55%

"a munkaterheik, skilljeik jelentősen kevesebbek"

Nem igaz, nem kevesebbek sem a skilljeik, sem a munkaterheik.

A munkaterhekről: nem napi 8 órát tanítanak, ez igaz, de egyrészt ember legyen a talpán aki letanít 40 órát hetente, ezen kívül van egy csomó adminisztrációjuk - tanmenet írás, dolgozatjavítás, feladatlap-előkészítés, szülői értekezlet, fogadóóra, tantestületi értekezlet, folyosóügyelet, f.szom tudja - amit a maradék időben kell megcsinálni. Anyám annak idején este nyolckor még simán javítgatta a dolgozatokat, meg készítette elő a feladatlapokat.

A skilljeiket tekintve sem igaz, amit írtál. Adott egy felnőtt ember, aki 30 tizenéves, kiforratlan gyerek fejlődését koordinálja. A tanár tekintélyszemély, aki meghatározó a gyerek világnézetére nézve. A volt kémiatanárom mesélte, hogy pl az egyik diákja vele beszélte meg, hogy terhes, mert a szüleivel nem merte. De végülis igazad van: az az ember, aki a gyerekemmel tölti a nap nagy részét, ezáltal közel akkora hatással van rá, mint én, legyen nyugodtan egy kontraszelektált, alulfizetett, frusztrált ember.

"a tanárképző híresen a legkönnyebb felsőoktatás"

Ez is hülyeség. Jártam 1-2 évet tanárszakra - nem az ELTE-n -, és eleinte pontosan ugyanaz volt a tantervem, mint a mérnököknek, kutatóknak. Bsc-n szerintem úgy 70%-ban egyezett a tanmenet. Cserébe két szakot kellett volna végezni, pluszban tanári blokkot pedagógiával, pszichológiával, filozófiával, tanítási gyakorlattal. Manapság még portfóliót is kell, hogy írjanak a végzősök. Sima Bsc-vel nem is taníthatsz, muszáj a mester.

"Ugyanazt tanítja egész életében, nem is kell fejlődnie."

Megint hülyeség. A lányom osztályfőnöke okostáblát használ, angolul fordít a kínai lektorról, a covid alatt mindenféle virtuális whiteboardokon oktat. Ezen kívül kötelező továbbképzésre járnak, egy hatvanéves tanárnak már általában van vagy 5 diplomája. El lehet persze lavírozni fejlődés nélkül, de ez valahol pont azért van, mert nincs kiből válogatni.

"miért pont a világ legnagyobb válságában teszik ezt?"

Azért bazmeg, mert a válság nekik is válság. A tanár egy társadalmilag fontos szerepkör, és jelen pillanatban a tanár fizetése annyi, hogy konkrétan egy pesti albérlet rezsi nélkül többe kerül. Egy Tesco pénztáros többet keres, pedig az aztán nem fejlődik semmit, semmi skillt nem igényel, nulla felelőssége van, és még az ELTE tanárszakát sem végezte el - igaz valószínűleg a munkaórája több. Egyedül azért lehet ez így, mert a tanárnak az egyetlen lehetséges munkáltatója az állam, nincs verseny, ezért az állam megtehette, hogy évekig szart bele az egészbe.

Fel nem foghatom, hogy az emberek miért nem értik, hogy a TANÁR FONTOS! Pofázunk itt a nagy felemelkedésről, meg felzárkózásról Európában. Ezzel kapcsolatban két dolgot lehet látni: egy feltörő ország három dologból tud erényt kovácsolni: vagy van a segge alatt valamilyen nyersanyag. Ez nem nyert. Vagy ügyesem kimarad a nagy válságokból, mint Svédország. Ez sem nyert. Vagy pedig olyan szellemi tőkét épít, mint Dél-Korea, vagy Finnország. Ez még nyerhetne, csak hát ahhoz áldozni kellene rá, és foglalkozni az oktatással. De ehelyett inkább még megbüntetjük a tanárt, aki kimegy tüntetni, de nem baj, majd elmegy inkább pénztárosnak, és becsukjuk az iskolát.

2022. okt. 20. 16:19
 18/27 anonim ***** válasza:
Kedves kerdezo. Fogalmad nincs a temarol :D konkretan egyetlen egy mondat nincs ebben a hulyesegben ami megallna a helyet. Mindenesetre irigyellek az egyszerusegedert, egesz biztos konnyebb eleted van mint nekunk, gondolkodo embereknek.
2022. okt. 20. 18:10
 19/27 anonim ***** válasza:

#17 Alapvetően igazad van és alapvetően tévedsz.

Igazad van abban mennyire fontosak a tanárok és milyen szükséges lenne a béremelésük és mennyire tévesen hiszik sokan, hogy a munkaterhelés, a képességeik nem megfelelőek.

Amiben tévedsz az, hogy az emberek is értik, látják ezt többségében és a kormányzat is. nem az a gond hogy béremelést akarnak a most tiltakozók, mert abban igazuk van, még a kormányzat is elismeri ezt. Azzal van a gond, ahogy tiltakoznak és akikkel tiltakoznak.

Például nyilván egyetértesz azzal, hogy az orosz hadsereg bombázásait abba kellene hagyni mert ártatlan civilek is áldozatául esnek. Képzeld el azt, ha Putyin odaállna egy olyan megmozdulás mögé ami az orosz hadi megmozdulások ellen szerveződik és maguk a tiltakozók Putyinnal karöltve, Putyin pénzéből követelnék, hogy legyen Putyin az ENSZ vezetője, mert akkor abbamaradna az orosz bombázás!

Te elhinnéd azt amit ezek a tiltakozók csinálnak? Melléjük állnál, támogatnád őket abban, hogy elérjék a céljukat - Putyin ENSZ főtitkárrá választását?

vagy megfordítva, attól mert kimondanád, hogy ezek valójában Putyint akarják még nagyobb hatalomhoz juttatni és nem az ukránokat védeni, még azt gondolnád, hoyg az orosz bombázással minden rendben? Persze hogy nem.

A tanárok akciójával is éppen így azért nem tudnak az emberek azonosulni, mert jól látszik kik állnak mögötte és mi az ő céljuk vele. Attól mert valaki ezt nem támogatja még nem fogja azt hinni, hogy a tanárok bére elegendő.

2022. okt. 20. 18:35
 20/27 anonim ***** válasza:

Az egyszerű emberek általában utálják a tanárokat, hiszen őket okolják azért, mert nem vitték semmire. Ezért ellenzik a béremelésüket is.

Valóban van egyébként olyan tanár, akinek nem lenne szabad a pályán lennie.

Azt nem látják be ezek az egyszerű emberek, hogy amennyiben lenne a tanári pályának presztizse, akkor az alkalmatlanokat ki lehetne rúgni.

2022. okt. 20. 21:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!