Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarország mitől keresztény...

Magyarország mitől keresztény ország?

Figyelt kérdés

2011es népszámlálás 54%ra mondta a keresztények arányát Magyarországon,remélhetőleg ez a szám még lejjebb megy.

Egy friss kutatás szerint az emberek 10%a jár templomba,na most az az ember aki nem böjtöl,nem bérmálkozik és nem csinálja a többi cuccost az az egyházak szerint maximum eretnek. Lehet, hogy a kultúránk keresztény,de a gyakorlatban mennyire aktív keresztény ország Magyarország vagy ateista mint Csehország?

2022. okt. 7. 10:12
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
60%

20, félreértesz

"Ne keresztényt kereszténnyel vess ösze" - nem is ez történt. Hollandia nem jelenti ki magáról, hogy keresztény ország. Sem Csehország. Magyarország viszont igen. Ezért kérdezem, hogy mi a különbség hozzájuk képest. Vagy ez csak egy annyira tartalmas kijelentés, mintha azt állítanánk, hogy "Magyarország egy ország"?:D Valamiért mégis kiemelik a keresztény mivoltot. Miért?

Lengyelországra azért mondom, hogy na az tényleg tekinthető keresztény országnak, mert egyrészt a lakosság kb 80%-a valóban hitgyakorló, másrészt pl az abortusz tiltásával tényleg behúztak vallási szabályokat állami jogalkotásba.

Magyarországon nem kirívó a vallásosok száma és a jogalkotásban sem jelenik meg a vallás. Ezért mint ország pont úgy viselkedik, mint ugye pl Csehország v Hollandia. Mégis kiemeljük, hogy keresztény ország. Miért?

2022. okt. 7. 12:16
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok otthon a két országban, így nem tudom, melyik mit jelent ki magáról. Belinkelhetnéd, de

- Keresztény Európa - ezt kijelentették sokszor (vagy keresztény gyökerű). Egy országról sem tudok, amelyik kikérte volna magának.

- A kereszténység minden európai ország berendezkedésének, történelmének, építészetének, kultúrájának, oktatásának (!), intézményrendszerének (!), szociális és egészségügyi rendszerének elválaszthatatlan része.

Hivatalos statisztikát is linkelhetnél a lengyel 80%-ról.

Magyarországon hány %?

Mennyitől keresztény egy ország?

Mikor nevezheti magát annak?

Ez a kérdés hol van szabályozva?

Csak hogy tartalma legyen a kijelentéseidnek.

2022. okt. 7. 12:26
 23/30 anonim ***** válasza:
75%

Továbbra is csak a lényeget kerülöd el:

Ha a környéken mindenki ugyanúgy keresztény alapú, mint mi, miért kell ezt ennyire hangsúlyozni?

2022. okt. 7. 13:09
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

23 Mondjuk válaszolni Te nem szeretsz, csak kérdezni.

Én annyit tudok mondani: magamat keresztények tartom, az ismerőseim nagy része is az, ez az értékrend közel áll a szívemhez és fentebb megindokoltam miért tartom elfogadhatónak ha egy egész országra vetítjük.

Az izgalmasabb kérdés, hogy a többi ország ezt miért nem vállalja fel?

2022. okt. 7. 13:15
 25/30 anonim ***** válasza:
75%

24, de kijelenthető-e egy országról, hogy keresztény, ha csak 54%-a vallja magát annak, és ennek csak a töredéke hitgakorló?

Minek ráaggatni a lakosság 46%-ára azt, hogy ő is keresztény, ha egyszer nem az?

És továbbra is: attól még, hogy egy országban sok keresztény él, attól még maga az állam miért válna kereszténnyé, ha a jogalkotásban nincsenek jelen a vallás szabályai?

Én is keresztény vagyok amúgy, de egyrészt nem akarom ezt rátukmálni másokra, másrésszt meg egyáltalán nem látom, hogy az állam mitől lenne az.

Ismétlem: "muszlim állam" kifejezésnél tudjuk, hogy a Koránban leírt szabályok állami törvényként működnek. Tehát a "keresztény állam"nak ugyanúgy az tkéne jelentenie, hogy a Bibliában foglalt szabályokat állami törvényként alkalmazzuk. De ez nincs így. Tehát technikailag a mi államunk nem vallásos állam.

Az állam egyintézmény, nem az emberek összessége.

2022. okt. 7. 13:22
 26/30 anonim ***** válasza:
100%

Én értem a kérdésedet.

Értem a szándékod is. Neked az fáj, hogy ezt egy politikai tömb a zászlajára tűzte.

Erre nem jó válasz, ha olyan számokkal dobálózol amiket hasra ütéssel írsz le, hivatkozások nélkül.

Az meg, hogy te magadnak milye alapfogalmakat alkotsz, a te dolgod.

Ha többségen lesznek akik nem értenek egyet a keresztény állam fogalmával valószínűleg minden változni fog. Pl. az ezt hangoztató pártok támogatása is.

2022. okt. 7. 13:27
 27/30 anonim ***** válasza:
60%

Nem hasraütésszerűek a számok, de most nincs kedvem előbányászni őket, külnösebben nem célom meggyőzni egy random embert egy olyan témában, ahol a miértet keresem:D De a magyarországi adat a legutóbbi népszámlálásból ered speciel. A holland infókat egy holland nyelvű forrásban olvastam még évekkel ezelőtt, amikor egyetemi órára kellett a témában beadandó. A lengyelben tény h nem vagoyk biztos, de mindenesetre az tuti, hogy bőven magasabb a kereszétnyek száma.

A fogalmakat nem én alkottam.

És igaz, hogy keresztényként fáj és mélyen megalázónak tartom, hogy politikai erők felhasználják - vagy inkább kihasználják - a kereszténységet, ami számomra elég fontos. Nem várom el a világi államtól, hogy magáévá tegyen bármilyen vallási filozófiát, sőt, örülök, ha nem mossák össze a kettőt, a vallás maradjon az ember saját meggőződése és döntése, nincs szükség egy állami gépezetre ami nyomatja.

Mégis azt szajkózzák ami egyszerűen semmilyen szempontból nem igaz. Vagy - hogy a kulturális hátérre gondolván, amit mondtál - semmivel sem igazabb Magyarországra, mint a többi régi európai országra. Akkor meg minek szajkózni ugye.

2022. okt. 7. 14:15
 28/30 anonim ***** válasza:
81%

Nekem változatlanul az a kérdésem, a többi országot mi gátolja abban, hogy ezt kijelentsék magukról?

A kereszténység legalább érték.

Lehet hogy mondjuk hollandia pont büszkén azt mondaná magáról, hogy "liberális ország vagyok, mert szabadon füvezhetsz nálam", csak abban én pont nem látok értéket.

2022. okt. 7. 14:21
 29/30 anonim ***** válasza:
75%

28, te ki szoktad jelenteni, hogy ember vagy? Ha tényleg attól keresztény állam egy állam, hogy a kulturális háttere keresztény alapokon nyugszik, akkor ezt fölösleges kihangsúlyozni egy olyan közegben, ahol mindenki ugyanilyen.

Meg hát fura lenne, hogy a hollandoknál, ahol elég alacsony a vallásos lakosság aránya ezt hangoztatnák.

De ha tényleg a kultúra a lényeges, akkor beállhat egy olyan helyzet, hogy egy keresztény államban nincsenek vallásos emberek? A logikád szerint igen. Elég groteszk lenne.

2022. okt. 7. 15:02
 30/30 everlight ***** válasza:
75%

Mert aki kórházba kerül az imádkozik és egyből hívja a papot.

A világ jelentős része ateista.Sokan álltatják magukat hogy kell hogy legyen Isten .

2022. okt. 14. 00:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!