Miért állunk ilyen rosszul a gáztározóink feltöltöttségével? Ha elfogy a gáz, ki segít ki, az EU?
Én eddig teljesen benyaltam azt a dumát, hogy mi teljesen rendben vagyunk, van gáz, csak drága - pedig tényleg nem szoktam hinni a Fidesznek, de itt olyan magabiztosan állították a fideszesek, hogy mi kell majd a németeknek adjunk (na jó, ezt tudtam, hogy vicc, nyilván a 100 milliós Németországnak egy 10 milliós ország mennyit tudhat segíteni?).
Azt gondoltam, jobban állhatunk egy fokkal a feltöltöttség terén mint mások, ha már ilyen nagy a szánk - erre szembejött velem ez a ranglista:
Messze az EU-átlag alatt vagyunk, alig van nálunk rosszabbul álló ország!
( [link]
Igaz, azt írják, ez a lakossági fogyasztásra elég, ha ki bírjuk fizetni ( [link] de hát a kórházakat, az iskolákat, az óvodákat is fűteni kell!
Mi lesz, ha így halad a dolog? Majd másoktól fogunk kuncsorogni?
Nem vagyok fideszes.A gáztározók töltöttsége százalékos arányban összehasonlítva önmagában nem mond semmit.Magyarországon hatalmas tárolók vannak, főleg az ország méretéhez képest.Vegyünk egy példát.
Van egy literes palackod félig töltve vízzel.
Másnak meg van egy literes palackja tele vizzel.
Másnak meg van egy 50 literes hordója negyedig töltve vízzel.
Kinek van több vize?
Aztán az is bejön a képbe, hogy mik a vízigények?Mennyi vízre lenne szükséged?Így kell nézni a gáztárolók töltöttségét is.
#3 Nem kritikus a helyzet.Mi még egész jól állunk.Nénetország viszont a méretéhez és az igényeihez képest elég rosszul áll, meg a tároló kapacitásához képest is.
Maradjunk annyiban, náluk nem állunk rosszabbul.
Itt inkább a rezsi kifizetése fog gondot okozni.
Nem tudom,ki honnan értesül,dr
"az EU föld alatti gáztározóit kapacitásuk 82,5 százalékáig már feltöltötték, jóval a gáztárolási rendeletben meghatározott november 1-jei határidő előtt."
#6 "Nénetország viszont a méretéhez és az igényeihez képest elég rosszul áll, meg a tároló kapacitásához képest is."
Már hogy állhatna rosszul a tároló kapacitásaihoz képest, ha egyszer nekik 83,30%-on, nekünk csak 62,80% a feltöltöttségi szintünk.
Az, hogy a méretei és igényei milyenek, az más kérdés, nem értek hozzá, nem tudom megítélni (azért kérdezek). De a tároló kapacitásaihoz képest jobban áll mint mi a mieinkhez képest.
Nem állunk annyira rosszul, de gabasz lesz ha hideg a tél és teljesen leáll az orosz gázszállítás. A lakossági és közmű ellátás rendben elgurul, de a nagyobb ipari fogyasztóknak és egyes erőművi blokkoknak tavasszal lehet csökkenteni kell a kapacitásukat, vagy leállni.
Ha mi nem kapunk gázt akkor a nyugat sem. A nagy-nagy szolidaritásból az lesz mint a covid idején volt az orvosi eszközökkel, oltóanyaggal. Minden ország először magára gondol és max. szépségtapaszokat dobálgat a másiknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!