Javulni, vagy talán romlani fog a közeljövőben az LMBTQ emberek jogainak ügye Magyarországon?
Megnéztem egy ábrát, ahol az Európai országokat muatják be, hol mennyire elfogadóak az országok az LMGBTQ emberekkel. A sötétkék a legjobb helyzetet mutatja (lehetséges a házasság azonos neműek részére), a halvány kék azt, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetséges, a piros pedig azt, hogy alkotmányilag tiltva van a házasság azonos neműek részére.
Szeretném megkérdezni, Magyarország inkább a sötétkék, vagy pedig a piros szín irányába fog eltolódni a közeljövőben?
"Az eddig szerzett jogokat nem veszik vissza (szerzett jog visszavonása demokráciákban nem szokás - az EU-val végleg megromlana a viszony)."
Mondjuk erre nem vennék mérget. 2 éve például a transzneműektől elvették a hivatalos nem- és név változtatásának jogát.
14-es, igazad van, de annyival árnyalnám a képet, hogy valójában a korábbi joggyakorlat nem volt törvényileg alátámasztva!
Csak egy Alkotmánybírósági határozat alapján engedélyezték a dolgot eddig a hatóságok (és mert ellenkező értelmű törvény vagy korlátozás hiányában mindig a kérelmező javára kell dönteni: ami nem tilos, az szabad elv alapján).
"Az Alkotmánybíróság 2001-ben egy határozatában leszögezte, hogy a transzszexuális embereknek joguk van a lelki nemükhöz tartozó utónév viselésére. A jogalkotás azonban nem lépett, így csak egy szokásjogi gyakorlat alakult ki: az érintettek nemváltoztatásának jogi elismerését az anyakönyvi hivatalok végezték, az anyakönyvi bejegyzés kijavításával.
A bejegyzésre egy (a szakorvosi véleményeken alapuló) támogató véleményre volt szükség a szaktárca illetékes bizottságától. A helyzet szabályozatlanságát mintegy két éve az Alapvető Jogok Biztosa is elismerte. Erre, és a GDPR-ra hivatkozva az EMMI 2018 áprilisában leállította a vélemények kiadását, így azóta a nemváltozások bejegyzése szünetelt."
Szóval igazad is van meg nem is - de jogilag nem volt korábban leszabályozva törvénnyel.
Azaz nem visszavontak vagy módosítottak egy törvényt, hanem előzmény nélkül alkottak egyet.
A bejegyzett élettársi kapcsolat viszont le van szabályozva törvénnyel, annak visszavonását vagy módosítását nem igazán lehet kivitelezni - nemcsak mert világraszóló botrány lenne, hanem azért sem, mert már rengeteg pár megkapta azt a státust, azokkal mi lenne?
Mit csinálnak azzal, aki MÁR ÖRÖKÖLT az alapján a törvény alapján, mint bejegyzett élettárs? Visszaveszik tőle a házát és odaadják más örökösöknek? És ha már eladta???
Szóval azt a törvényt gyakorlati okokból is lehetetlen csak úgy semmissé tenni, egy sor örökösödési tárgyaláson arra alapozva döntöttek eddig.
Remélem nem haragszol meg érte, de kijavítalak. Részlegesen meg volt a jogi szabályozása a nem- és névváltoztatási eljárásnak, egészen pontosan a 429/2017. (XII. 20.) Kormányrendelet szabályozta. (itt a teljes paragrafus):
(ezt 2020.07.02-án, a 33-as elfogadása után helyezték hatályon kívül "jogharmonizáció" címszóval)
7. § A névváltoztatásért felelős anyakönyvi szerv a nem megváltoztatásáról, valamint az ennek következtében szükséges utónév módosításáról a nem megváltozását támogató egészségügyi szakvélemény beérkezését követő 8 napon belül értesíti a születést nyilvántartó anyakönyvvezetőt az anyakönyvben történő átvezetés érdekében. A nyilvántartó anyakönyvvezető a nem megváltozását a névváltoztatásért felelős anyakönyvi szerv alapiratnak minősülő értesítése és az egészségügyi szakvélemény hitelesített fénymásolata alapján jegyzi be az anyakönyvbe.
A jogi kiskaput az adta a kormányhivatalnak és a "tisztelt" kormányunknak hogy a "támogató egészségügyi szakvélemény" mibenléte ténylegesen nem volt definiálva az ágazati jogszabályokban, így erre hivatkozva (+ még bedobták az adatvédelmet is) 2018-tól érdemben nem bírálták el a kérvényeinket, mondván "nem tudjuk mi alapján elbírálni". (ettől kezdve az illetékes kormányszerv, a "miniszterelnökség" , azzal hitegette az érintetteket és a minket támogató jogvédő szervezeteket hogy a teljes, mindent átfogó jogi szabályozás kidolgozása folyamatban van, ehelyett kaptunk egy totális tiltást, "powerd by Semlyén", és mindezt a pandémia első hullámának kellős közepén. Szóval aki üdvözli ezt, az majd akkor is tapsoljon mikor ő, vagy bármely szerette kerül a jogfosztás asztalára desszert gyanánt)
A bíróságok azóta kimondták, kötelesek elbírálni, hisz nekik van hozzá jogkörük, és ha nem tartják elégségesnek a két benyújtott szakvéleményt akkor az ő (BFKH) kötelességük a bizonyítási eljárás mibenlétének meghatározása és annak lefolytatása és ezt az Ákr. szabályozza.
Most itt tartanak a kérvények. A tiltás előtt beadott kérvényeket végre elkezdték érdemben vizsgálni, amihez nem kevés bírósági ítélet, Kuria-i felül vizsgálat, alkotmánybírósági döntés kellett. Most épp igazságügyi szakértőket küldenek rá a kérvényezőkre (köztük rám is), hogy el tudja dönteni a kérvények jogosságát. (konkrétan több jogi és hivatali dokumentumom van, mint orvosi a transzneműségem kapcsán, ami azért eléggé komikus, hisz ez alapvetően egy eü állapot nem pedig jogi, legalábbis nem annak kellene lennie)
Annyi "előnyöm" származott az egészből, hogy most már, több év pereskedés után, értem, és használni is tudom az ízes, magyar "paragrafus nyelvet" így ha a családban bárkinek jogi hercehurcája van, akkor hozzám fordul.
Szóval summa-summárum, volt jogi háttér, meg volt hozzá a jogszabály, és ezt elvették egy tollvonással. Én már lassan 3 éve (2020.01.08-án adtam be a kérvényemet) pereskedek, küzdök a nevemért.
Eközben nem kevés aljasságot tapasztaltam meg a "tisztelt" kormányhivatal részéről. Nem elég hogy engem hiteltelennek akartak beállítani (holott egy hatósági eljárásban a jóhiszeműség vélelme, az ügyfél felé előirányzott a jogszabályok szerint) de a szakvéleményeimet és ezáltal az azokat kiállító orvosokat próbálta hiteltelennek feltüntetni a bíróságok előtt.
Az hogy milyen (alap életvitelt nehezítő) nehézséget okoztak nekem az szerintük lényegtelen. A teljesség igénye nélkül: buszon, trafikban nyilvános megaláztatásnak tettek ki, ügyintézésnél nehézségek az "azonosításom" miatt. A postán egyszer bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg (okirat hamisítással) mind ezt csak azért mert az okmányokon férfi név van de kinézetre nő vagyok. Igaz, mit várok egy országban ahol a megválasztott képviselő szerint az állampolgár személyes hozzáállása, jogérzete közömbös. (ez konkrétan Vejkey Imre (KDNP-s) képviselő úr szavai, egész pontosan a tiltó jogszabály kapcsán: [link] .
Elnézésed kérem, hisz szavadba vágtam és akár sértésnek is érezheted a hozzászólásom, de ezt ki kellett adnom magamból (még ha csak itt is) ez nem feléd irányul, szóval kérlek ne vedd támadásnak.
Niki
Magyarország kiveti magából ezeket az embereket.
De ez jó. Külföldön jobb az élet. A leszbikussá vált eXnejem is kiment az osztrákokhoz a nőjével és bár vitte a gyerekeinket is mint kiderült ez így mindenkinek jobb. Havi 2 ezer Euróért takarít a diplomájával. Neki ez jó. A gyerekek fullos oktatást kapnak. Nekik ez jó. Büszke vagyok a kicsikre, hogy milyen szépen beszélnek németül. Mondjuk nekem annyira nem jó a távolság, de hát ez van. Nekem heteronak ugyebár nincs annyi jogom ebben az országban, hogy hazahozassam őket, de már nem is akarom, hiszen, ha ők boldogok, akkor én is az vagyok.
Az eX és a nője is pontosan tudják, hogy hiába van kint joguk más országban összeházasodni, akkor is furák. Ott is furának tartják ezt a dolgot, csak ott joguk van megtenni. Nyilvánosan nem vállalják fel egymást, hiába van több joguk, szégyen. Olyan ez, mint drogosnak lenni. Gáz, akkor is, ha olyan helyen szívsz, ahol legális, attól tudod, hogy nem normális dolog. Igyekeznek egy biológiailag összeegyeztethetetlen dolgot hivatalosan összeegyeztethetővé tenni, és rájöttek: Hiába áll jogukban összeházasodni, attól még ugyanolyan elcseszettek maradnak. LMBTQ? Én minden jogot megadnák nekik, hogy aztán maguktól rájöhessenek, hogy az, hogy jogában áll megtenni valamit a törvény szerint egy embernek, attól még nem lesz se több, se kevesebb. A jog változik, nem az ember. Ugyanúgy kell dolgozni, enni, aludni, sz.rni és így tovább.
Nekem semmi bajom a melegekkel vagy másokkal. Nekem nem lenne hozzá gusztusom. Egymással pedig mindenki úgy fajtalankodik közös beleegyezéssel, ahogy akar. Én heteroként megértettem, hogy ez a nő nem fog rám úgy tekinteni, mint egy partnerre, mert a lányokat szereti. Amit elért, az az, hogy már tulajdonképpen nem vágyom párkapcsolatra. Nekem egy a fontos: Isten szeretete. Nem hiszem, hogy gyűlőlné a melegeket és azt sem hiszem, hogy engem gyűlőlne, amikor hányinger kap el, ha két férfit kezén fogva sétálni vagy csókolózni látok. Nem véletlen, hogy ilyen adottságokkal áldott meg bennünket. Ami pedig még fontos, az az, hogy a gyermekeim legyenek boldogok. Ha felnőve bebuzulna valamelyik, hát tegyék meg. Mit tudnék tenni ellene? Engem egyedül az LMBTQ-s banda együgyűsége idegesít. Mindig a jogaikkal vannak elfoglalva, mintha azokkal a jogokkal igazolnák azt, amit biológiailag nem lehet. Hiába van jogod neked ahoz, hogy vásárolj egy Ferrarit, ha akkora sutyerák vagy, hogy még egy bicajra sem telik. Nincs semmi értelme a kérdésnek és 2-3 évem ment rá, amire végre mindenféle fórumon sikerült megértetnem ezzel a Fidesz kormánnyal, hogy ők maguk a legnagyobb LMBTQ lobbisták, mert egészen addig azt sem tudtam erről a pár betűről, hogy mit jelent, amig nem kezdték orba szájba nyomatni a sajtóban az LMBTQ-t. De végre megértették és visszavettek ebből az ingyen reklámból. Én megtettem mindent a részemről, hogy békén hagyjuk élni és élni hagyni ezeket az embereket. Valahányszor valaki megemlíti ezeket a betüket, csak komolytalanná teszi ezt az egészet ezzel a lobbival. Főleg ezek a nőnek öltözött pacákok, bohócok, akik miatt így áll ennek az ügynek a helyzete. Komolytalan, elrettentő.
És ismétlem korábbi kijelentéseimet: Minél több szó esik az LMBTQ-ról, annál keservesebb lesz illetve keservesebbnek fog tűnni a helyzetük a saját számukra.
És van még egy egyszerű példa arra, hogy miért is alakult ez így. Ha nekem, dohányosként nincs jogom egy étteremben rágyújtani, mert zavarom a nemdohányzókat, akkor egy meleg párnak sincs joga olyat tenni egy étteremben, amivel zavarná a nem melegeket. Ez ilyen egyszerű. Lehet lovagolni a témán, de csak annak érdemes, aki utálja ezt a közeget, mert a megítélésükön csak a csenddel lehet javítani. Ennyi és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!