A mai nemzeti radikális emberek mit éreznek, mikor zsidóznának/cigányoznának egy jót, de a környezetük miatt nem tudnak?
Na ez az alapvető nézőpont béli különbség.
Ha engem kiszórnának egy vadidegen helyre, ahol van körülöttem egy francia, egy német, egy spanyol, egy román, egy angol, egy török és egy arab, akkor nem arra gondolok, hogy ezekkel az emberekkel most nem értjük meg egymást és ezért káosz születik. Hanem hogy van mellettem hét másik szerencsétlen a bajban és ki kell hoznunk a legtöbbet a helyzetből. :D Attól még nem felejtek el magyarul beszélni.
Miből látszik? Csak válaszoltam a fos példádra. :D
A totális globalizmus szerintem még vagy 500 év.
#30-as, értsd már meg, hogy hülyeségeket beszélsz, nem így működik a nyelvcsere, ahogy te elképzeled.
Szajkózod a hülyeséget, csak egész egyszerűen nem így működik a világ. Hidd el, duplán is tudom, miről beszélek:
1. tanultam nyelvészetet
2. erdélyi magyar vagyok
Az én családomból én már a NEGYEDIK generációhoz tartozom, amelyik a teljes eddigi életét Romániában, román állampolgárként éli le (nincs is magyar állampolgárságom).
És magyar anyanyelvű vagyok, magyarul beszélem, magyarul tanultam óvodától egyetemig, magyarul álmodom.
Kifejezetten HISZEK benne és TÁMOGATOM a globalizációt, mint olyat, Európa egységesülését kiemelten is - mert csak ezek a folyamatok hozhatnak globális szintű BÉKÉT az emberiség számára.
Megtanultam anyanyelvi szinten románul, elég magas szinten angolul - de sem román, sem angol anyanyelvűvé nem váltam, nem is fogok, és a gyermekeim sem fognak, hidd el nekem. :-)
Egy komplett kreténség, amit leírsz, ismételgetve sem lesz igazabb.
Nem Nagy Sándor hellenizációja vagy a Római Birodalom az egyetlen példa. Ott van a jiddis, ladinó nyelvű zsidóság esete, teljes szétszóratásban, ott vannak a gyarmatbirodalmai népei, vagy ott van egész Európa, amelyik ma az angolt emelte a latin helyére, mégsem vált angollá egyik ország sem, és nem is fog.
Egy nyelv kihalását három dolog eredményezheti csak:
1. A beszélőinek biológiai kipusztulása, fogyatkozása - az a helyzet, amikor már nem is lehetséges fenntartani a nyelv működését.
2. A beszélőinek az a saját DÖNTÉSE, hogy nem ragaszkodnak tovább hozzá (nyelvcsere).
3. Az előbbi sajátos esete: a nyelv durva presztízsvesztése.
Tökéletes példa az utóbbira a MOLDVAI MAGYARSÁG (északi, déli és székelyes csángók) vagy a BUKOVINAI SZÉKELYEK.
Az északi csángók közel EGY ÉVEZREDEN KERESZTÜL megőrizték a magyar anyanyelvüket, egészen napjainkig (a másik két csángó csoport jóval később települt be, de esetükben is 300 évről beszélhetünk), úgy, hogy SOHA NEM ÉLTEK A MAGYAR ÁLLAM TERÜLETÉN. SOHA!
Trianon előtt is a magyar állam határain kívül voltak! Mégis megmaradt a nyelvük 1000 évig!
Az asszimilációjuk csak a második vatikáni zsinat után gyorsult fel, amikor eltörölték a latin nyelvű misézést a világon, a "nemzeti nyelvű" misézést vezetve be helyette.
Mivel a moldvai papság elrománosodott, sokan magyarul nem is tudtak, a latin misét ROMÁNRA váltották, mi több, parókiáikat féltfe, a papság a nyelvi asszimilációt jelölte ki helyes útnak!
Színmagyar moldvai falvak nyelvcseréjét láthatjuk a katolikus klérusnak köszönhetően most megtörténni: egymással otthon magyarul beszélő szülők döntenek úgy, hogy a gyermekeikhez csak románul szólnak, mert azt mondta a pap, hogy így a helyes és Istennek tetsző!
1000 évig, míg a mise latin volt, a román nyelv presztízse nem haladta meg a magyar nyelvét a csángó falvakban, és a papság se törődött vele, milyen nyelven dumál a nép egymás között. A második vatikáni zsinat után, mivel a mise nyelve a román lett, hirtelen a magyar nyelv presztízse leértékelődött a románhoz képest, és maguk a beszélők kezdték el, a papság útmutatására, a nyelvcsere folyamatát, SAJÁT DÖNTÉSÜKBŐL.
Erdélyben, ahol a mise nyelve és a papság anyanyelve a magyar, ugyanez az asszimilációs folyamat nem érzékelhető egyáltalán!
Ezeknek a folyamatoknak nincsen SEMMI KÖZÜK az államisághoz! A nyelv presztízséhez, beszélőinek számához és akaratához, használati területeihez van csupán köze.
#33 "Te 5 percre tudsz előre gondolkodni, ez tisztán látszik.50-100 éves távlatokban gondolkodj."
Én 110 éves "távlat" után is MAGYAR maradtam Romániában, ahogy az erdélyi szászok is szászok maradtak Magyarországon és Romániában is 800 (azaz NYOLCSZÁZ) éves távlatban is, sok ezer kilométerre Németországtól!!!
Fura módon az erdélyi közösségeket - ezt tudományos kutatások igazolják, nem én mondom! - nem az asszimiláció fenyegeti igazán, hanem éppen az "ANYAORSZÁGOK" ELSZÍVÓ HATÁSA.
A szászok 800 évig szászok maradtak, míg Ceaușescu el nem kezdte kilóra eladni őket pénzért Németországnak (a rendszerváltás után pedig Németország maga szervezte a kitelepülésüket, jobb életszínvonalat ígérve, mivel az elöregedő, fogyatkozó német társadalom munkaerőhiányát akkor még a Németországon kívül, határon túli németség "beszippantásával" igyekeztek orvosolni).
Ugyanez történt a zsidókkal: évszázadokig megőrizte az ortodox zsidóság a jiddis nyelvét, míg maga az állam el nem pusztította legtöbbjüket, a maradékukat aztán szintén Ceaușescu adta el Izraelnek, pénzért! (Ez SZÓ SZERINT értendő, Izrael is, Németország is, minden kitelepített zsidó és német után fizetett egy összeget Romániának!)
Szerencsére mi, magyarok a kutyának se kellettünk, az anyaországunk csóró is volt meg szahahart is a fejünkre. ISTENNEK HÁLA! Ezért még itt vagyunk, nem adtak-vettek mint valami marhákat!
A nyelvi asszimiláció egy JELENTÉKTELEN folyamat, mivel jól állunk a nyelvi presztízsünkkel, a természetes fogyásunk, ha ebben az ütemben folytatódik, 100 év alatt nem haladja meg az 1%-ot!
Mi az egyetlen veszély a közösségünkre nézve? Éppen a magyar ÁLLAM létezése és elszívó hatása: az áttelepülés, elvándorlás jelensége.
#32 "A Római Birodalomban homogén tömbökben éltek a nemzetiségek."
A mai világban is egy tömbben élnek a nemzetiségek, a globalizáció ellenére.
Hogy vannak világvárosok? A Római Birodalomban is voltak: Róma, Alexandria, stb.
A világvárosokban keverednek a népek, ahogy évezredek óta mindig is, és az egymással való érintkezésre használnak világnyelveket, ahogy mindig is (Rómában a latint, Alexandriában a görögöt, a mai világvárosokban az angolt, stb.) - de ettől még a népek a saját helyükön maradnak, tömbben élve, csak kinyílik a világ előttük.
Nem kezdem el magyarázni, mit jelent a funkcionális-szituatív többnyelvűség fogalma, de hidd el, ez NEM JELENT nyelvcserét!
rómának annyi is lett, amikor a társadalmi rend felborult
mert már mindenki lehetett római, már mindenki viselhetett hivatalt
38 "mert már mindenki lehetett római, már mindenki viselhetett hivatalt"
Dehogyis, olvass utána. Ahhoz római polgárnak kellett lenni, amit nagyon nehéz volt megszerezni! A birodalom alattvalóinak 1%-a sem rendelkezett római polgárjoggal!
De ennek megint semmi köze a nyelvcseréhez vagy az állam és a nyelvek összefüggéseihez.
A római birodalom szétesése után is évszázadokig léteztek latinok és latinul beszéltek, továbbá a Római Birodalom utódállamainak mind a latin volt a hivatalos nyelve.
A középkor elején még éltek latinul beszélő latinok, de nyelvjárásaik, beszélt nyelvük már ekkor annyira eltért az irodalmi latintól, hogy tulajdonképpen nem volt kölcsönösen érthető - ezek a nyelvjárások alakultak lassan újlatin nyelvekké a NYELVHASZNÁLAT során, úgy, hogy közben a hivatalos nyelv mindvégig a latin maradt.
#35 Éérdekeeees.Amikor multikulturálisak voltak az országok az volt a szar!Nemzetállamokat kellett csinálni.Most, hogy nemzetállamok vannak azt állítod, hogy a globalizáció hozza el a "világbékét".K*rvára nem fogja.
Ha nem a nemzetiségeken, országokon vekengenek az emberek, akkor más alapon osztják meg a társadalmat.A feketét uszítják a fehér ellen, a biciklist az autós ellen, a gyerekest a gyerektelen ellen, stb. Oszd meg és uralkodj!
#36 Meglátszik, hogy Romániában élsz.Te egy magyarul beszélő, asszimilálódott román vagy.
Egy román sosem mondana olyat, hogy a román nép megmaradására az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy létezik egy román állam.
Ilyet csak a románok vernek bele a magyarok fejébe.Soha, egy nemzet sem gondolkodott így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!