A kormány miért most jó fejeskedik a fiatalokkal a nyelvvizsga eltörlése kapcsán?
Amikor én voltam egyetemista, a HÖK-től többen írták a petíciókat meg a leveleket a kormánynak,hogy tessék már eltörölni azt a nyelvvizsga kötelezettséget, mert hülyeség és semmi köze annak, végigcsinálja-e valaki a tárgyakat és sikeresen megvédi-e a szakdolgozatát.
Nyilván, sohasem jött válasz.
Most, meg hirtelen eltörlik.
Amikor a Covid idején kiadták a diplomákat nyelvvizsga nélkül, az is elég népszerű intézkedés volt, és sokan, akiknek beragadt, nagyon örültek,hogy megkapták.
Miért most kezdték el meghallgatni a kéréseket?
Biztos valakinek a valakije nem tudott nyelvvizsgát szerezni.Nekem ez nem okozott gondot, úgy írok véleményt.
Vannak olyan egyetemi szakok, ahol muszáj nyelvtudással rendelkezni, ezért nem kéne egy nyelvvizsgának gondot okozni.Ilyen pl. a tolmács, a nyelvtanár, a programozó, nemzetközi tanulmányok, stb.
Az azért nem irreális, hogy ilyen szakokon nyelvvizsgához kössék a diploma kiadását.
De pl. egy közgazdászt vagy egy mérnököt felesleges ezzel szivatni.Majd ők megtapasztalják a saját bőrükön a nyelvtudás hiányát.Ha nem, akkor meg majd nem tanulnak nyelvet.A diplomájukat attól még megszerezhetnék.
Ez nem jófejkedés, hanem a tönkretett oktatási rendszer beismerése.
Nyilván vannak olyan szakok, ahol fölösleges a nyelvvizsga, de a legtöbb helyre igen is kell a nyelvtudás. Azért egy középfokút összeszedni nem olyan nagy szám!
Hosszú évek óta probléma a nyelvvizsga. Volt nyelviskolai tanárként mondom, hogy egyrészt megfelelő nyelvtudás nélkül bármilyen diplomával nehéz lesz (anno mérnököket tanítottam angolul egy nemzetközi cégnél, le kellett dolgozniuk a cég által fizetett nyelvórákat + iszonyú kínlódással ment munka mellett).
Másrészt a közoktatásban van a baj. Vagy nincs szakos tanár, vagy van, de sz@rul tanít, vagy a diákok teljesen motiválatlanok. Ritka, mikor egyik se igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!