Ha van nappali és éjszakai áram mérőm, akkor a 2365 kwh-t kedvezményes áron kapom mindkét mérőórára külön - külön?
Nem tudom biztosan, de pl különböző tarifája is van a nappali és éjszakai ( vezérelt) áramnak mind kedvezményesen, mint lakosság piaci áron. Ezért hogy lehetne összeadni és egyben számolni?
Szerintem mindkettőt külön külön kell nézni, tehát mindkettő esetében jár 2365 kwh ig az alacsony ár. Jól gondolom, ti mit tudtok ezzel kapcsolatban?
Igen, jól gondolod.
Egyrészt, ha megnézed a számládon, akkor külön- külön mérési pont azonosítója van az általános egy zónaidős (A1 díjszabás) és a vezérelt (B díjszabás) mérőnek. Tehát, külön mérési pontok.
Másrészt az MVM kalkulátorába is külön lehet beírni az általános egy zónaidős és a vezérelt, külön mért fogyasztás adatait és külön részletezi a fizetnivalót: [link]
✎ 4/ válasza: [#1 Alapvetően egyetértek veled, az MVM is így magyarázta, de az én e.on számlámon egy mérési pont azonosító van 2 órával. Még megvárom a számlát.]
2022. júl. 23. 08:53
Nálunk a családi ház két mérőórára van osztva, továbbá van egy vezérelt mérőnk is.
Egy fázis jön be, a mérőkön van szétosztva.
A két „nappali” mérő egy mérési pont, egy mérési pont számuk van, a két mérő gyári száma ott van felsorolva a számlán, a fogyasztásaik egybeszámolódnak. (Ha megnézed a számlát, eddig is 2 árszabás volt: évi 1200 kWh fogyasztásig egy kedvezményes, az efölöttire normál. A kettő összevont fogyasztására volt az éves kedvezmény, nem külön-külön.)
A vezérelt mérőnk másik mérési pont, más mérési pont száma van. Mivel más mérési pont, a mért fogyasztása nem vonódik össze a másik mérési ponton levő két mérővel.
A „nappali” mérőponton A1 díjszabás van, a vezérleten B díjszabás van.
Ha nálad egy mérési ponthoz van felsorolva a két mérő (mint nálunk), az azért van mert azonos díjszabásúak.
A kérdés viszont eltérő díjszabású mérőkről szól.
"Ha nálad egy mérési ponthoz van felsorolva a két mérő (mint nálunk), az azért van mert azonos díjszabásúak."
Nem azonosak. Egyik A díjszabás, másik vezérelt (B).
Ez azért lep meg, mert bár az MVM-mel van számlázásra szerződésem, az e.on ellátási területén lakom; hozzájuk tudok hibát bejelenteni, tőlük jön leolvasó, ők végzik az időszakos mérőcserét, az oldalukon szoktam nézni a tervezett üzemszüneteket. Tőlük kellett engedély és ők ellenőrizték, az általuk ajánlott regisztrált szerelő kivitelezhette az aggregátor csatlakozóhely kialakítását.
A mérési pontok elkülönítését nem az MVM találta ki, amíg az e.on számlázott, addig is elkülönülve volt a két nappali mérő egy mérőpont, és a régebben még éjszakai mérőnek nevezett, később kiegészítő egységgel ellátott, vezérelt mérőnek nevezett mérő egy másik mérőpont.
Az e.on oldalát néztem, semmilyen tájékoztatót nem találtam. Azért lep meg ez is, mert az MVM a kormányrendelet megjelenése óta tele van kérdés-feletekkel, tájékoztatókkal, árkalkulátor is van az áramhoz és a gázhoz is.
A kormányrendelet megfogalmazása szerint mérőpontonként jár a kedvezmény. Hogy például nálad az e.on mit fog tenni, nem tudom.
Tényleg megleptél. Vagy vársz tájékoztatójukra, vagy gyötröd őket.
(Amikor lehetett, azért váltottam kereskedőt, mert hogy úgy írjam, nem mindig volt köztünk egyetértés a számlázással kapcsolatban. Nem sűrűn fordult elő, de hosszadalmas huzavona volt egy-egy eset. És akkor még nem voltak online lehetőségek, jó sok órát töltöttem az ügyfélfogadó helyükön. Egy-egy alkalom többórás volt, mert nem csak nekem volt velük bajom.)
Köszönöm a válaszod.
Megnéztem egyébként több szomszédom számláját és mindegyiküknél így van, ahogyan nálam.
Villamosiparban dolgozom, most majd hétfőn előveszem az e.on-os kapcsolataimat és megpróbálok több infót kicsikarni belőlük. Múlt héten még nem tudtak semmi egyértelműt, talán lassan letisztul náluk is.
Köszönöm még egyszer!
#7-es válaszolónak
Még egy érdekesség: az e.on főoldala, ahol a lakossági szolgáltatás változásairól tájékoztatnak átirányít az MVM oldalára, ahol "mérési pontonként, azaz mérőnként" van meghatározva az éves limit.
A másik e.on-os linken pedig ugyanaz a tájékoztatás szerepel, mint az MVM-nél és a részletes tájékoztatáshoz is az MVM oldala van megadva:
Remélem ez azt jelenti, hogy e.on számlázási területen is mérőnként fogják nézni a limitet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!