Mi a gondjuk a Kata ellen tüntetőknek?
Akinek van esze hozzá hogy éljen a törvényes lehetőségeivel, az életrevaló.
Aki viszont ezért leadócsalózza, az egy ostoba birka.
Nekem az a bajom velük, hogy a nagy részük nem a klasszikus értelemben vett "vállalkozó", egyszerűen adóoptimalizáló alkalmazott.
A KATA-t annak idején azért találták ki, hogy ha valakinek van egy jó vállalkozási ötlete, akkor költséghatékonyan megvalósíthassa, ne fojtsák meg az adók és adminisztratív terhek. Az ilyeneknek nyújtott adókedvezmény hosszabb távon megéri az államnak is, mivel ha jól csinálja és hagyják fejlődni, akkor abból egy nagyobb (sokat adózó) cég lesz amelyik ráadásul alkalmazottakat is foglalkoztat (= munkahelyet teremt).
Ezzel szemben a Margit híd megtelt biciklis futárokkal, akik ugyanannak a cégnek számláznak, nem vállalkozók, hanem adómegkerülő cégek alkalmazottai. Ezzel nemcsak az a baj, hogy rövidtávon óriási bevételkiesést jelent az államnak (amit a többi adófizetőn vernek le), hanem hogy később a nyugdíja egyenlő lesz a nullával, magyarán megint az állam lesz az, akinek ki kell segítenie, hogy ne haljon éhen.
Én csak azt nem értem, a kormány miért hagyta, hogy ez ennyire elharapódzon. Ezt a gyakorlatot csírájában kellett volna elfolytani, amikor a kényszervállalkozói réteg elkezdett hízni. Ehelyett hagyták felduzzadni ezt a réteget 400 ezerre, most meg indokolatlanul szigorú intézkedésekkel próbálnak tüzet oltani.
Szerintem az, hogy nehezükre esik utánanézni, hogy ha a KATA megszűnik, akkor milyen más lehetőségeik vannak, amiket nagyon is szépen ki tudnának használni.
Nem az a bajom vele, hogy adót emelnének, mert az az infláció miatt érthető lenne. (Bár én a "teljes munkadős" katásként KATA-keret felét sem kerestem meg vele soha, tehát az adóterhem is jóval nagyobb arányú volt egy 12 milliós bevételűnél.)
A legnagyobb baj vele az, hogy az év közepén, hirtelen bejelentéssel, egyik napról a másikra csinálták, elegendő konzultáció és időben való bejelentés nélkül, adóév közepén, a végleges törvény megjelenése után pusztán 1 hónapot hagyva a döntésre. Ez durva jogtiprás, és ha ezt most velünk megtehették, veled is megtehetik bármilyen ügyben (sorozás, lakosági bankszámlák zárolása, határlezárás stb.). Ezért kéne szolidárisnak lenni.
Az már csak hab a tortán, hogy törvény szerint a vállalkozó kérésre köteles számlát kiállítani, az új törvény meg ütközik ezzel.
Én szabályosan, tényleges vállalkozóként KATA-ztam, eddig semmi bajuk sem volt a cégeknek számlázással sem, nem igaz, hogy ez a KATA "eredeti célján kívül" esik, mert nem volt ilyen kimondott cél a gazdaság fehérítésén kívül, aminek most csúnyán ellene hatnak. Kikérem magamnak, hogy csalónak nevezzenek, mások miatt büntessenek és ellenem hergeljék a társadalmat, azokat akiknek fogalmuk sincs, milyen vállalkozónak lenni. A nagyszüleim voltak kulákok, most én is az leszek?
"a Kata ellen tüntetőknek?"
Nekem úgy tűnik, mintha a Kata mellett tüntetnének - az eltörlése ellen... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!