Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Rezsicsökkentés: a hvg nem téved?

Rezsicsökkentés: a hvg nem téved?

Figyelt kérdés

Megjelent a hvg-n egy cikk:

[link]

Azt írja:

"Mi történik, ha augusztusban az átlag alatt fogyasztok, de decemberben fölötte és az éves fogyasztásom az átlag alatt marad?

A miniszter által elmondottak alapján egy havi limitet állapítottak meg – minden bizonnyal az éves átlagos fogyasztást visszavetítve egy hónapra. Ebből az következik, hogy a rezsicsökkentési limitet havonta kell értelmezni. Aki egyik hónapban alatta marad, annak abban a hónapban nem keletkezik piaci fizetési kötelezettsége. De ha egy másik hónapban a limit fölött fogyaszt, azt a részt piaci áron kell kifizetnie."

Ez nem tévedés? A kormányinfo alapján én úgy értelmeztem, hogy a határok éves szintre vannak megadva. Évente 1729 köbméter gáz.

A havi lebontás csak egy átlagreferencia szerintem és igazából mindegy az hogy az 1729 köbméter milyen havi elosztásban van elfogyasztva. Bárhogy legyen elosztva, 1729köbméter éves fogyasztásig van rezsicsökkentés szerintem.

Kinek van igaza? Nyilván a kérdés ott érdekes, ahol havi gázóraállás bejelentés alapján kell fizetni. Átalánydíjnál egyértemű

2022. júl. 14. 11:35
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
64%
Nyilván éves lesz hogy a fideszes birka csak áprilisban szembesüljön a 250ezres különbözettel. Fél év alatt így még lophat a fidesz.
2022. júl. 14. 12:32
 12/22 A kérdező kommentje:

Meg odaírja:

"télen felcsavarjuk a fűtést, nyáron pedig cserébe több áramot fogyasztunk a klíma alatt. Így könnyen előfordulhat, hogy évszakonként, szezononként alul- vagy túlfogyasztunk az átlaghoz viszonyítva."

Ilyen baromságot is hogyan lehet leírni. Ha nyáron klímát használ, akkor azzal épp hogy egyenletesebbé teszi a fogyasztást.

Pont akkor lenne szezononként alul vagy tulfogyasztás, ha egyoldalúan csak télen használna több villanyt, nyáron meg kevesebbet mert nincs klíma.

Nyáron klímával hűt, télen azzal fűt, ez pont hogy kompenzálja a fogyasztási differenciát.

Ennyi eszük nincs ezeknek az újságíróknak, alapszinten gondolkodni nem tudnak.

2022. júl. 14. 12:37
 13/22 anonim ***** válasza:

Nálunk a 85nm es lakasnál átalányt állítottunk be,nem Leol-t.Tavaly azt kértem,hogy havi viszonylatba 75m3 ert használunk. Mivel az év végi leolvasás azt eredményezte, hogy túllőttük (535m3/év volt), így automatice még visszább vette a szolgáltató,igy azt hiszem 6200 ft hó a havi átalány.

Kérdésre a válasz: szerintem az év végi 1729m3/évet nem lépheted túl,tök mindegy,hogy kemény hidegben 144 m3 feletti, ha nyáron (esetünkbe) 10-12m3 ert használunk főzésre, fürdésre.

2022. júl. 14. 12:45
 14/22 Koplárovics Béci ***** válasza:

"Szerintem a logikus az lenne,"

De most fideszről beszélünk... 12 év alatt még nem jöttél rá, hogy a logika nem az erősségük? Amúgy jelenleg csak találgatás van. Majd ha kijön a rendelet, akkor fogunk többet tudni arról, hogy mire is gondolt a költő.

2022. júl. 14. 12:49
 15/22 anonim ***** válasza:
Utolsó, a kérdés az, hogy hogyan érvényesül havi leolvasás esetén? Összeadódnak a hónapok és mikor túllépted az éves átlagot akkor onnantól fizetsz sokat? Vagy a téli hónapokban amikor sokat fogyasztasz akkor fizeted a piaci árat, nyáron meg 1500 Ft-al pöfögsz jóval az átlag alatti fogyasztással??
2022. júl. 14. 12:50
 16/22 A kérdező kommentje:

#15 Így van, pontosan ez a kérdés.

Vagyis csak az éves 1729 köbméter limit számit?

Vagy a havi 144 köbméter egy plusz második korlát?

A második eset ugye egy szigorúbb szabályozás.

2022. júl. 14. 13:14
 17/22 A kérdező kommentje:

Egy hasonló példa: Tegyük fel hogy a 480Ft-os üzemanyagárat korlátozzák évente 600 literre. Ez havi szinten 50liter.

Ha az első hónapban 30litert fogyasztasz, a másodikban 70litert, akkor a második hónapbsn a +20 liert piaci áron veszed -e? Vagy mivel az átlagfogyasztás 50liter havonta, marad -e a 480Ft-os ár a teljes mennyiségre?

A különbség csupán annyi, hogy benzinből elteheted a +20litert előzőleg egy kannába, de a városi gázt betárazni ugye nehézkes lenne.

2022. júl. 14. 13:20
 18/22 anonim ***** válasza:
Ha szándékosan meg akarják buktatni magukat akkor a havi elszámolás lesz, de akkor az első fűtésszezonos gázszámla, mondjuk a novemberi padlóra küldi a vidéki háztartások harmadát, tél végére meg a legtöbb gázfűtéses családot. A villanyról még nem is beszélek.. akinek nincs gáz, azoknál nem fair!
2022. júl. 14. 19:27
 19/22 A kérdező kommentje:

#18 Ahol nincs gáz, arra annyit mondtak a kormányinfón, hogy sok helyen azért nem kötötték be, mert meghagyták a kályhákat. Így ott a szén vagy a fatüzelés egy alternatíva.

Amennyiben nincs kályha, tehát villannyal fűtenek, ott valóban érdemes bevezetni a gázt.

2022. júl. 14. 19:42
 20/22 Koplárovics Béci ***** válasza:
Szerintem a havi limitet azért nyögték be, mert jól tudják, hogy a saját szavazóik nagy része képtelen elvégezni egy 12-vel való osztást.
2022. júl. 14. 22:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!