Már megint megszorítást akar a baloldal?
Még ebben a helyzetben is amikor az elhibázott és átgondolatlan szankciók miatt hatalmas az infláció az EU-ban még ilyenkor is megszorításban gondolkozik a baloldal. Hihetetlen.
Még jó hogy nincsenek hatalmon és remélem soha nem is lesznek.
Megmutaták a "válságkezelésüket" 2010 előtt - csőd szélére került az ország 12%-os munkanélküliség - fizetéscsökkentés - GYED - GYES megnyírbálása stb.... Már ott tartott a gazdaság, hogy a nyugdíjak kifizetése is kérdéses volt.
Most bedig a válság ellenére is emelkednek a bérek csökken a munkanélküliség -nyugdíjemelés és 4-5% körüli gazdasági fejlődés.
70-
""Aztaaaa, most látom, hogy 2022től valóban van 5% os áfa is. Na, ezért jár a taps a kormánynak. Csak sajnos erről a hírről lemaradtam""
Jól lemaradtál mert az 5%-os alapvető élelmiszeráfát már 2016- ben és ezt folytatva 2017-ban bővítették.
Tudom, hogy a baloldal azóta is többször követelte az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését ezzel hülyítve a saját szavazóit de miután ők is rájöttek, hogy az áfa már rég 5% - most már átértek a 0%-os követelésre a szavazatok megszerzése érdekében - persze hatalomra kerülés esetén nem lenne 0% semminek az áfája.
Azért nem mindenen van 5% áfa. A legtöbb terméken 27% áfa van. Tényleg örülök, hogy van 5% áfa is. Ezért tényleg jár a taps a fidesznek, nem szarkazmus.
Igen... Jó lenne a 0% áfa is, de na... Reálisak legyünk már. Jó az az 5% azt bővíteni kellene, hogy minnél több terméknek csökkenteni az áfáját.
Valamint hogy így mondtad, hogy alapvető élelmiszereken 5% áfa van, ott tényleg hatalmas bajok vannak. Mert akkor úgy irreálisan drágák, hogy azt a kormány már semmivel nem tudja lenyomni. Eddig legalább annyi álomvilágom volt, hogy a 27% áfa tartja fenn és nem az, hogy ilyen katasztrófa a helyzet. Ezzel nem nyugtattál meg. Eskü egy kissebb sokkot kaptam miatta.
Az a baj hogy hiába csökkentik az áfát a termelők - kereskedők "lenyelik" azt.
Ezt láthattuk akkor is amikor néhány élelmiszernek csökkentették az áfáját - a termék ára valóban csökkent de csak két hónapig majd fokozatosan vissza emelkedett és valójában nem a vásárló hanem a kerekedő -termelő járt jól.
Így elvesztte az eredeti célját az áfa csökkentés.
Ebben a formában ez se teljesen igaz. Az infláció miatt is drágulnak az árak valamint ugye az időjárástól is függ a termés. Nem tudom merre laksz és milyen formában. Én pl falusi vagyok. Régen kútról locsoltunk, de már évek óta száraz. Esső nem esik, locsolni kell.
Jellemzők mostanság a késői fagyok is, aminek következtében pl a barackfák is lefagynak.
Ha olyan az idő akkor hamar rohad is a termés. Meg nem tudom melyik éven pl itt a környéken az összes nagy gazda (szabolcs megye) a fán hagyta az almát, mert a nevetséges áron vásárolták fel. Így volt a legkisebb a veszteségük. Sajnos ha hívnak még embert, meg megdolgoznak vele, elszállítják stb, még nagyobbat buktak rajta. Több 1000 tonna maradt a fákon.
A búza, napraforgó termesztésben nem vagyok otthon, de ismerősnek van földje. Ők is nem győzik locsolni, ahhoz is be kellett ruházni felszerelésekre. A permetszerek ára is emelkedett, a kártevők is egyre ellenállóbbak, így többször is kell permetezni, de ugye már hozzá van kalkulálva ahhoz is az emelkedett üzemanyag ár.
Nem az a szituáció, hogy a termelő pl 300 forintért ad el egy kiló szamócát, majd a bolt a kis minimális hasznát rádobja. Hanem hogy a termelőknek is többet kell költeni a terményre. Ugyan úgy azt a minimális hasznot dobja rá, majd a bolt is. Csak közben drágul minden körülöttük. Az ilyen is észreveszi hogy az 1-1 kis permetszer és gyomírtó ára is brutálisan felment. De szerencsére nem foglalkozok már annyira mezőgazdasággal mint régen. A kert is bőven elég. De eddig jobbak voltak a termések is, meg ugye olcsóbb volt az előállítás.
Annyira nem is meglepő, hogy drágul pl a kenyér ára, de bíztam benne, hogy valóban nem ilyen súlyos a helyzet és Orbán bármikor egy tolvonással jobbá tudja tenni. Helyzetet. De ez sajnos már régen túlutat rajta. Ez tényleg az a pont már, mikor kocsi száguld a szakadék felé, Orbán vezet. Valahogy még lehet megtud állni, de pillanatok kérdése és már bármit csinál itt vége a gazdaságnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!