Én úgy érzem, mivel tanultam francia és lengyel nyelvet is, de litvánt is ismerem, hogy a magyar nyelv túlságosan megengedő és gendersemleges, szóval át lehetne így alakítani?
Litván nyelvben csak férfi és női grammatikai nem van, ott nem lehet gendersemleges dolgokat csinálni nyelvészetben, szóval lehet őket kellene követni, mert Magyarországon simán eltudja rejteni egy deviáns meleg azt, hogy ő ki csoda, ha azt írja, hogy a kedvesemmel megyek színházba, vagy szerelmemmel, de litván nyelvben már nem. A lengyel nyelv viszont megengedőbb mert ott van semleges nem.
#11 "Mindigis utáltam a főnevek "nemét" idegen nyelvekben, logikátlan bromság."
Igen, az és ők sem szeretik, akiknek anyanyelvük. Csak ez vele jár, ahogy nálunk meg a ragozással változó hangzások, stb.
Egy haverom csinálta azt régen, amikor a németeknél a társaságban kicsit leült a hangulat, hogy bedobta a kérdést: Mondjátok, akkor a joghurt az der, die vagy das?
Azonnal nagy vita kerekedett, mert amely területről származtak az döntötte el, mivel ennél a szónál régen más volt szokásban.
Tényleg, miért kellene átalakítani? Mi eleve egy gendersemleges nyelvvel rendelkezünk, e tekintetben jelenleg a nyugat zárkózik fel hozzánk :D
"Szerintem meg undorítóan liberálisan gendersemleges a magyar nyelv.... mert más nyelvben ha én írok levelet, akkor ott már szavakból is sejteni lehet, hogy milyen neműnek írom.... itt meg nem... szóval akkor melyik a jobb?"
Bevallom őszintén, soha eszembe sem jutott hiányolni a magyarban azt, hogy nem tudják, hogy kinek írom a soraimat. Miért is kellett volna? Én eleve tudom, hogy kinek írom; akinek írtam, ő is tisztában volt vele, hogy ő maga kicsoda; másra meg amúgy sem tartozott amit neki írtam.
Szóval miért is lenne jó, ha mindig ki kellene hangsúlyozni, hogy éppen milyen nemű/identitású/orientációjú valakinek írok? Eleve semmi közöm hozzá, hogy ő kinek érzi magát, így érezheti aminek akarja, és én még véletlenül sem tudom megbántani. Na? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!