Miért nincsen nálunk Többkulcsos adó ?
"számok nem a te narratívádat erősitik."
Milyen számok?
"te miről olvasol a 444-en meg a Telex-en"
Amúgy ugyanez megy az Origo-n is, csak a Fideszt-t kicseréled DK-ra vagy MSZP-re, de tényleg kíváncsi vagyok, hogy hol mondanak mind a két oldalnak ellent.
"Mert igazsàgosabb.Egy becsületes jól kereső,aki megdolgozott/tanult,azèrt,hogy jól keressen,az minek fizessen nagyobb adókulcson adòt,mind aki a minimálbères munkábòl ki se akar törni?"
Az igazság egy relatív dolog. Sokan tanultan keresnek nagyon kevés pénzt, mert kevesebb a jól fizető munkahely, mint az ember (nem, nem lehet mindenki mérnök meg IT-s, ahhoz azért kell némi veleszületett képesség).
Most ilyan alapon, miért örökölhetnek az emberek? Az sem igazságos, hogy valaki örököl egy lakást, más meg nem, és kénytelen fizetni az albérleti díjat annak, aki örökölt. Ergo, valaki nagyon sz*rul jár, valaki nagyon jól. Ebben miért nincs egyenlőség?
A magyar gazdaságnak pont az a problémája, hogy túl nagyok a társadalmi különbségek, túl sok a kedvezmény a tehetőseknek, miközben az átlagember csúszik lefele.
Azt el kellene felejteni, hogy aki bérből és fizetésből,él, az gazdag.
A többkulcsos adó aránytalanul szivatja a középréteget, míg a gazdagokat (akik nem munkából, hanem pénzből csinálnak pénzt) békén hagyja.
Amíg többkulcsos adó volt, azok jártak jól, akik minimálbérre voltak bejelentve, és zsebbe kapták a pénz nagyobb részét.
A kérdésre válaszolva: az volt a baj a progresszív adóval, hogy nem az igazán magas keresetűek kerültek csak a legmagasabb adósávba, hanem az is, aki az átlagnál egy picivel is többet keresett. 2008-ban 1,7 millióig 18 % volt az adó, 1,7 millió fölötti rész pedig már 36 %-kal adózott. Kerestél havi bruttó 150 ezret és már a legmagasabb sávban adózhattál. Ez szerintem sokakat ösztönzött arra, hogy a magas fizuk egy részét zsebbe kapják.
Hiába kampányolt azzal az ellenzék most, hogy ha bevezetik a progresszív adót majd csak az 1 millánál magasabb keresetűeket fogja érinteni, ezt szerintem nagyon sokan nem hitték el, emlékezve a korábbiakra.
Nem az érdekes hogy egy vagy több kulccsal szednek be tőled adót, hanem hogy ÖSSZESEN mennyi pénzt vonnak el tőled és aztán azt MIRE KÖLTIK.
Az összes többi parasztvakítás.
Bármely változás számomra jó ha csökken az összes adóterhelésem és/vagy szerintem értelmesebb módon használják azt fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!