Választópolgárok! Lenne igény a TÉNYLEGES változásra, egy új politikai erőre?
Szavaztál bármelyik pártra is, de elsősorban a FIDESZ-re szavazok véleményére lennék kíváncsi! Miért a FIDESZ? Egyetértettek-e nézeteikkel és a 12 év eredményével? Vagy csak egyszerűen nincs számotokra másik választási alternatíva, ezáltal nem tudtok máshova szavazni?
FIDESZ-es szavazóként, ha kinőne egy új politika erő (teljesen elsöpörve az elmúlt évek teljes ellenzéki politikusait Gyurcsánnyal az élen!)és számodra is alternatíva lehet (most ne menjünk bele részletesebben, hogy pontosan milyen elvek, értékek, érdekképviseletek) egy másik politikai erő, akkor is a FIDESZ-re szavaznál vagy meggondolnád? Vagy szimplán, azért szavaztál a FIDESZ-re, mert számodra az Ő értékeik és nézeteik számodra teljesen megfelelnek?
Kérem az uszító, gyűlölködő kommenteket mellőzük!
Én sem uszítás céljából kérdezem!
19-es! Válaszaimból már rájöttél, hogy közel sem értek egyet a Fidesszel és egyértelmű számomra mit csinálnak a képviselőik, de megértem ha nem tudnak leszavazni az ellenzékre!
Mi történt a vereség után? Jakab Petike meg Ferike egyből kifarolt, ha hatalomra jutottak volna szerinted nem ugrottak volna egymás nyakának?
Hidd el, hogy Gyurcsány igazán a visszatartó erő, 2010 előtt vezette az országot, leszerepelt, (most Fidesztől eltekintve) mindaddig míg ott lesz a neve bárhol, addig igenis Gyurcsány visszatartó erő!
Az ellenzéki politikusok személye a probléma egyik fele.
A másik a politikai üzenet.
A fidesz üzenete hogy ha dolgozol, képzed magad, családot alapítasz, akkor segítünk. Egykulcsos SZJA, családi adókedvezmény egyéb támogatások.
Ezzel szemben mint mondott MZP a kampány elején ? Ezt el kell törölni és olyan elképzeléseket vázolt fel amelyek elrettentették a dolgozó embereket. Aztán megpróbált korrigálni de már késő volt. Elveszette a bizalmat.
Ugyanazt próbálta játszani mint a fidesz. Az SZJA kérdésben egymásnak ugrasztani a társadalom jobban kereső és alacsony keresetű rétegeit.
Itt a gyk-n is sok vita volt ezzel kapcsolatban és szépen kirajzolódott, hogy azok akartak minél magasabb többkulcsos adót akiknek esélyük sincs olyan jövedelemre amivel a felső kulcsban adóznának. Ez tipikusan az a fajta káröröm, hogy szivassuk meg jól a másikat mert többet keres.
Minek politizál az aki nem hallja meg a társadalom igényeit ?
A vasárnapi választást tekinthetjük egyfajta vásárnak. Mindenki kirakta a portékáját, a politikai üzenetét és mellé állította a piaci kofákat a képviselő jelöltetket.
Sajnos az összefogás árusai nem tudták eladni a terméket a piacon.
Rossz volt a termék ? Az árusok nem találták meg a hangot a vevőkkel ? Lehet róla sokat beszélgetni.
De most az ellenzék a győztes terméket fikázza. Ez nem előremutató stratégia. Ebből 26-ban még nagyobb bukta lehet.
23-as! A kérdésem elsősorban nem az ellenzék (esetleges) hibáira lenne kiélezve, hanem a FIDESZ támogatóinak magyarázatára!
Ezért is gondolkodnék én egy teljes politikai generációváltásban!
#21! Én azt nem vitattam eddig se, hogy sok embernél visszatartó erő, csak az oka érdekelt. Egyértelmű, hogyha van egy akadály, akkor értelemszerűen el kéne távolítani, de nem lehet. Ezért a másik megoldás érdekel. Ha az az ember, aki kizárólag Gyurcsány miatt nem szavaz az ellenzékre, szavazhatna, ha józan ésszel fel tudná fogni, hogy egy nem létező ellenség ellen harcol, mert azon túl, hogy ott van, neki semmilyen módon nem tudna ártani. Ellenkező esetben tényleg leválthatatlan lesz a fidesz örökre, mert ha holnap alakulna egy teljesen új párt, akinek nem lenne olyan tagja, akinek valaha is köze volt a magyar politikához, 4 év alatt max.annyit tudna elérni, hogy bejusson a parlamentbe. Ez tény. Ezen nincs mit szépíteni. Azok az emberek, akik "jobb híján" szavaztak a fideszre, többségében Budapesten, és más nagyvárosokban élnek. Többségében viszont olyan embereket kéne meggyőzni, akik évtizedek óta létező pártokról, híres/hírhedt politikusról se tudnak semmit. Sokan azt se tudják, hogy a fideszen kívül létezik párt. Ezeket az embereket, hogy érné el, pláne hogy győzné meg egy újonnan alakult párt, nulla anyagi forrással? Ne viccelj. Nagyon nagy jóindulattal behúzna 2 vidéki körzetet, meg max.elvenne Budapestről kettőt a mostani ellenzéktől(tehát a fideszt nem gyengítené), szóval semmi nem változna.
De, egymásnak ugrottak volna, csak engem ez egyáltalán nem zavarna, még örülnék is neki. Pont azért, mert amellett, hogy nem lenne kétharmaduk, ez is védene attól, hogy bármi hülyeséget el tudjanak követni. Akármilyen baromságot csinálna bármelyik, mindig lenne akik vissza tudják húzni, mert nem értenek egyet. Na, ez hiányzik most, és ez egyenes út az ország öngyilkosságához.
" Rossz volt a termék ? Az árusok nem találták meg a hangot a vevőkkel ? Lehet róla sokat beszélgetni.
De most az ellenzék a győztes terméket fikázza. Ez nem előremutató stratégia. Ebből 26-ban még nagyobb bukta lehet."
Tökéletes analógia!👍
Amíg a Gyurcsány részt vesz a politikai életben addig a Fidesznek meglesz a fegyvere, a gyurcsányozás.
25-ös!
Szinte biztosra venném, hogy egy új politikai tömbnek a következő választásokra az elsődleges feladata az ellenzék eltörlésének kellene lennie a céljának, kormányváltásról nem lehetne beszélni!
Kormányváltás leghamarabb 8 év múlva lenne reális, ezen idő alatt országos valós politikai erővé nőheti ki magát!
De ha most nem kezdi el valaki 8 év múlva se lesz kormányváltás!
De az, hogy 4 év múlva megint a Fidesz nyer, abban szinte már most biztos vagyok, kivéve ha nem történik valami rendkívüli esemény, 4 év hosszú idő!
" kivéve ha nem történik valami rendkívüli esemény"
Pl.: Ha elhunyna az Orbán. Akkor a Fidesznek annyi lenne.
"egy új politikai tömbnek a következő választásokra az elsődleges feladata az ellenzék eltörlésének kellene lennie a céljának"
Így van! De ez nem lehetne baloldali párt, és jobboldali sem. Nyugat-Európában több sikeres centralista párt van. A magyar politikában kellene egy bazi nagy vérfrissítés! Elhagyni végre a két szekértábort.
Persze, abban teljesen igazad van, hogy most kéne elkezdeni, pontosabban már rég el kellett volna. 8 év reálisabb időnek tűnik, én pesszimistább vagyok. Az annyira beláthatatlanul hosszú idő, hogy addigra itt már nem lesz ország.
De voltak már ilyen irányú probálkozások egyébként. Ott volt például a momentum. Civil szervezetként indult. Sokak meglepetésére simán bejutott, szerzett néhány mandátumot, majd ennyi. Beleolvadt az ellenzékbe. Mondhatnád, hogy na, azt nem kéne az újnak, csakhát, akkor most valószínűleg bent se lennének. Szerintem még sok pesti se tudja, hogy léteznek, nem hogy máshol.
Egy dolgot nem vesztek figyelembe. A magyar szavazó világképe más mint a nyugati szavazóé. Más életszínvonalon él más a történelmi háttér mások a hagyományok más a társadalmi légkör.
Hiába jönne ide egy űber centralista párt észt osztani, ha nem felel meg a magyar szájíznek amit mondanak akkor ugyanaz a sors várna rájuk mint az összefogásra.
Tipikus példa erre az lmbq ügy meg a melegek házassága. Nyugaton leszarják csináljanak amit akarnak. Nálunk a fidesz propagandától függetlenül is elutasító a társadalom nagyobb része ebben a kérdésben. Történelmi és kulturális okok miatt. Ezért aki ezt a kérdést feltűzi a zászlajára annak borítékolható a vereség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!