Támogatnátok, hogy kötelező legyen szavazni?
Több országban, pl. Ausztráliában és Belgiumban is kötelező szavazni. Támogatnátok, hogy nálunk is kötelező legyen?
Ha nem, miért nem?
Lehet jó lenne.
De ezt a vegyes rendszert is megszüntetném, nem kell ez az egyéni+lista. Legyen többségi rendszerű, nekem szimpatikusabb, csak egyénikre kel szavazni, lista nincs. Ilyen van az angolszász országokban.
sőt, az állatoknak is.
Vinnék a kutyákat macskákat galambokat verebeket varjakat bárányokat lovakat.
Ezt a választási rendszert a fidesz gründolta, tehát tőle nem várható hogy jobbá tegyék. (gyújtogatóra nem bízunk tűzoltást)
Az összefogás lehet hogy nem szimpi, de ők megváltoztatnák az egész választási rendszert. Leginkább azért, hogy ne legyenek együtt indulási kényszerben olyan pártok, amik nem igazán tartoznak egy oldalra.
Nem.
1. a felhozatal nem olyan húdejó, hogy válogatni lehetne a jó döntések között. Még az is gondban van aki akar szavazni.
2. Így is nagoyn sok ember van a politika által megvezetve, és ez alapján szavaznak. Ha lenne egy olyan réteg (és ez a szavazónépesség kb egyharmada, ami azért leég nagy mennyiség) amúgy telibeszarja az egészet, nem is követi, nem is tudja mi van, de muszáj elmennie szavazni, akkor elég nagy eséllyel arra fogja húzni a szavazatot aki a leghangosabban dícséri saját magát. "áh, láttam valami reklámban, egész jófejnek tűnt, a nevét mondjuk nem tudom, de mondta, hogy erre szavazzak, biztos jó lesz". Erre meg aztán nincs nagy szükség, lássuk be.
Meg is fordíthatnánk, a nemszavazók büntetése helyett a szavazók jutalmazása is növelné a részvételt. Viszont a nemszavazók egy része azért nem szavaz mert nem tájékozódik eléggé, a magam részéről ilyenkor megértem a nemszavazást. Egy találomra tett X, semmivel nem jobb egy elmaradt szavazásnál.
Esetleg egy olyan lehet, hogy egy fél perces teszt a tájékozottságról, ha átmegy kap egy szavazólapot és némi pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!