Újabb fidesz-győzelem esetén nem féltek az EU-kilépéstől?
Nem azt mondom, hogy ez következik, de tény, hogy a kormánypárt nem segít eloszlatni az ezzel kapcsolatos kételyeket:
Az Audi lehet, hogy kevesebbet fizet a magyar alkalmazottnak, mint a németnek, de ez az oka annak, hogy egyáltalán itt vannak. Viszont megnézném, mi lenne Győrrel Audi nélkül. (Mármint nem nézném meg szívesen, mert pontosan tudom.)
Amellett korrektül fizetnek, ahogy hallottam, és az utolsó fillérig fehéren. (Hány magyar vállalkozás mondhatja el magáról?)
Az Aldi meg Lidl állítólag meg keményen tárgyal a beszállítókkal, de cserébe rendesen fizet is. A CBA-ról az ellenkezője járja. Mellesleg egyre több magyar a beszállítója a két magyar élelmiszerkereskedelmi multinak. És jól fizetnek az alkalmazottaiknak, igen, a magyaroknak is.
A mekit pont leszarom, amióta a NER átvette 2019 elején, nem ettem ott. Ellenben pont elég kár ér minket, ha a német cégeknek csak a töredéke viszi át a gyártást vagy a fejlesztést Romániába.
Háát nemtom...francia multi, energiaszektor, vidéki város, folyamatos műszak 245-260k nettó. Azért lenne hová fejlődni már csak azért is, mert energiaszektor, meg mert francia és multi. A franciák ugyan ezért kapják ennek a háromszorosát, de lehet, hogy arra még ők is azt mondanák, mint egy pesti az enyémre..."ennyiért fel se kelek". Ezért kár volt idejönni (nem nekik, nekik jó biznisz bizonyára). Nyilván nem mondom, hogy előtte ne lett volna szar, azt se, hogy ne lopna a mindenkori kormány, csak azt, hogy most máshogy szar, mint akkor.
Az viszont szerintem nem volt rossz a szüleim generációjának, hogy lecsapott maga elé 18 évesen egy kockás füzetet és eltökélte magát, akkor fillérre pontosan ki tudta számolni, hogy hol fog tartani 30 múlva. Nekünk ez már nem megy sajnos. Sokaknak fél év múlvára se. Viszont az eu promója se ez volt, mint ahogyan a dolgok manapság állnak.
23-as, sajnos ami a szüleinknek megvolt -hiába az az én mintám is-, az nem volt normális. Gyakorlatilag azt hivták kommunizmusnak.
Tudom, hogy a bizonytalanság mennyire stresszes, én is ebben élek, már jó 15-20 éve, de ez a szabad piac. Ha mákod van és olyan területet találsz, akkor lesz jövőd. Nekem annyi szempontból szerencsém van, hogy, ha nem is egyik napról a másikra, de viszonylag hamar tudok új melót találni magamnak, ha kell és sckb bárhol Európában, de ettől függetlenül stresszes.
De érted mi a xar. Az oktatási rendszer meg az általános felfogás egy szemernyit nem változott. Ha szorgalmasan és kitartóan dolgozol, akkor faxa lesz, de lehet, hogy nem, mert ez a szabad piac, legyen mákod, ez van most. Borzalmas, hogy az ember élete egyharmadát elcseszi erre, aztán csak mák. Nem erről volt annak idején sajnos szó. Kb, mint egy sima választási kampányígérgetés. Benéztük na.
Ma nagyon köbgyököt kéne vonnom, én az a kategória vagyok, akinek nem érte meg. De azt is mondom, mostanra már kilépni sem érné meg. Ha meg győz a fidesz és kiléptetne minket, akkor nekünk harangoztak, ezt is gondolom.
EU nélkül - vélhetően - ennyi se lenne. Simán a magyar KKV kevesebbet fizet, szürkén. (Nem véletlenül nem ott dolgozol.)
Viszont majdnem minden vidéki nagyvárosnál rá lehet bökni arra az 1-2 (mindig külföldi) cégre, ami az egész régiót életben tartja.
"Viszont majdnem minden vidéki nagyvárosnál rá lehet bökni arra az 1-2 (mindig külföldi) cégre, ami az egész régiót életben tartja."
Igen, most már. Mondjuk a privatizáció már eleve lepadlózta az országot, az eu csak a hab volt a tortán.
Külvárosban lakom, emlékszem kiskölyök koromban volt egy 1-2 éves időszak, mikor mindenki munkanélküli volt, aztán minden szépen rendeződött az emberek egy része a városban talált munkát, boltok, gyár, erőmű, bank, butikok, a másik fele vállalkozott, kiki vegyesboltot, virágboltot, könyvelőirodát csinált a garázsában a háza földszintjén vagy volt fodrász, kis videótéka, meg a szakik maszekoltak ugye...aztán a tesco jött a tesco, elkezdtek fogyni a környéken a boltok, bejött a penny is, elfogytak a kisboltok. Jött a szokásos jysk, euronics, vögele stb a tesco mellé, aztán a turkálók, műszaki boltok, kis szervizek is mehettek a süllyesztőbe. Aztán jött a recesszió, hopp eltűnt külföldre vagy 5000 ember a városból (nem kávézó nyitási céllal mentek) és annyi lett jópár szórakozóhelynek és étteremnek is. Ja, és mivel nagyon européer település vagyunk, max kertészkedhetsz, nem lehet egy nyamvadt csirkéd, hogy valami kis tojásod meg öreg tyúkod legyen levesnek, a disznót meg felejtsd is el, pedig tartottak azt is.
Na mindegy, nekem okom nincs panaszra, mert elvagyunk, csak eu előtt kevesebb volt a rinya, mint euban. Most valamiért mindenki rinyál.
"aztán a tesco jött a tesco, elkezdtek fogyni a környéken a boltok, bejött a penny is, elfogytak a kisboltok. Jött a szokásos jysk, euronics, vögele stb "
És egészen más élmény vásárlóként úgy elmenni vásárolni, hogy egy helyen meg tudsz venni egy csomó mindent, nem pedig 10 kisboltba kell külön elmenni, mert ez itt kapható, az meg ott.
Nem véletlenül tarolnak a nagy boltok a világon, hanem mert sokkal hatékonyabban működnek, és a vásárlóknak is praktikusabbak.
Illetve pl. nagy Tesco üzletsorán is vannak kisboltok, vagyis sok kis bolt nem szűnt meg, csak beköltözött a nagybolt üzletsorára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!