Április 3.-án a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejut a Parlamentbe?
#8 "a Momentumos részt hogy érted? Mivel vertek át? Én aláírtam akkor nekik és az is volt a cél, hogy az olimpiai pályázatot visszavonják."
Az aláírásgyűjtéskor az embereknek azt mondták, hogy azért írják alá, mert ezzel elérhetik, hogy legyen róla szavazás és a budapestiek dönthessék el, hogy akarnak-e olimpiát rendezni vagy sem. Amikor megbuktatták az olimpiai pályázatot, akkor maguk a momentumosok is azzal védekeztek, hogy ők nem ezért gyűjtöttek aláírást, hanem hogy az emberek döntsenek róla népszavazással.
Csakhogy - ahogy írod is - a kérdés maga pont a pályázat visszavonásáról szólt.
Pont azért hoztam fel példának, mert ez is mutatja milyen könnyen belemennek az emberek valami butaságba, még ha az ellenkezőjét is akarták volna, csak mert hallanak valamit, de nem néznek utána a valóságnak. Akkor rengeteg ember nem olvasta el még azt a lapot sem amit aláírt. Sokan nyilatkoztak utána a riportereknek, hogy csak azért írták alá, mert szerintük is jó dolog a népszavazás, de nem ellenzik az olimpia ötletét.
Jah, értelek.
Nekem lényegében mindegy volt, én az olimpia ellen voltam.
Bár... létezik olyan, hogy X ember aláír valamit, és akkor úgy ahogy van visszavonnak valamit? Akkor mi értelme a népszavazásnak, aminek az eléréshez ugyanúgy alá kell írnia X embernek? Ha ilyen létezik, akkor fölösleges a népszavazás, ha lehet egyből a konkrét valami ellen is gyűjteni...
#12 Ez nem így értelmezhető, hanem hogy annak az aláírásnak mi lett a következménye.
Az olimpiai pályázat ötlete a balliberális budapesti városvezetés alatt jött. Még a Demszky vezette főváros nyújtotta be a pályázatát az olimpia rendezésére és az lmp kivételével egyetértés volt a többi párt között abban, hogy ez egy országos közös cél.
A momentum azzal akart bekerülni a köztudatba, hogy az olimpiai pályázat visszavonásáról népszavazást kezdeményez. Azonban így nem lettek volna sikeresek, ha szimplán a visszavonással kampányolnak Budapesten, mert az emberek többsége szimplán elfogadta a városvezetés döntését.
Emiatt bedobták a demokrácia jelszót és hogy nem a budapestiek döntöttek róla népszavazással, legyen népszavazás!
Csakhogy mindezt akkor csinálták amikor már közel volt a döntés az olimpia helyszínéről és nem volt idő a népszavazást végig is vinni. 2017 januárjában indították el és azon ősszel hozott döntést a nemzetközi olimpiai bizottság. Az aláírások összejöttek és így népszavazás lett volna róla, aminek legkorábbi ideje október lehetett volna a határidők miatt. Pont a kampányidőszakban, még a budapestiek döntése előtt lett volna a NOB döntése és egyértelmű volt, hogy soha nem adnák oda a rendezés jogát egy olyan városnak ahol éppen harc van az ellenzők és támogatók között és még csak döntés sincsen a rendezés szándékáról.
A momentum aláírásgyűjtése kezdetén az mszp-s, dk-s politikusok is kiálltak a médiába, hogy az olimpia rendezése közös nemzeti ügy és támogatják. Aztán ahogy a momentum egyre ismertebb lett a médiában, sorra kezdtek átváltani és pár hét után már kihátráltak az olimpia mögül és ellenezni kezdték. Amire összejött a szükséges aláírás ez is egy fidesz ellenes kampánnyá vált amiben az ellenzékieknek kötelessége az olimpia rendezése ellen szavazni. A másik ok ami miatt soha nem adták volna Budapestnek az olimpia rendezését, mert hogy esélyes lett, hogy egy választás után olyanok kerülnek a város vezetésébe akik nem akarják az olimpiát és visszamondják a rendezését. Csak olyan helyszín nyerhet ahol az esélyes városvezetés támogatja a felkészülés sok éve alatt végig.
Mivel két alapos ok is előállt ami miatt biztos lett, hogy Budapest nem fogja megnyerni az olimpia rendezési jogát, így kénytelen volt a kormányzat - vagyis az akkori fővárosi vezetés visszavonni a pályázatot, hogy feleslegesen ne menjen el rá sok millió forint még őszig. Ráadásul ősszel nem is csak 1 hanem 2 olimpia helyszínét is eldöntötték, hiszen csak 2 város maradt versenyben, így előre a 2028-as dátum is el lett döntve, nem kell rajta agyalni, lehet előkészíteni.
Ezért nem kellett már a népszavazást megtartani, mert ebben az évtizedben már nincs esély sem arra, hogy olimpiai pályázatot nyújthatna be Budapest.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!