Szerintetek így kellene küzdenie minden magyar embernek az alacsony bérek ellen, mint nekem?
LinkedIn-en IT szakemberként be sem írtam Magyarországot az országok közé ahol állást keresek + letiltottam minden magyar céget, hogy egyáltalán megkereshessenek.
Ott rohadjanak meg a magyar cégek ahol vannak a balkáni béreikkel együtt.
Ha így gondolkozna mindenki, ilyen elszánt mentalistása lenne mint nekem, már nem itt tartanánk, hogy Bukarestben is 1,5x annyiak az IT bérek (meg minden más bérek) mint itthon?
Idióta vagy. Vagy valamit k.rva szarul csinálsz.
Az unokatesóm és a párja is IT-ban dolgoznak. Nézegették Németországot, majd átszámolták és rájöttek hogy itthon még így is jobban élnek.
Ha mondjuk konyhás, vagy utcaseprő vagy, okés. De ha tényleg IT-s és nem keresel jól, az a te hibád.
Az biztos, hogy kár itthonra dolgozni, ha akár itthonról is lehet külföldre:
Remote DevOps Engineer
1.6M - 1.92M HUF
alkalmazotti havi bruttó
Remote Cloud / DataOps Engineer
2.13M - 3M HUF
vállalkozói havonta+ÁFA
1.73M - 2.48M HUF
alkalmazotti havi bruttó
1: Ha nem is feltétlenül jobban élsz itthon, azért a KATA egy olyan konstrukció aminek nincs párja Európában.
Az meg hogy jobban jársz ha külföldre dolgozol és KATÁzol, ami a kereten felül van azt meg különböző Kft-kbe pakolod, mintha itthon alkalmazottként dolgozol, az sztem nem vitás.
Nekem amúgy nem is az a fő bajom a magyar kkv-vel hogy keveset fizet. Hanem hogy egy belterjes, kontraszelekciós idiotizmuson alapuló, nagyrészt szürkemunkára épülő, 40-50 éves kiöregedett dillettáns vezetőkkel és alulképzett ("a diploma az hülyeség... igaz hogy kirúgtak egy év után az egyetemről, de nézd meg hova jutottam"), szervilis, ugyanakkor végletekig öntelt munkaerőre épülő hitvány társaság.
Egy-két startupot meg startupból felemelkedő céget leszámítva itt nem fogsz modern technológiákkal találkozni, az átlag kisfőnök úgy adja elő neked hogy náluk scrum van mintha valami űrtechnológia lenne, holott manapság már lassan ciki, a távmunka így a poszt-covid érában még mindig ott tart, hogy a "próbaidő után meglátjuk", és komolyan 2022-ben meg kell említeni egy cégnél előnyként hogy ingyen kávé van...
Ehhez képest egy átlag random full-remote startuphoz lehet nem könnyű bekerülni, viszont ha bekerülsz kapásból hozzádvágnak pénzt hogy vegyél MacBookot, a csapatépítő nem vmi agglomerációs pálinkafőzdében van hanem Balin, és általában van egy olyan technológiai és tudás stack a cég mögött amiből még x év tapasztalattal is tudsz tanulni új dolgokat.
6: azt a nem kata-sok sem fognak kapni, illetve emelni fogják a korhatárt, mert nem lesz, aki kitermelje
Egy olyan KATA-s, aki most gondosan félretesz a nyugdíjra a több pénzéből, jobban fog járni, mint aki az állami nyugdíjban reménykedik.
6-os: mondjuk arra hogy alkalmazottként majd kapsz nyugdíjat, ugyanúgy nincs garancia. Amit KATÁsként félreraksz és veszel belőle mondjuk egy ingatlant, azt már sokkal kisebb az esély hogy elveszik tőled.
Ha meg valaki a GYES/GYEDet hozná fel példának, sajnos ezek feltétele hogy a szülés pillanatában alkalmazásban állj, ami azt jelenti hogy ha jómagyar módra kirúgnak a 2. hónapban és már nem találsz állást, akkor éhenhalsz a gyerekkel együtt - hát ennyire jó és biztonságos alkalmazottnak lenni ma Magyarországon
9: Sztem aki IT-sként megkeres millió körül az nem olyan hülye hogy egy bankszámlán tartsa Ft-ban a pénzét :) Ha meg más nem, ha külföldre dolgozik, alapból EUR-ban jön a pénz.
Állampapírba meg ilyesmibe sztem azok fektetnek akinek relatíve kevés pénzük van, akiknek összejön egy lakásra való, az nem hinném hogy 20 milliókat állampapírba pakol... nulla értelme lenne.
Az ingatlan piac meg lehet hogy kicsit ingadozik, de 10-20 éves befektetésnek azért nehéz mellélőni, meg aztán mindig ott vagy, hogy ha be is szakad a piac, és itt a világvége, attól még legalább odamehetsz lakni, az elinflált Ft-oddal meg eltüzelni és fűteni, szóval nem halsz meg legalább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!