Kijött a kötelező oltásról szóló rendelet! Ki mit szól hozzá?
16, belefáradtál az ellenállásba?
Ha élhetek egy javaslattal: Akkor ne keresd folyamatosan ezeket a híreket, ne vitázz erről GYK-n.
Simán lehet élni úgy egy normális életet, hogy nem is találkozol ilyen problémákkal, sehol nem kérik a kártyát stb...
Azért fáradtál bele az ellenállásba, mert a témán rugózol folyamatosan.És az étnyleg fárasztó.
Na de hát 20-as ez a gikszer az egészben, hogy az antitest megléte senkit sem érdekel.
Az oltás nyomán akkor mire alapozva alakul ki a védettség?
Keletkez(het)nek benned antitestek és memóriasejtek. Akár oltottan, akár átesetten. (Ezért van pl. olyan oltott, aki hiába oltott / olyan átesett, aki hiába esett át, nincs benne kimutatható védettség - vagy azért, mert a vakcina volt sz@r, vagy egyéb ok miatt)
Ha ezek most azt mondják, hogy nem az antitest a lényeg, hanem a T, vagy B-sejt, akkor, ha valakinek megvannak ezek a memóriasejtek, az védett. És ezek a memóriasejtek átesettség nyomán is létrejö(het)nek. Nálam létrejöttek.
21
"sehol sem kérik a kártyát"
Mi? Ha pl. fogászatra kell mennem, vagy elmennék a Balcsihoz télen "zimmerferibe", vagy úszni akarnék hosszú idő után, vagy megműttetném a szemem lézerrel... ezekhez mindhez kell például.
Ez sok mindennel így van.
Pl a vakoknak, kerekesszékeseknek, nyugdíjasoknak ingyenes tömegközlekedési lehetőség jár.
Deee önmagában az, hogy fehér bottal nekimegy a falnak, vagy őszes öreg, ez nem jogosítja fel őket. Szükség van utazásra jogosító okmányra, ami vakigazolvány, nyuggereknél meg életkort tanusító fényképes igazolvány. Ezek nélkül a kaller bliccelésért megvág és leszállít a buszról.
Persze ebből a szempontból ésszerűbb lenne antitestekhez kötni az igazolvány érvényességét, viszont ez azt jelentené, hogy mehetsz antitest vizságlatra (a sima patika nem jó, hisz szakember által hitelesítettnek kell lennie). Ez költség neked és költség az államnak is, illetve leterheli a rendszert.
Ráadásul én most azt írtam havonta, de igazából embere válogatja, simán lehet az, hogy az antitest vizsgálat után 1 héttel már elégtelen a védelmed, akkor meg ne járkálj tömegbe. Úgyhogy igazából nem havonta, hanem sűrűbben kellene ilyen vizsgálatokat cisnálni, az meg sok pénz és főleg terhelés mindenkire nézve.
Szóval tökre megértem azokat, akik azzal érvelnek, hogy miért az oltást nézik, miért nem a tényleges védettséget... de a tényleges védettség hiába pontosabb, nehezebben kivitelezhető működőképesen.
Így tesznek egy plusz lépést és feltételezik, hogy az oltás és a beegség hatására kialakul a megfelelő védelem. Ez persze nem feltétlen igaz, de mivel a fent leírtak miatt a védelem állandó tesztelése nem kivitelezhető, marad ez.
27
De akkor mostanáig miért lehetett négy hónapra védettségit szerezni?
Esküszöm, négyhavonta beregisztrálnék egy újabb vérvételre és megnézetném! Decemberben direkt rákérdeztem, amikor a kártyát csináltattam és akkor azt mondták, hogy bárhányszor lehet hosszabbítani (ha az esedékes időben pozitív vagy antitestre).
Mi az, hogy nem bírná a rendszer? A magánlaborban? Az állambácsit nem terhelném semmivel az égegyvilágon! Sőt, még adózok is vastagon a vizsgálatok árában!
28, 4havonta? Az elég ritkásnak hangzik, simán meglehet, hogy most még jó az antitest mennyiséged, 2 hét múlva meg már nem. Ha 4 havonta mégsz tesztelni, akkor iylen esetben 3.5 hónapig védelem nélkül mászkálsz. De ezt már leírtam egyszer.
Magánlabor?
A vizsgálatokat hitelesített intézménynek kell végeznie, ez gondolom egyértelmű. Ez persze lehet magánlabor, de az állam nem számíthat arra, hogy az állampolgár havi szinten fejenként 10-20 rugót kiperkál erre. Van, aki megengedheti magának, de amúgy elég sokan nem.
Egy rendszert úgy kell létrehozni, hogy számíthatsz arra, hogy működni fog Az nem mehet, hogy "hát, majd kiperkálja, ha akarja", sem arra, hogy rákötelezed, hogy fizesse ki magának, akkor is, ha nem tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!