Miért a Fideszt szidják a tanárok?
Ez az összehasonlítás így értelmetlen. Nettó béreket van csak értelme összehasonlítgatni. 80 000 Ft 2010-es számítás esetén 64 228 Ft nettó, 172 900 Ft 2022-es számítással kb 114 978 Ft, vagyis az általad adott számokkal 2010-ben 191 l 2022-ben 226 l lehetett venni. Máris nem akkora a különbség! De ez még így is se az igazi...
Pár dolog, amit nem veszel még figyelembe:
* A kötelező óraszám 2010-ben 19 óra volt, 2022-ben 22-26, ami a gyakorlatban jellemzően 26-ot jelent, de számoljunk átlag 24-gyel, vagyis a 80 000 Ft, az igazából 24/19 * 80 000 Ft = 101 052 Ft, ami nettó 77 156 Ft, amiből 2010-ben 229 liter benzint lehetett venni. Vagyis 3 literrel többet(!), mint 2022-ben.
* Mivel az iskolák az önkormányzatoknál voltak, az egyes önkormányzatok külön pótlékokat adtlhattak a jól teljesítő pedagógusoknak, pl tanácsosi cím, év végi ajándékok, elismerés. Sok pedagógusnak nagy visszaesést jelentett, amikor ezeket egy tollvonással megszüntették, mikor elkerültek az önkormányzatoktól. Egyesek akár több 10 000 Ft-tól is eleshettek.
* A túlórákat kifizették, magyarul megérte szakszerű helyettesítéseket tartani. (A kötelezően óraszámon felüli órák túlórának minősültek). A fidesz óta a gyakorlatban csak a 32(!) órán felüli helyettesítések számítanak túlórának. Az ezen felüli órákért járó túlórapénzt is úgy kellett kiperelni a Klikkből 2021-ben. Ez különösen meghatározó manapság, amikor lényegesen kevesebb pedagógus van, mint 2010-ben (nyugdíj, pályaelhagyások, kevés új jelentkező).
"Szeretik a gyerekeket"
Ez az amitől falra mászok. Eddig a tanárok mellett voltam, mert szerintem is borzasztó ilyen kevés fizetés egy egyetemi végzettséggel, de ha még egy tanár ezt hozza fel indoknak, akkor énnekem is elegem lesz ebből. Én utálom a munkámat (akárcsak a legtöbb ember) egy rabszolgatartó lélekölő multinál gubbasztok napi 10 órát, jó ha van évi 20 nap szabim... igaz több fizetésért mint egy tanár... de ha ő szereti csinálni amit csinál, miért nem csinálja ingyen... vagy nem? Én akkor minek harcoljak az ő érdekében ha neki jó így? Fenekét nem kéne kitörölnöm? Vagy az megy magától?
Meg ha ennyien szeretik a gyerekeket, akkor az hogy fordulhatott elő, hogy 12 év alatt, kb 50 tanárból mindössze 3 volt akire emberileg fel tudtam nézni és akiben tényleg láttam a szeretetet? Miért volt oly sok "tanár", aki volt hogy az órára se jött be, és hogy fordulhatott elő, hogy igen sok olyan tanár volt, aki lelkileg tett tönkre minket? Akivel ha óránk volt, előző nap már nem tudtunk aludni, reggeltől a gyomrunk görcsben volt, olyan ember aki kis gyermekekkel foglalkozik és közben nem is titkolta hogy "szereti ha félelem járja át a tantermet" és a filmekben látható KGB kihallgatás az ő óráihoz képest egy délutáni teazsúr? És még ha egy ilyen őrülttel fut össze az ember élete során, azt mondja van ilyen, biztos vmi bujkáló bűnöző aki nevet változtatott, de hogy fordulhat elő, hogy az általánosban is, gimiben is, több ilyen volt? Hogy lehet az, hogy 12 év alatt végül egyetlen kivétellel minden tantárgyat és tudományt megutáltattak velem? Ráadásul minden ismerősöm tud mondani legalább egy ilyen őrültet? Neves belvárosi gimnáziumokról van szó. Normális az, hogy több mint 10 évvel később az embernek rémálmai vannak a tanárok által okozott életre szóló traumák miatt?
Szóval ezt a "szeretik a gyerekeket" témát hagyjuk el de nagyon gyorsan. Elhiszem hogy van néhány huszonéves fiatal lány aki rózsaszínben látja a világot és kitalálja hogy ő szereti a gyerekeket, úgyh mindenképp 30-al szeretne egyszerre foglalkozni... de ez a dolog egyáltalán nem általános és rengeteg a kiégett megfásult ember aki teljesen közömbös a gyerekek után és sajnos sok a pszichopata őrült aki kifejezetten gyűlöli a gyerekeket.
4 "5 évet tanulsz 172 ezer forintért,"
Valljuk meg őszintén egy tanárképző fősuli egy büfészaknál is könnyebb. Én az ELTE-TTK-át azaz a legnehezebb tanárképzőt végeztem és simán behúztam sorban a kollokviumokat jelessel pár napi vizsga előtti készüléssel. A fősulin meg lébecolnak. Így nem igazán lehet elvárni ráadásul egy 5 órás állással, hogy vagyonokat keressél. Aztán ott a nyári szünet, minden évszakban szünet. Már a gyakornoknak is megvan. Ha a tiszta munkával töltött időt veszed jó a fizetés
Az a baj, hogy időben tényleg kevesebb munka (lehet itt mondogatni hogy a tanárok szünetben is dolgoznak, de max annak akinek a környezetében nem él tanár, nekem 2 rokonom is tanár, tudom h a szünetben max 1-2 órát dolgoznak - annyit én is dolgozok a rendes szabadságom alatt)
viszont a felszabadult idő arra már kevés hogy mondjuk egy vállalkozásba kezdj. szóval összességében kevés a pénz, inkább me gkéne fordítani a dolgot, alapjövedelmet kéne adni mindenkinek ami elegendő a lakhatásra meg az ételre, a többi meg aszerint hogy ténylegesen ki mennyit dolgozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!