Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Milyen a külhoni magyarok...

Milyen a külhoni magyarok élete, mennyire nyomják el őket?

Figyelt kérdés

Főleg Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken, Kárpátalján.

Mennyire probléma ez a helyzet?

2021. dec. 5. 16:30
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

"Mi magyarok sokszor halljuk a szláv akcentust a beszédetekben."

Ez a mondatod kérdező (elsősorban a mi magyarok megfogalmazásra gondolok) talán észre sem vetted,de felért egy sértéssel.

Ennyire azért nem kell lenézni ezt a felvidéki fiatalt.

2022. márc. 7. 23:12
 12/12 EagleHUN ***** válasza:

Egyetértek #11 -el. Nem nagyon voltak és ma sem sok van Magyar nyelvű iskolákból. Így a Magyar nyelv (és nyelvtan) tudásuk szinte kizárólag otthonról esetleg ismerősökkel barátokkal beszélgetésekből származik.

Az iskolában "idegen" nyelven kénytelenek tanulni nem az anyanyelvükön.

Csodálkozol kérdező hogy van akcentus?

Egyébként nem feltétlen a helyi nyelvből eredő akcentusról beszélhetünk, tehát nem "szlávos" vagy "romános" stb... hanem anyanyelvi szinten egy régebbi dialektus őrződött meg ezekben az anyaországtól elszigeteltebb egységekben.

Vagyis a mi nyelvünk és nyelvtanunk (iskolákban tanított nyelv és nyelvtan) változott és nyilván az elszakított területeken élők nyelve is mert kicsit azért belekeveredik az ottani nép nyelve, és kicsit már az elszakítás előtt is jellemző volt ez.

A különbségek ebből fakadnak.

Valószínűleg kisebb rész az idegen nyelv ráhatása és nagyobb részben a többi amit felsoroltam.

És igen ezzel finomabban mert lehet sértő, ha valaki önhibáján kívül anyanyelvi szinten beszél így és megszólod érte.

Érdekességek:

Észak nyugat dunántúlon az én beszédemet is "ízesnek" találják.

Pedig csak a Kunságból származom. :-)

Találkoztam olyan született Orosszal aki ide költözése után 2 évvel anyanyelvi szinten beszélt Magyarul. Csak akkor tudatosult bennem hogy nem Magyar amikor ezt elárulta...

Ezzel csak azt akartam mondani hogy nyelvtehetség kérdése is lehet

ki mit tud megtanulni de egy nyelven belül viszont a dialektusok közt sokkal nehezebb "átváltani", mert jóformán észre sem veszed hogy kicsit másképpen ejted a szavakat.

2022. márc. 8. 12:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!