Janssen egydózisú vakcinát kaptam, akkor most még erre oltassak rá 2 másik vakcinával, hogy érvényes legyenna védettségim, amikor a gyártó elmondta, hogy ebből elég 1 is? Mi folyik itt?
#7 "Ugye az elején még azt állították, hogy tilos és veszélyes keverni a vakcinákat, rá pár hónapra már nem foglalkoztak vele."
Az elején az első 2 dózisról volt szó ami a legtöbb vakcinánál alapból szükséges volt a védettséghez. Az olyan, mintha bevennéd az antibiotikum fele mennyiségét az egyik fajtából, a másik felét meg a másik fajtából. Te is érted, hogy az nem jó a szervezetednek, mert egy antibiotikum kúrát kell végigcsinálnod a gyógyuláshoz és nem két felet.
Aztán sajnos kiderült, hogy ez a két vakcina nem elég. Onnan kezdtek el vizsgálódni, hogy mi lesz a megfelelő eljárás. Nyilván azt feltételezték, hogy egy védettséget azzal lehet legjobban megújítani, meghosszabbítani, ha folytatják a kezelést ugyanazzal - de már akkor is voltak szakemberek akik azt mondták, hogy éppen ellenkezőleg, egy más típusú vakcinát kell használni, hogy a szervezet más módon is legyen "kezelve". Egy mRNS alapút a vektor vakcinák után, vagy más variációban a háromféle alaptípusból.
Aztán amikor már megtörténtek valóban a harmadik oltások, ott tudtak eredményeket is megfigyelni és ajánlásokat tenni a szakemberek.
Van olyan eset amikor kifejezetten javasolják, hogy más fajta vakcinával oltassák magukat és van amikor meg ellenzik a kettő keverését. Pl. felesleges a két vektor vakcinát keverni, a Szputnyikra AztraZenecát kérni, vagy keverni a Pfizert a Modernával, mert mindkettő mRNS alapú. Nem azért mert baj lenne belőle, hanem éppen a hatásmechanizmusa miatt felesleges keverni, nem lesz másféle módon vakcinalizálva tőle a szervezet csak nagyobb lesz bent a zűrzavar.
#12 Győrben van két sor, lehet janssent és pfizert kérni. Egzotikus kéréseket, mint a kínait is jó tudtommal teljesitik, csak nem teszik ki a kirakatba, mert úgyse kéri senki.
Tukmálni meg max azért tukmálják kisebb helyeken, mert egyszerűbb, ha egy félével kell oltani. Meg kitudja, hogy lesz-e jelentkező a maradék nem tudom, talán 5 adagra, ami még a megkezdet fiolában van.
Nekem Miskolcon a 3. Oltás egyiből állt:
Mit kapott első 2 oltáskor?
Pfizert.
Akkor jó lesz a most is.
Egy szóval nem kérdezték mást akatok e.
A modernán gondolkoztam, de végülis jobb az szerintem ha egyféle löttyöt szúrnak be, így nem variáltam.
A kérdésre:
1 Janssen oltásra 1 emlékeztető oltást adnak. Azaz a 2. olyan mint egyébb vakcináknál a 3. Remélem érthető.
Minden, az EU által beszerzett vakcina esetén a termékfelelősség a gyártót terheli. Ez az Európai Bizottság weboldalán magyar nyelven is olvasható. Így garantáltan nem írtál alá olyat, hogy minden felelösség rád hárul vagy hogyha igen, az a nyilatkozat semmisnek tekinthető, mivel a gyártókkal kötött szerződésekben tisztázásra került a felelősség kérdése.
A kérdésre válaszolva, az egydózisú vakcina esetén a védettségi igazolvány érvényességéhez 1 adag oltás beadása szükséges. Nem kell sem második, sem harmadik.
Ettől függetlenül emlékeztető oltást 4 hónap elteltével kérhetsz. Egyébként Janssen gyártója már szeptemberben közzétette a második oltással kapcsolatos kutatásának eredményét és ajánlotta a második adag beadását, ami 6-8 hónap elteltével a leghatékonyabb és jelentősen fokozza a koronavírus elleni immunitást. Az egy dolog, hogy eredetileg egy dózisúra tervezték, de azóta a kutatások megerősítették, hogy érdemes a hosszabb távú védelem érdekében ismételni.
Magyarországon viszont van lehetőség az eredetitől eltérő típusú ismétlö oltás beadására is. Az EMA vizsgálati eredményei szerint pl az mRNS oltások (Pfizer, Moderna) is hatékonyak booster oltásnak, akkor is ha az alapimmunizálás vektor vakcinával történt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!