Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Akik szerint a Fidesz az oka...

Akik szerint a Fidesz az oka a boltban tapasztalható drágulásnak, azok elmondanák, hogy a Fidesznek mit kellett volna tennie, hogy ez ne alakuljon így?

Figyelt kérdés
Nem értek a gazdasági folyamatokhoz, valaki elmagyarázná?

2021. nov. 24. 21:24
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
85%

Az inflációról igenis a mindenkori kormány tehet. Jelen esetben a fidesz és személy szerint Orbán Viktor a felelős érte.

Csakhát ugye mindenre ott van az univerzális fideszes válasz:

Sorosmigránsbrüsszelgyurcsányelmúltnyolcév

2021. nov. 26. 12:02
 22/31 anonim ***** válasza:
5%
#21 Ilyen választ csakis tőletek lehet hallani amikor az aktuális hergeléseiteket leírjátok.
2021. nov. 26. 12:06
 23/31 anonim ***** válasza:
79%
Igen, tudjuk kérdező, a Fidesz soha sem tehet semmi rosszról..
2021. nov. 26. 15:21
 24/31 anonim ***** válasza:
43%

Az inflációval az önmagában nem feltétlenül rossz. A reálbér csökkenése annál inkább.

"De ha nem tartják kordában az költségvetést, az miért okoz inflációt?" - ha többet költenek, túlkereslet alakul ki -> nőnek az árak = infláció

"De ha nem lopnak, akkor miért lett volna elkerülhető az infláció? Teszem azt, építenek egy stadiont 3 milliárdért, elsikkasztják a felét. Ettől miért lesz infláció?" - ha kevesebbet lopnak, kevesebb adót kell beszedni, a cégek kevesebbért is tudják adni a termékeket. Tehát kisebb az infláció.

- De a stadionok, kisvasutak miben járulnak az infláció növekedéshez? - több pénzt kell nyomtatni/beszedni -> infláció

- 13ezer ukrán, 2ezer vietnami. Ennyivel növekedett az elmúlt 10 évben a számuk. Ez a mennyiség miért okoz inflációt? -> ez negatívan befolyásolja a nemzetközi fizetési mérleget, ami legalább annyira rossz.

- A PCR teszteknek mi köze az inflációért? Az 5 milliárd mit számít, mikor több 10ezer milliárdos nagyságrendű az ország költségvetése? - lásd stadionok.

- Az első ajtózásnak mi köze az inflációhoz? - Ezt talán már kitalálod magad is.

- Szerintem jó dolog a 25 év alattiaknak SZJA mentességet adni. - nyilván én is így gondolnám ha 25 év alatt lennék. ;)

2021. nov. 26. 18:00
 25/31 A kérdező kommentje:

"Az inflációval az önmagában nem feltétlenül rossz. A reálbér csökkenése annál inkább."

És csökken a reálbér?

"ha többet költenek, túlkereslet alakul ki -> nőnek az árak = infláció"

Nem feltétlenül. Túlkereslet akkor alakul ki, ha a kereslet magasabb a kínálatnál. Az, hogy a kormány több pénzt költ, az még nem jelenti automatikusan, hogy túlkereslet alakul ki. Egyáltalán mire gondoltál ebben a válaszodban? Miből lett túlkereslet?

"ha kevesebbet lopnak, kevesebb adót kell beszedni, a cégek kevesebbért is tudják adni a termékeket. Tehát kisebb az infláció."

"több pénzt kell nyomtatni/beszedni -> infláció"

"lásd stadionok."

A Fidesz elvileg az előző években is ugynaúgy lopott, mégsem volt fele ennyi sem az infláció, sót, volt olyan év is, ahol defláció volt. Miért csak most gerjesztett inflációt a lopás?

"ez negatívan befolyásolja a nemzetközi fizetési mérleget, ami legalább annyira rossz."

13 ezer ukránról, meg 2ezer vietnamiról van szó, miközben több, mint 4 millióan dolgoznak. Különben pedig nyugaton sokkal magasabb a külföldi munkavállalók száma, tehát az ő fizetési mérlegőket még sokkal jobban befolyásolja negatívan.

"Ezt talán már kitalálod magad is."

Nem.

"nyilván én is így gondolnám ha 25 év alatt lennék. ;)"

Nem vagyok 25 év alatt, mégis így gondolom. :)

2021. nov. 26. 23:10
 26/31 anonim ***** válasza:
65%

19#

"Érdekes, rajtunk kívül az összes ország kormánya adott az állampolgárainak, mialatt eltiltotta őket a munkavégzéstől a lezárás és bezárások miatt"

Érdekes lenne, csak ez így nem igaz.

23#

Ha csak ilyen szélsőségekben tudsz gondolkodni akkor a média átmosta az agyad

2021. nov. 26. 23:31
 27/31 anonim ***** válasza:
63%
Eurot be kell vezetni!!!!!
2021. nov. 27. 00:39
 28/31 anonim ***** válasza:
63%

"És csökken a reálbér?" - nekem speciel nőtt, de lehet hogy másnak csökkent, erről nincsenek információim. Neked nőtt vagy csökkent?

"Nem feltétlenül. Túlkereslet akkor alakul ki, ha a kereslet magasabb a kínálatnál. Az, hogy a kormány több pénzt költ, az még nem jelenti automatikusan, hogy túlkereslet alakul ki. Egyáltalán mire gondoltál ebben a válaszodban? Miből lett túlkereslet?"

Rosszul fogalmaztam. Na nő a kereslet, nőnek az árak is. legalábbis a közgazdaságtani tankönyvek szerint ez a jellemző összefüggés. (Nyilván vannak kivételek, pl. a Giffen és Veblen javak)

"A Fidesz elvileg az előző években is ugynaúgy lopott, mégsem volt fele ennyi sem az infláció, sót, volt olyan év is, ahol defláció volt. Miért csak most gerjesztett inflációt a lopás?"

Ez alapján gondolom elismerted hogy a Fidesz valóban lopott, ami egyébként önmagában is elég baj. Másrészt infláció korábban is volt, korábban is panaszkodtak róla, lehet hogy te épp nem olvastad. Nem tudom hogy melyik évben volt defláció illetve hogy milyen fogyasztói kosár alapján számolták, de ahogy az infláció, úgy a defláció sem feltétlenül ó vagy rossz. Svájc például sokat szenvedett tőle. A defláció a fogyasztás csökkenését okozza, mivel jobban megéri a pénzt tartalékolni mint befektetni vagy elkölteni.

"13 ezer ukránról, meg 2ezer vietnamiról van szó, miközben több, mint 4 millióan dolgoznak. Különben pedig nyugaton sokkal magasabb a külföldi munkavállalók száma, tehát az ő fizetési mérlegőket még sokkal jobban befolyásolja negatívan."

Nyilván több tényező együtt hat. Lehet hogy nyugaton több a migráns, (illetve nyilván, hiszen ott nem a Fidesz van hatalmon ugye ), viszont nyugaton nem a Fidesz van hatalmon ugye.

("Ezt talán már kitalálod magad is.") "Nem." - igazából nem lepődtem meg-

"nyilván én is így gondolnám ha 25 év alatt lennék. ;)"

Nem vagyok 25 év alatt, mégis így gondolom. :) - igazából nem mondtam hogy 25 év alatt vagy és azért gondolod így, csak annyit írtam, hogy én is így gondolnám ha 25 év alatt lennék. De lehet hogy nem. amíg nem egyéni vállalkozó vagy vagy nem adsz ki lakást (bár nem tudom hogy 25 év alatt ilyen esetben is mentesülnek-e az SZJA kötelezettség alól) addig nem igazán érzékeled ennek a hatását, mivel nem neked lesz belőle több bevételed, hanem a munkáltatónak kevesebb "bérköltsége", pontosabban kevesebbért is alkalmazhat téged, mivel akkor is ugyanannyit kapsz majd kézhez mint egy 25 év feletti. Az érdekes az lesz, ha te mondjuk jelentkezel egy állásra, de inkább egy 25 év alattinak adják, mivel az olcsóbb munkaerő lesz. Na, kiváncsi vagyok hogy akkor is így gondolod-e majd.

2021. nov. 28. 11:34
 29/31 A kérdező kommentje:

„nekem speciel nőtt, de lehet hogy másnak csökkent, erről nincsenek információim. Neked nőtt vagy csökkent?”

Nőtt, de ez betudható annak is, hogy pályakezdő voltam még pár éve. És lényegtelen, hogy nekem nőtt-e vagy sem. Vannak statisztikák, amik megerősítik, hogy nőttek a reálbérek, de te magad is utánajárhatsz. Mennyi volt a mediánbér 10 éve, és mennyi most? Mennyi volt akkor az élelmiszerek, vagy üzemanyag árai, és mennyi most? Mikor tudott a mediánbért kereső többet venni 10 éve, vagy most?

„Rosszul fogalmaztam. Na nő a kereslet, nőnek az árak is.”

Jó, de minek a kereslete nőtt a kormánynak köszönhetően?

“Ez alapján gondolom elismerted hogy a Fidesz valóban lopott, ami egyébként önmagában is elég baj.”

Azt írtam, hogy ‘elvileg’, ezzel még nem ismertem el, de legyen: a fidesz lop. Csak az nem mindegy, hogy mennyit? Az ellenzéki szavazók szerint mindent is, az ország kifosztása zajlik 12 éve. Ha a lopásuk is tényező az inflációban, akkor miért csak az utóbbi évben volt ilyen magas, előtt meg nem?

“Másrészt infláció korábban is volt, korábban is panaszkodtak róla, lehet hogy te épp nem olvastad.”

Az utobbi évben 10x annyit panaszkodnak. A 2014-es és 2015-ös években volt defláció. [link]

“Nyilván több tényező együtt hat.”

Igen, és talán ezek közül talán a koronaválság az egyik legjelentősebb, és talán attól föggetlenül, hogy ki van kormányon bekövetkezett volna hasonló mértékű infláció.

“igazából nem lepődtem meg-“

Akkor felvilágosíthatnál, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy az első ajtózásnak mi köze az inflációhoz.

„addig nem igazán érzékeled ennek a hatását, mivel nem neked lesz belőle több bevételed, hanem a munkáltatónak kevesebb "bérköltsége", pontosabban kevesebbért is alkalmazhat téged, mivel akkor is ugyanannyit kapsz majd kézhez mint egy 25 év feletti.”

Szerintem ezt csak a robotmunkát végzők érzékelik, ahova nem kell semmi ész. Kétlem, hogy egy 26 éves helyett, aki az állásinterjún jól szerepel, majd inkább a 24 évest alkalmazzák, aki csak átlagos volt. Ilyet legfeljebb árufeltöltő, futószalag mellett álló, pizzafutár munkakörökre tudok elképzelni, ahol a kritériumok rendkívül alacsonyak.

Nem látom továbbá, hogy a 2-3 gyerekeset jobban alkalmaznák a cégek, mondván az adókedvezmények miatt úgyis beérik kevesebb fizuval.

2021. nov. 30. 20:26
 30/31 anonim ***** válasza:
El. Nem kellett volna lopnia.
2021. dec. 11. 11:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!