Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Melyik alapjövedelmet támogatnád?

Melyik alapjövedelmet támogatnád?

Figyelt kérdés

2021. okt. 31. 20:23
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
73%

akkor minek neked alapjövedelem? spórolj össze 20 millió forintot, és éld az életed az öneltartó tanyádon

az alapjövedelem tök másról szól

pont az a lényege, hogy rád van bízva mire költöd

és nyakamat rá, hogy az emberek a legalja fogyasztási igényeiket fogják belőle kielégíteni, bugyuta státuszszimbólumokat fognak vásárolgatni

2021. okt. 31. 21:23
 22/33 anonim ***** válasza:
29%

És ha nem? Én 7 év után vettem egy új laptopot, 2013-ban vettem az elsőt, és 2020-ig használtam, addigra már roncs volt a régi...

Nem státuszt néztem, hanem a teljesítményt.. és tartósságát.

2021. okt. 31. 21:25
 23/33 anonim ***** válasza:
57%

úgy általában az emberek nem így működnek

szóval ha laptopot akarsz adni az embereknek, akkor miért készpénzt adsz

2021. okt. 31. 21:27
 24/33 A kérdező kommentje:

ma 21:23

Alapjövedelem egy nem túl fényes életszínvonal tartásához lenne valószínűleg csak elég, semmiképp se arra hogy abból vegyél magadnak autót vagy más státuszszimbólumot. Bár többek között ezért is volt berakva mint opció az, hogy természetben legyen a kifizetés, mert akkor esély se lenne arra, hogy valaki elpiálja vagy eldrogozza azt a pénzt amit kapna a megélhetésre.

ma 20:39

[link]

[link]

Legolcsóbb áram, 3. legolcsóbb gáz.

Azon lehet vitatkozni, hogy milyen minőségű az oktatás, egészségügy de te is voltál valahol 3-től 18 éves korodig amit az állam fizetett, sőt ha elüt a villamos akkor is leszel majd valahol hála az egészségügynek.

Utak minőségén szintén lehet vitatkozni de közben meg dédapád bokáig érő sárban taposott, jobb esetben a szekere ment benne. De igaz akkor nem volt kátyú de út se.

Az alapjövedelem se lenne ingyen, mert nincs ingyen pénz, közös teherviselés és gondoskodás van egy országban/nemzetben ami azért tartja az államot, hogy ez meg legyen szervezve. (amúgy meg ha az adóterhelést nézed Magyarországon akkor az lassan 1 évtizede nem nőtt, sőt a 2000-es évekhez képest még csökkent is)

2021. okt. 31. 21:29
 25/33 anonim ***** válasza:
57%
Nézd eszköz volt, amire szükségem van. Mesterképzésen tanultam, amikor bejött a COVID, akkor online félévig még dolgoztam azon, de már törtek ledarabok belőle, egy korábbi baleset miatt, akkor elgondolkodtam, hogy vagy megüt az áram, vagy veszek egy újat...
2021. okt. 31. 21:29
 26/33 anonim ***** válasza:
73%

Egyébként régebben pl nem voltak különböző szociális alapon járó jogosultságok sem:

Bismarck miért is vezette be az első társadalombiztosítási törvényeket? Egyrészt megakarta nyerni konzervatívként a munkásosztályt, mivel félt, hogy egy idő után Szocdemekre szavaztak volna. Ezért aztán 1883-ban betegbiztosítási törvényt, 1884-ben üzemi baleseti biztosítási törvényt, 1889 öregségi és rokkantsági törvényt szavazták meg, 1911-ben egyesítették e három törvényt és munkásokon kívül még kiterjesztették az alkalmazottakra, 1927-ben pl munkanélküliség elleni biztosítást is létrehozták.

Magyarországon is csak két világháború között volt az, hogy megszavazták akkor még egyéni számlán vezezett első nyugdíjtörvényt, ami aztán szépen hadi kölcsönökbe fektették bele, és végül mivel elbuktuk a háborút, így aztán átaltunk a felosztó-kiróvó rendszerre, előtte csak nagy kegyesen biztosítottak nyugdíjat...

2021. okt. 31. 21:42
 27/33 anonim ***** válasza:
38%

Azért az úgy nem működik, hogy dolgozok 35 évet és élek még 40-et nyugdíjasként, mert az állami egészségügy jóegészségben megtart, közben pedig folyósítsunk olyan nyugdíjat amiből ÉLNI lehet kéremszépen.

Erről szó sem volt a nyugdíj eredeti koncepciójában.

A nyugdíj arról szólt, hogy azok az emberek akik túl hosszú ideig éltek ahhoz képest, amire eredetileg számíthattak, és életükben erre anyagilag félretettek (kénytelenek voltak), azok ne kerüljenek nyomorult helyzetbe.

Manapság meg nem takarítunk meg semmit, közben meg rinyálunk, hogy "nekem már nem lesz nyugdíjam"

Ha tényleg nem lesz nyugdíjad, akkor miért is nem teszed félre a fizetésed 10%-át? Ja, hogy majd úgyis lesz valahogy.

2021. okt. 31. 21:54
 28/33 anonim ***** válasza:
69%

"Legolcsóbb áram, 3. legolcsóbb gáz."

Azért ehhez tegyünk hozzá olyan dolgokat, mint orosz hitelből finanszírozott Paks 2, meg úgy kollektíven az oroszok seggnyalása, szóval az állítólagos olcsó energiát vissza fogjuk mi fizetni kamatostul.

"te is voltál valahol 3-től 18 éves korodig amit az állam fizetett"

Magyarul ha szart sem ér de ingyen volt, akkor az úgy már jó... értem.

"dédapád bokáig érő sárban taposott"

Ja értem, szóval akkor teljesen rendben vannak a szar, kátyús, gané útjaink, mert hát dédapáinknak még szar út sem jutott... értem.

És továbbra is hangsúlyoznám, ez nem "ingyen" van, hanem az adófizetők pénzéből.

2021. okt. 31. 21:56
 29/33 anonim ***** válasza:
100%
Már bocs, de eddig három pilléres rendszer volt: Manyup, önkéntes nyugdíj pénztár, és állami nyugdíj, ebből kettő maradt azoknak aki elfogadta a fidesz zsarolását, és simán lenyúlta azok magán nyugdíjas megtakarítását aki ezt becumizta, vagyis a Fidesz egyszer s mind érdemtelenné tette az öngondoskodás fogalmát... ugyanúgy kitolt a csomó egyedülállókval, mikor gyakorlatilag megszüntette a lakástakarékpénztárat, ugyanis én 30 évesen melegként úgy érzem, hogy nem igazán lesz másképpen lakásom..
2021. okt. 31. 22:44
 30/33 anonim ***** válasza:
0%

a hárompilléres rendszerben a manyup nem volt magán, nem hozta a nyugdíjcélokat, és ezért lett megszüntetve, mint pénztár

egyébként ki volt az a hülye, aki az öngondoskodást úgy vitte véghez, hogy egy olyan kalapba öntötte a pénzét, amihez neki nyugdíjas koráig semmi köze nincs?

egyébként a szocik tették tönkre azzal, hogy minden egyes fillérjét kifizették a felosztó kirovó rendszerben

orbánék csak lekapcsolták a villanyt az üresen kongó kincstárban

"mikor gyakorlatilag megszüntette a lakástakarékpénztárat"

amivel egyébként 50 ezer forintra kaptál évi 10%-ot, és onnantól egy fillért nem kamatozott

na ebből aztán hamar összejött volna egy lakásra való

na most azt mond meg nekem, hogy államkötvényben 5% 5 év alatt mennyit kamatozik, hogyha újrabefekteted a kamatokat?

27%!

vörös pörgő fejjel üvölt, és ezt sem képes végiggondolni...

2021. okt. 31. 22:50
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!