Tisza Kata írónő remekül érvelt amellett, miért megválaszthatatlan Márki-Zay. Nagyon sok baloldali nem szavazna rá, vele esélytelen az ellenzék. Mit tennétek még hozzá az írónő szavaihoz?
Egyetértek a leírtakkal. MZP kitalálta a "csalódott fideszes" mítoszát, ám ez hazugság. A fidesznek egy roppant lojális szavazótábora van, stabilan 45-50% között mérik őket. Ha van is csalódott fideszes, az annyira kevés, hogy egy ellenzéki kampánynak nem az ő megnyerésükre kell épülnie, hiszen sokkal több embert veszítene ezzel az ellenzék a baloldali szavazók elvesztésével, mint az az 1-2%, amit esetleg nyerne. Ezért nincs esélye Márki-Zay Péternek.
Emellett fontos, hogy a DK-ra nagyon is átszavaznak az emberek. Az előválasztáson a legtöbb egyéi választókerületet ők nyerték. Különböző pártok szimpatizánsai szavaztak át a DK-s jelöltekre.
Baloldaliból több van az ellenzéken belül. Értem, hogy a jobboldali véleménybuborékban nem ismerik a baloldaliakat, és azt hiszik, kizárólag idős emberek, akik bárkire szavaznak, csak ne Orbán legyen. Nem. Olyan jelöltre többségében nem szavazunk, akinek nincs zöld programja. Olyan jelöltre nem szavazunk, aki mindennek az alapját, a költségvetés legeslegalapvetőbb elemét, a progresszív adórendszert nem vezetné be. Értem, hogy a jobboldaliak nem ismerik a baloldaliakat, és távolról a maguk által gyártott sztereotípiák tobzódnak bennük a baloldaliakról. A cikket sem olvastátok el, és ez nagyon jellemző, a jobboldali buborék nem is törekszik mások megismerésére, kényelmesebb a maguk által gerjesztett sztereotípiákban élni.
Ha egy baloldali elé odaállítasz egy szélsőjobbost meg egy konzervatívat, mindkettőtől okádni fog, és nem megy el szavazni, lennének, akik inkább az Igen Szolidaritást választanák. Baloldaliból pedig több van az ellenzéken belül. Jócskán. Az ő elvesztésükkel nincs kormányváltás. Márpedig Márki-Zay mindent megtett, hogy a tőle balra levőkkel megutáltassa magát. És nem áll mögötte még intézményesen sem a baloldal. Senki nem követte Karácsony a jobboldalra. Sem a pártja, sem a szövetségesei.
A cél az, hogy az emberek belássák, gyökeres változás csak baloldalon van. Hogy konkrét példát említsek, 2015 és 2020 között Magyarországon nőttek a legnagyobb ütemben a lakásárak, Márki-Zay meg még a CSOK-ot is támogatja. Nagyon sok mindenben egyetért a fidesszel, így pedig nincs értelme rá szavazni. A legtöbb ember azt se tudja, ki ő, egyesek csak azért szavaznak rá, mert outsider. Ha meglátnák egy "vitában" őt és Orbán sok témában egyetérteni, a legtöbb embernek elmenne a kedve az egésztől.
"Nyilván van ilyen, csak nagyon kevés."
Egyáltalán nem kevés. Ez a fidesz már rég nem az, mint 2010-ben és ezt egyre többen látják. Sok ismerősöm van, aki jobb híján szavaz oda, közben meg ugyanúgy szidja őket, mint bármelyik ellenzéki szavazó. Csak mivel konzervatív, ezért nem fog egy baloldali és liberális pártra szavazni, mert addig ok, hogy "leváltjuk Orbánt", de más téren meg abszolút nem ért velük egyet. Én is így vagyok ezzel, annyi a különbség, hogy én korábban sem szavaztam a fideszre.
Az a fidesz-keménymag, ami bármi áron rájuk szavaz, nem olyan sok. A többinek kéne egy vállalható alternatíva, normális programmal, normális jelöltekkel, szakmaisággal.
"Az a fidesz-keménymag, ami bármi áron rájuk szavaz, nem olyan sok"
Pont ez a tévedés, amiről az írónő is ír. Meg amit a gyakorlat is alátámaszt. Nem őket kell hajkurászni, mert több szavazat veszik el, mint amennyit az ellenzék esetleg megnyerne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!