Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha az alaptanterv így változna...

Ha az alaptanterv így változna, ezen pontok közül melyiket támogatnátok nagyon vagy nem támogatnátok semmiképpen? És miért?

Figyelt kérdés

Gyakran felvetődik, hogy nem is tanulnak igazán hasznos dolgokat a diákok, ahogy az is, hogy túl vannak terhelve. Hipotetikusan ennek a kettős problémának az orvosolására életbe lépnének az alábbi pontok:

1) Biztosan én vagyok ostoba, de nem értem, hogy miért kell az írók és költők életét betéve tudni, miért van véresen komolyan véve az irodalom, miért pont az irodalom érettségi tantárgy. Ennyi erővel lehetne más művészeti ágra ekkora hangsúlyt helyezni, miért pont az irodalom?

Azt sem értem, hogy a történelem az miért nagyrészt "politikatörténelem", ahol a háborúkon és uralkodókon van a hangsúly.

Szóval a jelenlegi irodalom és történelem helyett bevezetnék egy nagy és átfogó "társadalomtörténet" órát, ahol lehet ugyanúgy sorban haladni a korokkal, és mondjuk a középkornál szó lenne a középkor társadalmáról, filozófusairól, művészeiről (beleértve az irodalmat), és persze a fontosabb eseményeiről (de sokkal kevésbé részletesen, mint a jelenlegi töriórán).

2) Az irodalom szövegértéssel, műelemzéssel kapcsolatos részeit pedig a nyelvtanba integrálnám és ez lenne egy "magyar nyelv" tantárgy.

3) Természettudományos tárgyakat a matematikát kivéve lecsonkítanám azoknak, akik nem adott szakos osztályba járnak.

4) Az így felszabaduló órák helyére teljesen új óra lenne egy "állampolgári alapismeretek" tantárgy, ahol szó lenne arról, hogy hogy kell vállalkozni, pénzügyi alapokról, jogi alapokról, az állam működéséről (hogy szavazáskor majd tudja a diák, hogy miről szavaz), akár a KRESz-ről, elsősegélyről, stb.

5) Informatikára kicsit nagyobb hangsúlyt helyezni. Alapvető készségnek kéne hogy legyen ma mondjuk az Office programjainak alapos ismerete és a gyors, akár vakon gépelés. De akár egy minimális programozás is beleférne a reál osztályoknak.

6) Nyelvekre szintén még nagyobb hangsúlyt helyeznék.

7) Hittan választható tantárgy lenne, nem lenne kötelező hit- és erkölcstan. Választható tantárgyként megmaradna.

8) Testnevelés órán vagy csapatjátékok lennének vagy erősítés. Semmi talajtorna, szekrényugrás, stb.

2021. szept. 27. 14:47
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
#10 Értem, te nem vagy hajlandó reagálni arra amit leírtam, de én válaszoljak még egyszer. nem. Olvasd el a NAT-ot, és nézd meg mi van az iskolákban! Majd ha nem bírálsz valamit amiről fogalmad sincsen akkor majd lehet folytatni a beszélgetést. Addig felesleges.
2021. szept. 27. 19:38
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!