A magyar válogatott térdepeljen a kisebbségek/elnyomottak előtt?
Itt Magyarországon soha nem volt elnyomva senki olyan módon mint Amerikában, Dél-Afrikában vagy a gyarmatokon a feketék, minden kisebbségnek (szlovákok, horvátok, csehek, cigányok, zsidók, melegek stb.) az egyenlő jogai mindig is biztosítva voltak. Egyedül a deportálásokban játszott szerepünk miatt van szégyenkeznivalónk, de ott azért lehet annyi felmentésünk, hogy egy teljes náci megszállás kellett hozzá.
De különben is, és szerintem ez a lényeg: a térdeplés egy megalázkodást, alárendeltséget kifejező gesztus. Én nem helyezem magamat senki emberfia-borja alá, a szolidaritásomat ki tudom fejezni kellően szavakkal, tettekkel. A térdepelésnél nem találtak erre jobb módot?
ma 20:42
Amerikában nem voltak sosem jobbágyok, gondolom még nem tartotok itt töriből. Majd hatodikban fogjátok tanulni. A lánykérésnél nálad nagyobb és hatalmasabb a leendő kedvesed? Na és a futóversenyeken? Van annyi minimális ismereted a világról, hogy értsd, hogy semminek sincs egyetemes jelentése, minden változik térben és időben?
Nem kéne, ahogy másnak sem.
Egyrészt nem kéne szégyent érezni az elődeink tetteiért, hiszen aki most él Amerikában, annak köze sincs a rabszolgatartáshoz. Nem lenne szabad olyan dologért bocsánatot kérni vagy meghunyászkodni, amit mi magunk nem követtünk el. Inkább elismerni, hogy igen, a múltban történtek szörnyű dolgok és ezekből tanulni kéne fejlődni.
Másrészt ez egy teljesen értéktelen "gesztus". Ha valóban fontosnak tartanák a rasszizmus kérdését és a kisebbségek segítését, valóban eredményes módokon segítenék őket. Egy szegénységben élő feketén semmit nem segít, ha térdepelnek, ellenben biztos értékelné, ha mondjuk térdelés helyett támogatnák, hogy a környezetében javítsanak a közbiztonságos és/vagy iskolákat alakítsanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!