Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A köztisztviselők, a tanárok...

A köztisztviselők, a tanárok és összességében a közszféra dolgozói proletárnak tekinthetők?

Figyelt kérdés

Ezek nem fizikai, hanem irodai munkák, viszont a fizetés kb éhbér. Létminimum.

Pl én is az NKE-n végeztem közigazgatás-szervező szakon és most 200 nettót keresek Budapesten. Ennél bármelyik szakmunkás többet keres. De nem kell szakmunkásnak lenni, egy gyári betanított munkás is megkeresi ezt.

Hiába van diplomám, szegény vagyok. A középosztálytól messze vagyok, mint Makó Jeruzsálemtől, de proletárnak sem igazán mondhatom magam, mert aktatologató munkát végzek.

2021. szept. 5. 23:18
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
89%

"Kérdező: Egy tanárnál nem csak a szaktudás számít, sőt, szerintem messze nem a legfontosabb."

Mint volt tanár írom, sajnos ez látszik ma... Pedig a tanároknak kéne lenniük a saját tantárgyaik legjobban felkészült szakembereinek. Mit adsz át a tanulónak, ha te sem érted/tudod? Arról nem is beszélve, hogyha egy érdeklődő tanuló feltesz egy kérdést, az a minimum, hogy válaszolok rá. Tiszteletlenség a tanulóval szemben, mikor a tanár sem ért a saját tárgyához.

Egyik legnagyobb hibájának a tanári pályának azt látom, hogy a kollégák a saját szakterületükön nem művelődnek tovább, hanem megállnak az ezelőtt 40 évvel tanultaknál. Bizonyos tantárgyaknál lehet, hogy ez nem olyan problematikus, de mondjuk történelemnél eléggé (hogy csak a saját szakomat írjam, mert ezt ismerem jobban), mert vannak olyan tudományos kutatások, amik konkrétan alátámasztják, hogy ami pl. 40 éve megalapozottnak tűnt, az konkrétan nem igaz.

2021. szept. 6. 10:46
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

#11 Jó, azért nem esnék át a ló túloldalára, természetesen fontos, hogy egy tanár a tudományága legfrissebb eredményeit, vívmányait ismerje. De hiába nagyon penge valaki, ha pedagógiailag egy nulla. Ez utóbbi sokkal destruktívabb tud lenni a diákok motivációjára, mint egy hiányos tárgyi tudású illető. Én mérnök vagyok, és nálunk is úgy tapasztalom, hogy a tudás sokkal könnyebben fejleszthető, mint a soft skills.

#10 voltam.

2021. szept. 6. 13:27
 13/18 anonim ***** válasza:
Volt valaki a közszférában, aki (talán csak félviccesen) ezt írta a névjegy kártáyájára foglalkozásként: diplomás bérhülye, mások hülyeségének elviselője.
2021. szept. 7. 09:57
 14/18 anonim ***** válasza:
#7: Marxi értelemben van a munkásosztály, ami a proletariátus, annak élcsapata a párt. Vele szövetséges a paraszt és az értelmiségi, ezek nem proletárok, hanem eredendően osztályidegenek és így gyanakvással kell tekinteni rájuk, mert egyiknek sem érdeke a termelőeszközök közös tulajdonba vétele, főleg a parasztságnak nem, az értelmiség pedig eleve kispolgár. De meggyőzhetőek (akár akaratuk ellenére is) és akkor már elérhető a fenti szövetség.
2021. szept. 7. 10:05
 15/18 anonim ***** válasza:
#3: Én mérnökként sok szakbarbárt láttam magam körül, akiket a szakmán kívűl nem érdekelt más. Ebben a tekintetben egy humán tárgyat tanító tanár szélesebb általános műveltséggel rendelkezőnek mondható.
2021. szept. 7. 10:09
 16/18 anonim ***** válasza:

Kérdező: a proletárt az osztálytudat határozza meg, nem a fizetés. Marx szerint a lét határozza meg a tudatot (vagy a lé?), az osztálytudat nélküli (kétkezi) munkásokat lumpennek nevezték.

Így, az állami alkalmazottak nem tekínthetők proletárnak. Ma már a munkások sem.

2021. szept. 7. 10:16
 17/18 A kérdező kommentje:
És ha kevesebbet keresek, mint egy kétkezi munkás? Én is a társadalmi osztályok legalján vagyok. Egyáltalán nem mondanám magam kispolgárnak.
2021. szept. 7. 16:53
 18/18 anonim ***** válasza:
Akkor ún. deklasszált értelmiségi.
2021. szept. 7. 17:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!