Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A köztisztviselők, a tanárok...

A köztisztviselők, a tanárok és összességében a közszféra dolgozói proletárnak tekinthetők?

Figyelt kérdés

Ezek nem fizikai, hanem irodai munkák, viszont a fizetés kb éhbér. Létminimum.

Pl én is az NKE-n végeztem közigazgatás-szervező szakon és most 200 nettót keresek Budapesten. Ennél bármelyik szakmunkás többet keres. De nem kell szakmunkásnak lenni, egy gyári betanított munkás is megkeresi ezt.

Hiába van diplomám, szegény vagyok. A középosztálytól messze vagyok, mint Makó Jeruzsálemtől, de proletárnak sem igazán mondhatom magam, mert aktatologató munkát végzek.

2021. szept. 5. 23:18
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
8%
Proletar munkast jelent ... te akta tologato munkas vagy, a lakatos pegih muhely munkas ... aki beosztott dolgozo/alkalmazott, az mind munkas.
2021. szept. 5. 23:24
 2/18 anonim ***** válasza:
5%

Nem proletár, hanem csinovnyik az aktatologató.

A tanár meg értelmiségi, akkor is, ha megalázó a fizetése.

2021. szept. 5. 23:25
 3/18 A kérdező kommentje:
Azért a tanárokat se mondanám értelmiséginek. Nincs olyan nagy tudásuk, mint egy mérnöknek
2021. szept. 5. 23:31
 4/18 anonim ***** válasza:
Miniszter is csak egy torvenyszolga :) ha nem te vagy a vezer, akkor egy csicska vagy ... teljesen mindegy mibe oltozteted.
2021. szept. 5. 23:31
 5/18 anonim ***** válasza:
51%

Igen, a mai világban ezek már proletárok a javából.

Régebben a kommunizmusban még értelmiségiek voltak és nagyobb köztiszteletnek is örvendtek. De most már alacsony jövedelmű csont prolik.

2021. szept. 6. 00:09
 6/18 Nemzeti konzervatív ***** válasza:
71%
Prolik a kétkezi dolgozók, te inkább kispolgár vagy. Az oké hogy az életszínvonal hasonló, de számít a kultúra és iskolázottság is.
2021. szept. 6. 00:10
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Proletároknak eredetileg a mélyszegénységben, nyomorban élő embereket hívjuk. Az ókori Rómában hívták így a nincsteleneket. Marxi értelemben viszont mindenki proletár, akinek nincsenek termelőeszközei. Az is, aki nem feltétlenül él nyomorban.

Így teljesen mindegy, milyen munkakörben dolgozol, egyik definíció sem a munkakörre vonatkozik. Lehetsz diplomás, vagy dolgozhatsz bármilyen munkakörben, az eredeti értelemben és marxi értelemben is lehetsz proletár, egy értelmiségi is lehet az. A havi nettó 200 ezer forintot simán annak mondanám, marxi értelemben meg még egy nettó 400 ezer forintot kereső is az, ha nem tulajdonos, tehát nincsenek termelőeszközei.

2021. szept. 6. 00:20
 8/18 anonim ***** válasza:
91%

“ Nincs olyan nagy tudásuk, mint egy mérnöknek”

Ez is attól függ milyen tanár. Én mérnök vagyok. A saját területemen talán nagyobb a tudásom mint sok tanárnak, de a főiskolai/egyetemi tanárok közt akad még több, akinek nagyobb a tudása.

2021. szept. 6. 06:36
 9/18 anonim ***** válasza:
91%

Kb igen.

Ez 1946-ban dölt el a forint bevezetésekor.

A stabilitás érdekében csökkenti kellett a keresletet, konkrétan a béreket is

Akkor döntöttek úgy az hogy 1938-hoz képest a munkások bérét 60%-ra a tisztviselőkét 30-ra, a tanárokét 20%-ra kell csökkenteni.

Azóta meg úgy maradt, pedig elég sok kormány volt már.

A 35 ezer orvos béremelése 450 milliárd/ év, ezek meg 250 ezren vannak.

2021. szept. 6. 07:01
 10/18 anonim ***** válasza:
Kérdező: Egy tanárnál nem csak a szaktudás számít, sőt, szerintem messze nem a legfontosabb. Így nem lehet direktben összehasonlítani egy mérnökkel.
2021. szept. 6. 10:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!