A köztisztviselők, a tanárok és összességében a közszféra dolgozói proletárnak tekinthetők?
Ezek nem fizikai, hanem irodai munkák, viszont a fizetés kb éhbér. Létminimum.
Pl én is az NKE-n végeztem közigazgatás-szervező szakon és most 200 nettót keresek Budapesten. Ennél bármelyik szakmunkás többet keres. De nem kell szakmunkásnak lenni, egy gyári betanított munkás is megkeresi ezt.
Hiába van diplomám, szegény vagyok. A középosztálytól messze vagyok, mint Makó Jeruzsálemtől, de proletárnak sem igazán mondhatom magam, mert aktatologató munkát végzek.
Nem proletár, hanem csinovnyik az aktatologató.
A tanár meg értelmiségi, akkor is, ha megalázó a fizetése.
Igen, a mai világban ezek már proletárok a javából.
Régebben a kommunizmusban még értelmiségiek voltak és nagyobb köztiszteletnek is örvendtek. De most már alacsony jövedelmű csont prolik.
Proletároknak eredetileg a mélyszegénységben, nyomorban élő embereket hívjuk. Az ókori Rómában hívták így a nincsteleneket. Marxi értelemben viszont mindenki proletár, akinek nincsenek termelőeszközei. Az is, aki nem feltétlenül él nyomorban.
Így teljesen mindegy, milyen munkakörben dolgozol, egyik definíció sem a munkakörre vonatkozik. Lehetsz diplomás, vagy dolgozhatsz bármilyen munkakörben, az eredeti értelemben és marxi értelemben is lehetsz proletár, egy értelmiségi is lehet az. A havi nettó 200 ezer forintot simán annak mondanám, marxi értelemben meg még egy nettó 400 ezer forintot kereső is az, ha nem tulajdonos, tehát nincsenek termelőeszközei.
“ Nincs olyan nagy tudásuk, mint egy mérnöknek”
Ez is attól függ milyen tanár. Én mérnök vagyok. A saját területemen talán nagyobb a tudásom mint sok tanárnak, de a főiskolai/egyetemi tanárok közt akad még több, akinek nagyobb a tudása.
Kb igen.
Ez 1946-ban dölt el a forint bevezetésekor.
A stabilitás érdekében csökkenti kellett a keresletet, konkrétan a béreket is
Akkor döntöttek úgy az hogy 1938-hoz képest a munkások bérét 60%-ra a tisztviselőkét 30-ra, a tanárokét 20%-ra kell csökkenteni.
Azóta meg úgy maradt, pedig elég sok kormány volt már.
A 35 ezer orvos béremelése 450 milliárd/ év, ezek meg 250 ezren vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!