Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért propagálják a feltétel...

IV. KecskeShajt kérdése:

Miért propagálják a feltétel nélküli alapjövedelmet? Nem lenne jobb a lentebbi rendszer?

Figyelt kérdés

FNA helyett inkább a dolgozók munkakörülményeinek javítását, ideértve fizetett szabadságának emelését tűznék ki célul.

Arra ösztönöznék a cégeket, hogy továbbra is részesítsék előnyben az otthonról történő munkavégzést, ahol lehet. kedvezményekkel támogatnák az ezt végrehajtó cégeket.

Arra irányulna minden, hogy a melós jobb kedvvel menjen dolgozni, ezáltal javulna a munkamorálja, így növelve a termelést is.

2021. szept. 2. 01:33
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
Ez csak propaganda, és a leghülyébbek sem hiszik el.
2021. szept. 2. 11:17
 12/23 anonim ***** válasza:
De, vagy nem.
2021. szept. 2. 15:58
 13/23 anonim ***** válasza:
40%

"Sokkal igazságosabb,hogy mindenki kap 20 ezer Ft-ot,ahelyett,hogy egyesek rengeteg adókedvezményt kapnak,illetve még lakásvásárlásra állami támogatást,ami által hátrányba hozzák a többséget."

Nem kapsz 20 ezer forintot, hanem fizetsz 80 ezret, te hülye.

2021. szept. 2. 17:15
 14/23 anonim ***** válasza:

#5, #6-nak:

"A kommunizmus meghatározása szerint MINDENKI képessége szerint dolgozik."

Amit a kapitalizmusban különféle okok miatt képtelenség érvényre juttatni.

Mutass nekem olyan embert aki megengedheti magának, hogy a KÉPESSÉGEI szerinti munkát végezzen! Szinte minden kétkezi melós (és nem csak a kétkeziek) olyan melót végeznek, amit éppen találnak! Én például kőművesként dolgozom holott nem fejeztem be az iskolát, mert ilyen munkát könnyen találok, és jól fizetnek. Ennek ellenére ismerősöknek, családtagoknak szoktam szívességből, különböző műszaki berendezéseket javítani. TV-ket, erősítőt, számítógépet, stb.

Megengedhetem magamnak, hogy a képességeim szerinti melót végezzek?

Nem, szükségből rákényszerülök másra.

Alapjövedelemmel megtehetném? Igen!

2021. szept. 2. 19:40
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Több alapjövedelemkoncepció van, ebből az FNA ha jól tudom arról szól, hogy MINDENKINEK adnának x összeget, tehát Mészáros Lőrinc szintjén élőknek is.

A Párbeszéd alapjövedelem elképzelése arról szól, hogy a gyermekeknek x, a várandósaknak y, munkanélküli, nyugdíjas, stb. nagykorúaknak z, a dolgozóknak n minimáljövedelmet biztosítsanak, másképpen fogalmazva akinek ennyinél kevesebb a jövedelme, azt kiegészítik ennyire.

Nem nagy összegről van szó a passzív személyek esetében, nem lehetne belőle vígan megélni, de erős szociális hálót jelentene. A dolgozók nettó minimáljövedelme pedig annyival több lenne, hogy mindenki számára ösztönző legyen a munka.

Én ezt támogatom. Ez persze önmagában nem jelent a társadalom minden problémájára csodaszer. Éppen ezért a Párbeszéd is támogatja továbbá a munkaidő csökkentését, az otthoni munkavégzést, és a munkakörülmények javítását, a munkavállalói jogok szélesítését, és érvényesítési lehetőségének erősebb biztosítását.

Ezek azonban az alapjövedelem nélkül nem jelentenek a társadalom minden problémájára választ.

Az alapjövedelem megelőzi sok család eladósodását, hajléktalanná válását, sok gyerek állami gondozásba kerülését, ami ugyanúgy hatalmas kiadást jelentene az államnak, és a tapasztalatok alapján gyakran rossz a gyermeknek.

A fentieken túl persze még adódnak más dolgok is, amivel segíteni kell a társadalom bizonyos rétegét, akik pl. szeretnének, de nem tudnak munkát keresni, és amire csak látszatmegoldás a közmunka.

A fent részletezett alapjövedelem koncepció (minimáljövedelemrendszer) tehát sok segélyt, stb. kiváltana. A gazdaságot főleg az elszegényedetteb területeken megerősíti, illetve a folyamat romlási ötemét erősen csökkenti.

Az automatizálás nem egy sci-fi dolog, nem egy maaaaajd a jövőben lezajló dolog, hanem egy már rég megindult folyamat.

Az automatizálás és a technika, informatika fejlődésének köszönhetően már most számtalan munkakör szűnt meg, vagy csökkent le, és a folyamat egyre nagyobb ütemben halad tovább és szélesedik ki különböző munkakörökben.

Néhány példa:

Távirati futárszolgálat megszűnt

levél és pénzkézbesítés töredékére esett mondjuk a nyolcvanas évekéhez képest (internet /pl. e-mail/, bankkártya elterjedése)

BKK jegypénztárak jelentős csökkenése automaták miatt

metróvezetők feleslegessé váltak a 2-es és 4-es metróvonalon.

A közértekben a péntáros munkát

Számtalan termék és munkafolyamat elkészítése leegyszerűsödött, emiatt is kevesebb emberre van szükség.

Valóban lettek új hiányszakmák, viszont ez gyakran magasfokú speciális ismereteket, képességeket igényel, amit a társadalom jelentős része nem képes elsajátítani, elvégezni, így sokan kiesnek a munka világából.

Persze lehet erre azt mondani, hogy akkor legyen egy taigetosz-program, és itt az új evolúciós kihívás, haljon ki egy réteg, akinek lehet, hogy tehetséges, csak annyi a bűne, hogy szegény családba született.

2021. szept. 3. 08:06
 16/23 anonim ***** válasza:
25%

"A Párbeszéd alapjövedelem elképzelése arról szól, hogy a gyermekeknek x, a várandósaknak y, munkanélküli, nyugdíjas, stb. nagykorúaknak z, a dolgozóknak n minimáljövedelmet biztosítsanak, másképpen fogalmazva akinek ennyinél kevesebb a jövedelme, azt kiegészítik ennyire."

Szerintem meg nagyon hamar az lenne a vége, hogy senki nem fogadna el legális jövedelmet, mert akkor nem jár az alapjövedelmecske.

2021. szept. 3. 18:07
 17/23 anonim ***** válasza:

Az emberek többsége azért nem csak az alapjövedelmecskét szeretné nyugdíjas korukra kapni, mert nem lett meg nekik a szolgálati idejük, hanem rendes nyugdíjat is szeretnének.

Továbbá a csalást is lehet szankcionálni, és végrehajtani a következményeket, én pl. tök okésnak tartanám, ha a csalók x évig kiesnének a rendszerből, de ez csak az én saját gondolatom.

2021. szept. 6. 12:33
 18/23 anonim ***** válasza:

#17 Milyen csalók?

Az alapjövedelem lényege hogy nem kell érte semmit csinálni, az csak jár. Hogyan lehetne ezzel csalni?

2021. szept. 6. 14:04
 19/23 anonim ***** válasza:
#18 Olvasd el F I G Y E L M E S E N a #15-ös, a #16-os és a #17-es hozzászólást! Ott a válasz a kérdésedre.
2021. szept. 6. 14:10
 20/23 anonim ***** válasza:
#19 Elolvastam. Ettől még nem lett világos hogy milyen csalókról írsz TE. Az alapjövedelem a kérdés, nem címezted a válaszodat senkinek, csak leírtad. Mi lenne ha válaszolnál?
2021. szept. 6. 14:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!