Meddig zülleszti még a FIDESZ az oktatást?
Jelenleg ott tartunk, hogy miközben egy árufeltöltő is megkeres havi nettó 200 ezret, addig egy mesterdiplomás tanár 6 év egyetem után nettó 145 ezeret kap (nyilvános a bértáblájuk).
Így sosem lesz minőségi oktatás, mert ennyiért nem megy oda dolgozni egy értelmes ember, hanem pályaelhagyó lesz háromszor-négyszer ennyiért. Csak a selejtje marad a tanári pályán, így viszont csak romlik az oktatás színvonala.
Hol gyerekbarát ez a kormányzás???
"Amelyik tanár jó, az elmehet magániskolába, ahol már jól fizetnek.".
És az én gyerekemez ki fogja tanítani akkor az állami iskolában?
"Ha többet kapnánk, azt ugyanígy tőletek adóban szednék be"
Nyilván. De ha normális pedagógusbérek lennének, akkor akik jók matekból, elmennének matek, fizika és/vagy informatika tanárnak és felkészült, értelmes emberek tanítanák a gyerekeket. Ehelyett olyan főiskolát végzett pedagógusok önéletrajzát olvasom évek óta, akiknek az érettségi is erős kihívást jelentett.
"A tanárok nyári szünete pedig július 10-től augusztus 15-ig tart."
Tanítottam néhány évig. Most összetenném a kezem, ha nyáron egy hónap szabadságom lenne. 2 hétre tudtam elmenni most, mert hát ugye karácsony és újév között azért nem jönnék be. Tanároknak ott sem kell kivenni szabit ugyebár.
Ezt a július 10.-aug. 15. is pontosítanám. Oké, júniusban miután már órák nincsenek kellenek beszámolók, leltár stb. Aztán júliusban a nagy bejárás és munka az, hogy olyan 8-fél 9-re bemennek, beszélgetnek, az elmaradt utómunkákat még csinálgatják páran, de délben már húz haza mindenki.
Mások hasonlóan szellemi munkakörben 8-tól fél 5 - 5-ig dolgozik.
Jöhet a kérdés, hogy ha szerintem ennyire könnyű, akkor miért nem megyek vissza?
Nem mondom, hogy könnyű, a gyerekek, a kollégák és a szülők fel tudnak őrölni, idegileg megterhelő. Ez benne a legnagyobb nehézség. De azért sok helyen többet dolgoznak, mint ők. Én is többet dolgozom most, mint akkor. De azért nem megyek vissza, mert nem értek egyet a mai oktatási rendszerrel, ráadásul olyan kollégáim voltak, hogy teljesen elvették a kedvem ettől. Nem szívesen csinálnám.
#4 "A tanárok nyári szünete jun 20-tól aug 23-ig tart., hogy pontos legyen hmmm"
Jó neked. Nálunk június 31-ig volt munka és kezdtünk most 23-án.
Amúgy ez nem panasz volt, mielőtt valaki belekötne.
Miért kell mindig hülyeségeket leírni?
A tanári szakmát nem a selejt választja. A selejt nem megy egyetemre. Az hogy valaki elvégzi a tanárképzést és diplomája lesz még nem jelenti azt hogy tud is jól tanítani. Aki nem tud az nem is ezt fogja csinálni, mert nem fog ennyi pénzért szenvedni minden nap. Úgy jár hogy egy-egy évre felveszik valahová, megtapasztalják mire képes majd megköszönik a munkáját és keresnek valaki mást helyette. Pár év után rájön, hogy neki jobb az Aldiban dolgozni vagy elmegy valami más helyre.
A tanárok munkaideje teljesen más, pontosan amiatt mert a munka is teljesen más. Lehet hogy nem 8 órában kell minden nap bent lenni az iskolában, azonban ha van 5-6 néha 7 órád egy nap, az nem ugyanaz, mint egy irodában dolgozni ennyit - és mivel minimum 22 óra kell legyen egy héten, az naponta 4-5 órát jelent minimum, sokszor van hogy abból 7 is bejön egy napra.
Próbáljatok meg 40-45 percig egyfolytában szerepelni, előadást tartani, közben a hallgatóságra figyelni, az érdeklődésüket fent tartani, nekik személyre szólóan a feladatokat kiadni és visszakérdezni stb.! Mindezt úgy hogy akár több tantárgyból is váltakozva más évfolyamok, más osztályok egymás után. Igen, aki már tapasztalt annak könnyebb, mint egy kezdőnek, nekem sem kell már annyit készülnöm egy órámra, mint amikor először csináltam. De éppen eleget dolgoztam előtte az iparban hogy bizonyosan kijelentsem, most nehezebb a feladatom tanárként, mint akkor volt mérnökként.
Ezt ellensúlyozza az, hogy nem napi 8 órás munkakör, hanem ha van üres órám akkor kimehetek elintézni valamit, ha meg szükséges akkor 2 nap egyfolytában javítok vagy versenyekre megyek a diákokkal a hétvégén.
Jó dolog tanítani. Élvezetes, érdekes és változatos. Szeretek tanítani és élvezem a diákjaimmal töltött időt. Jó a munkabeosztás, a rugalmassága és az hogy pont akkor kötött amikor amúgy is a gyerekeim iskolában vannak, akkor szabad amikor nekik is szünetük van. Én is és a legtöbb tanár pont emiatt dolgozunk tanárként annak ellenére hogy a keresetünk alacsony.
Mérnökként cirka háromszor ennyit keresnék, de nekem nem éri meg.
Éppen úgy vannak rendkívül jó tanárok a pályán mint ahogy vannak rosszak is, a legtöbb tanár azonban egyszerűen jó tanár és szereti a munkáját. Nem kell túlmisztifikálni. Minden foglalkozásnak meg van a maga árnyoldala és meg van a maga előnye is, aki szereti azt csinálni a hátrányai ellenére is az jól érzi benne magát, ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!