Vajon egy olyan üzlet miért kér leendő eladójától teljes feddhetetlenségi igazolást amelyik kizárólag gáz-riasztó pisztolyokat, illetve a magyar törvények által szabadon tartható légpuskákat forgalmaz?
Mindenki azt vár el a dolgozótól amit akar.
Nem C típus nemzetbiztonsági ellenőrzés.
Én is meggondolnám, kit vennék fel ilyen állásba.
Aki ért a fegyverekhez, arra az alvilágban is van kereslet.
Nem szeretnék "látókörbe" kerülni semmilyen ügyben.
2# sajnos nem jól tudod, bármely 18. életévét betöltött (cselekvőképes) magyar állampolgár vásárolhat és engedély nélkül tarthat gáz-riasztó fegyvereket, muzeális fegyvereket, gumilövedékes fegyveret, 7,5 J-nál kisebb légpuskát vagy légpisztolyt. Sőt, tovább megyek ezen, a gáz-riasztó pisztolyokat, illetve néhány gumilövedék kilövésére alkalmas pisztolyt (gumilövedék nélkül) még viselni is lehet (rendőrségi engedéllyel, de ez csak pár ezer forint és néhány elég egyszerű szabály).
Egyébként kérdező, azt gondolom, hogy lényegtelen, hogy adnak-e el éles lőfegyvert (amely Magyarországon csak kivételes esetekben, nagyon szigorú szabályok és ellenőrzések mellett tartható, továbbá országos szinten elenyésző embernek viselhető munkaidőn kívül). Egy fegyverüzletben, ahol hobbi- és önvédelmi fegyvereket adnak, igenis legyen tiszta erkölcsije és ilyen értelemben legyen feddhetetlen az eladó. Ha nekem lenne hasonló üzletem, én is elvárnám.
6# nem az számít, hogy Csehországban vagy szerinted minek számít, hanem hogy nálunk mit mond a törvény.
Márpedig nálunk a 2004. évi XXIV. törvény (a lőfegyverekről és lőszerekről), azon belül is 2 § 14. rendelkezik a légfegyverekről, a 29. a muzeális fegyverekről és a 32. a gáz-riasztó fegyverekről. Utóbbi a magyar vonatkoztatások szerint engedély nélkül tartható fegyver, definíció szerint: olyan eszköz, amely rendeltetésszerűen csak gáztöltény vagy riasztótöltény működtetésére alkalmas (néhány egyéb megkötéssel kiegészítve).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!