El tudod választani a Fidesz szakpolitikai lépéseit a hatalomtechnikai lépéseitől? (Bővebben lent)
Én pl. a Fidesz társadalompolitikai és szakpolitikai elveivel részben (kb 30-40%-ban) egyet tudok érteni, így pusztán ezek alapján akár versenybe is szállhatna a szavazatomért, de a hatalomtechnikája és politikai kommunikációja oly mértékben taszít, hogy úgy érzem jövőre képtelen leszek rájuk szavazni és ez a viszolygás csak egyre nő, ahogy a Fidesz cinizmusa és néphülyítő technikái is minden korábbinál elképesztőbbek (Pegasus-ügyi tagadás-terelés-bagazelizálás-obstrukcio, emojis plakátkampány, manipulatív “konzultáció” és népszavazás, stb).
Van olyan közeli rokonom, akinek a szavára nagyon adok, és ő azt mondja, hogy ezek a hatalomtechnikai eszközök ne befolyásoljanak, mert ezek a tömegdemokrácia kényszerű velejárói, a Fidesz azért “kénytelen” ennyire primitíven és manipulativan kommunikálni, mert rájött, hogy a primitív emberek szavazata ugyanannyit ér mint a gondolkodóké, de én, mint gondolkodó ember ezeket ne vegyem magamra, ezek nem nekem, nekünk szólnak, szavazzak a tényleges szakpolitikai elveik és intézkedéseik alapján.
Mit gondoltok erről? Ti képesek vagytok tárgyilagosan elválasztani a kettőt és függetleníteni a szavazatotokat a Göbbels-i, Finkelstein-i hatalomtechnikától és kommunikációtól?
Fidesz és az "elvek"....
Na, kiröhögtem magam, most már nem fogok tudni visszaaludni :(
"ezek a hatalomtechnikai eszközök ne befolyásoljanak, mert ezek a tömegdemokrácia kényszerű velejárói"
Ez kb. olyan, mint amikor egy diktátor azt mondja, hogy a közjó érdekében kellett megölnie sok embert.
"én, mint gondolkodó ember ezeket ne vegyem magamra, ezek nem nekem, nekünk szólnak"
A gondolkodó emberek is ebben az országban élnek, és az ő közérzetüket is meghatározza a közhangulat, az állandó uszítás, a hatalm arrogancia. A kettőt nem lehet elválasztani.
A cinikus fideszesek mondják azt, hogy ezt másképpen nem lehet elérni, hogy igazolják a jogállam leépítését, a demokrácia kiüresítését, stb. Ez nem az, amit jó kormányzásnak lehetne mondani, ami az elért eredmények mellett jó hangulatot is fenn tud tartani az országban, ahol nem agymosó hazug kampányokkal érik el, hogy az emberek rájuk szavazzanak, hanem az emberek maguk érzik, hogy a kormányzás olyan, hogy érdemes a folytatásra.
Ha csak a kommunikációjuk és a hatalomtechnikai eszközeik lennének problémásak, akkor talán át tudnék siklani fölöttük.
Viszont a társadalom tudatos megosztása, a folyamatos ellenségkép és bűnbak gyártás, az nem hatalomtechnikai eszköz. Az maga a fasizmus, vagy bolsevizmus. Kinek-kinek ízlése szerint.
Ha ezek a hatalomtechnikai tényezők csak a kommunikációban teljesednének ki, akkor megfontolnám, hogy egyetértek a rokonod szavaival, de ez nem így van, a hatalmi törekvéseik szakpolitikai következményekkel is bírnak.
Pl. abszolút a hatalom iránti motiváció volt az, ami miatt elvesztettük a Norvég alap 60-70 milliárdnyi ingyen támogatását és ugyanígy a hatalom az, ami kiszolgáltatott üzleteket eredményez Kínával, legyen szó egy egyetemről, vagy beszerzésekről. A hatalmi ágak egybeolvadása is elég necces, hiába nem gazdasági, hanem emberi jogállami és demokráciai téma alapvetően.
Illetve a társadalompolitikát aligha lehet szétválasztani a kormányzati kommunikációtól. Én értem, hogy egyszerű üzenetekkel kell megragadni az egyszerű emberek figyelmét, de a hergelés és gyűlöletkeltés akkor is egy másik műfaj. Az egyszerű ember számára is értelmezhető, hogy "Ön szerint rendben van ez így?" ahelyett, hogy "Önt is dühíti?". Mindkét üzenetet megérti/megértené, de az utóbbi keményebben sarkallja emocionális válaszreakciókra, mint az előbbi. Nagyon röviden úgy is fogalmazhatnék, hogy a tömegdemokrácia velejárója talán tényleg az egyszerű üzenetek, de nem a MEGOSZTÓ/GYŰLÖLETKELTŐ üzenetek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!