Ellenzékiek, titeket nem fog zavarni, ha magasabb lesz az SZJA?
#20 "Pl. ha minimálbérre bevezetnek egy 0%-os sávot, "
Itt bukott a mutatványod, mert ott van benne, hogy HA.
És HA nem vezetik be? Ha szimplán a 15%-os adókulcs mellé betesznek egy 25%-osat?
Lehet hinni a mesékben, de minek? Mikor most jó az adózási rendszer és tovább szeretnék csökkenteni mindenki számára még ezt a 15%-t is. Vannak olyan országok is Európában amikben még kevesebb a jövedelemadó mértéke, miért ne lehetne itt is? Miért kell mindig a minimálbérben gondolkodni? Miért kellene hogy az embereket érdekelje, hogy hány százalékkal adózik aki minimálbéres, ha egyszer minimálbért a minimál munkáért kellene fizetni csak és nem ennek kellene lennie az átlagnak vagy éppen a társadalom jelentős részének?
Át kellene végre térni oda gondolkodásban, hogy ne a minimálbér jelentsen viszonyítást! Ne abbó akarj több pénzt, hogy nem kell fizetned azt a 15%-nyi adót, hanem hogy legyen jóval magasabb a béred.
Őtletelhetsz nyugodtan, én leírtam a valóságot.
Ismét kérdezem: ha egy politikai csoport 2 kormányzati ciklusában nem csinálta azt amit az ígéretei alapján hittek az emberek, akkor miért hiszed hogy egy lehetséges harmadik ciklusukban majd azt fogják tenni és nem azt amit előtte 8 éven át?
"Itt bukott a mutatványod, mert ott van benne, hogy HA.
...
Lehet hinni a mesékben, de minek? Mikor most jó az adózási rendszer és tovább szeretnék csökkenteni mindenki számára még ezt a 15%-t is."
Te miért hiszel a mesékben?
"Pontosan emiatt nem lehet azt mondani, hogy ITT olyan adózási szabályok lennének a jók, amik MÁSHOL jók."
Ja, csak akkor el kell dönteni, hogy egy porfészek akarunk lenni örökre, vagy tényleg utol akarjuk érni az EU-t. Ha az előbbi, akkor igazad van, ha az utóbbi, akkor nekem, és szőkség van a többkulcsos adóra.
Az a baj, hogy sehogy nem tudod kikerülni azt, hogy valaki sokkal többet keres, mint a másik. És mondhatod azt, hogy "jaj, de magas a yacht-okon az adó", de a gazdagok a pénzük egy jelentős részét befektetik, és ezzel nem tudsz mit kezdeni.
Továbbá a yacht nem olyan, mitn az átlag embernek a tej vagy tojás.
"A magyar adózási rendszernek a magyar emberekhez kell igazodnia. "
Igen, az történik, ha porfészek akarunk maradni.
Mert ez a mentalitás azt is jelenti, hogyha a magyarok kulturális szintje ott tart, hogy majmokat néznek, ahogy szart dobálnak egymásra, akkor szerinted az oké és nem kell őket felemelni.
Mellesleg így omlik össze a leggyorsabban egy társadalom, de te tudod.
"Jelenleg nagyobb az adóbevétel a jövedelemadóból úgy"
Úgy, hogy a forint nem kicsit inflálódott el.
Szóval ez csak simná egy érvelési hiba.
Kb. olyan, mintha a mostani árakat a 10 évvel ezelőtti árakhoz hasonlítanád. Önmagában nem lehet.
"A korábbi rendszer nem működött ilyen jól, akkor mi a gond a mostanival?"
A mostani nem működik, ezért szakadnak le jobban az emberek, és ezért katasztrófa még mindig a megélhetés.
"Magyarországon a lakásállomány 86%-ban a SAJÁT LAKÓI tulajdonában van. EZ a megtakarítása az emberek többségének!"
Az nem megtakarítás, amihez nem tudsz hozzányúlni, ha pl. egy hűtőt kell venned.
"Azokban a bezzegországokban amikkel próbáltok minket összehasonlítani, a saját lakástulajdon aránya sokkal alacsonyabb. Pontosan emiatt van szükségük más formában nagyobb megtakarításra, mert nyugdíjasként is kénytelen lakbért fizetni. "
Tévedés, nincs szükségük nagyobb megtakarításra.
Külföldön azért nem szükséges lakást, házat venni, mert nyugdíjból is röhögve ki lehet fizetni a lakbért.
Mo.-on azért kell mindenkinek lakás, mert a nyugdíj a legtöbb esetben éhenhalásra elég.
"A havi megtakarítást nem csak az jelenti, hogy le tudod kötni a számládon"
De, mivel válságban ahhoz tudsz nyúlni.
2019-ben a covid előtt az emberek egyharmadának semennyi megtakarítása nem volt. A következő egyharmadnak kevesebb, mint 3 havi kiadásra elegendő.
Mo.-on átlagosan 110 ezret költenek havonta, ami annyit tesz, hogy a fentebb említett egyharmadnak kevesebb, mint 330 ezre volt.
"A nyugati országokban alapból jobb volt a helyzet már akkor maikor mi az unióba csatlakoztunk."
Én mondjuk ezért szeretem a finnekhez hasonlítani az országot, mivel ők is szegények voltak és szarból építkeztek.
Látható hova jutottak.
A magyaroknak nem kellene feltalálni a spanyolviaszt, csak követni kellene már kialakult mintákat.
"És nem, nem a GDP-ről meg hasonló gazdasági adatokról beszélek, hanem arról, hogy az átlagember hogyan tud megélni a jövedelméből."
Én is arról beszéltem. :)
#21 Ez csak egy példa volt, azt írtam, hogy "pl, ha...". Azt akartam vele érzékeltetni, hogy SOHA nem azt kell nézni, hogy mikortól magasabb az adókulcs, hanem az egészet egybe, azt hogy annak mi lesz az eredménye.
Ha nem csak adóemelést szeretnénk, hanem csökkentést is az alacsonyabb keresetűeknél, akkor MINIG alacsonyabbra kell helyzeni a magasabb sávot, mint amikortól egálba akarjuk hozni, és efölött növelni.
Egyébként a múltkor volt itt egy kérdés az LMP tervezetéről, ahol ugyanezek a kulcsok szerepeltek, csak a 25%-os kulcs 500 ezernél lépett volna be, és nem volt megadva, hogy mennyi lenne a minimálbér. Ezen mindenki ki volt akadva, hogy hűha, akkor már 500 ezertől több adót kéne fizetni. De ez így nagyon megtévesztő. Én akkor konkrétan kiszámoltam úgy, hogy HA 200 ezer lenne a minimálbér, akkor aki 800 ezret keres (tehát a minimálbér 4x-esét), még az is jobban járna havi 9000 Ft-al.
#24 "Át kellene végre térni oda gondolkodásban, hogy ne a minimálbér jelentsen viszonyítást! Ne abbó akarj több pénzt, hogy nem kell fizetned azt a 15%-nyi adót, hanem hogy legyen jóval magasabb a béred."
Nem fizetek 15%-nyi adót. Nyugdíj melletti katát fizetek, tehát nem magam miatt szóltam.
#24 "Én akkor konkrétan kiszámoltam úgy, hogy HA 200 ezer lenne a minimálbér, akkor aki 800 ezret keres (tehát a minimálbér 4x-esét), még az is jobban járna havi 9000 Ft-al."
vagyis azt feltételezed ez alapján, hogy csökkenne az állam adóbevétele az új adórendszerrel.
Tényleg azt hiszed hogy ezt megtenné az ellenzéki összefogás úgy - hogy éppen ahogy te mondod - általánosságban a teljes képet nézve ne szednék ezt be máshonnan?
Most az adórendszer kedvezményezettjei a családok, a gyereket nevelők. Korábban meg az adókedvezményt az alacsony keresetűek kapták. Együtt nem megy. Vagy lemond az állam a bevételeiről, akkor kevesebbet tud nyújtani, hisz nem lesz miből, vagy máshonnan szedi be a pénzt.
Az SZJA sávok változtatgatása egy trükközés szimplán, hiszen ott van mellette amit már megmondtak, hogy vissza akarják vágni a családok kedvezményeit. Hiába lesz az általad kiszámított kedvezőbb SZJA, ha a gyereket nevelők meg nem fogják megkapni az ugyanekkora jövedelem mellé most igénybe vehető családi adókedvezményt.
Márpedig nem fogják megkapni és ez is a múlt tanulsága, hiszen 2002-ben a ballib kormányzat egyik első lépése volt a családi adókedvezmények eltörlése 1 és 2 gyerekeseknél.
Azt meg még nem is tettük mellé, hogy az lmp a futottak még kategóriában van jelenleg, semmi szava nem lesz ha az összefogás kormányra kerül, szinte lényegtelen, hogy most mit terveznek adózásban.
Nem azért, de nem ezt mondta.
"általánosságban a teljes képet nézve ne szednék ezt be máshonnan?"
A több kulcsos, igazságosabb rendszernek pont az a lényege, hogy beszedik máshonnan. Onnan, ahol van erre pénz.
"Most az adórendszer kedvezményezettjei a családok, a gyereket nevelők."
A gazdag ÉS nagy családok, a szegények vagy kis családok nem.
Ahhoz, hogy a legtöbb támogatást ki tudd használni pénzesnek és nagy családosnak kell lenned.
Ez rettentően szűk réteg, ráadásul ezek elsősorban azok, akiknek nincs is szükségük támogatásra.
"ott van mellette amit már megmondtak, hogy vissza akarják vágni a családok kedvezményeit"
Nem, azt mondták ,hogy át akarják dolgozni, amit el is várok, mert a mostani rendszer elég gerinctelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!