A magyar történelem miért ennyire alulértékelt?
Figyelt kérdés
Ha egy külföldit a magyar történelemről kérdezel, akkor leginkább a Monarchia jut az eszébe. Nem a kalandozó hadjáratok meg a törökök ellen vívott háborúk. Tiktokon rengeteg történelmi videót láttam, és az oszmánok elleni harcokról csak két embert emlegetnek leginkább, Kinizsi Pált láttam videóban és Hunyadi Jánost, de őket is ritkábban. Vlad, Szkander Bég meg rengeteg ismeretlen lengyel, szerb stb. történelmi személyt említenek meg.2021. aug. 2. 19:04
1/11 anonim válasza:
Te például tanultál a hollandok felkeléséről? A flamand-vallon szövetség/harcokról? Haiti lázadásáról? Oda Nobunaga hősiességéről?
2/11 A kérdező kommentje:
Nem, tudom, hogy Magyarország kis ország és külföldön rólunk kb. az első világháborút tanítják, de sokáig védtük Európát a törökök ellen, szóval ha egy Vladot ismernek a külföldiek, akkor már ezt is tudják.
2021. aug. 2. 19:12
3/11 anonim válasza:
Külföld alatt az amcsikat érted akik még a saját országuk is nehezen lövik be a világtérképen?
4/11 anonim válasza:
A kalandozásokkal nem büszkélkedni kéne.
5/11 meszike91 válasza:
A magyar történelem alapvetően a magyarok számára érdekesek. Globális hatásunk meg nem volt mint a gyarmatosító államoknak. A Hunyadiakat a balkánon ismerni szokták.
6/11 A kérdező kommentje:
#3 még Magyarországon sem vesszük részletesen a Monarchia részvételét az első világháborúban, akkor elképzelem, hogy Angliában mennyire vehetik komolyan, mikor Magyarországon sem tanulunk normálisan a saját múltunkról. Az iskolákban részletesen átveszik inkákat, meg az asztékokat, de a magyarság többsége a saját történelmét sem tudja. Én ötös vagyok töriből, de nem azért mert a tankönyvből tanulok, meg megjegyzem amit a tanár mond, hanem rengeteg cikket olvastam meg videót néztem a nagy háborúról már 13 évesen. Az I. VH keleti frontjáról csak annyit vettünk, hogy az oroszok betörtek az országba, sikerült feltartóztatni őket. Innen egy nagy ugrás az orosz polgárháborúig és az Orosz Birodalom összeomlásáig. A Bruszilov-offenzívát nem is tanították.
2021. aug. 2. 19:24
7/11 molnarmarcell21 válasza:
Először válaszolok "gyakorisan", aztán komolyan :)
1) Vladot elsősorban a Drakula miatt ismerik. Magyarország valóban jelentéktelen, kívül esik a jelenkor súlypontjainak narratíváján, ezért nem kap különösebb figyelmet.
2) Egyelőre. A kérdezőnek abban teljesen igaza van, hogy en bloc Kelet-Európa (meg persze más régiók is) teljesen figyelmen kívül van hagyva, holott ha máskor nem, a második világháborúban már igazán jelentős dolgok történtek itt. És érdekes módon ezen még a Szovjetunió léte sem tudott érdemben változtatni. A jó hír, hogy a történészek kezdik felismerni, hogy ez a környék nagyon elhanyagolt. A rossz hír, hogy Kína valószínűleg el fogja vonni a rivaldafényt.
8/11 A kérdező kommentje:
#7 én azt is szomorúnak tartom, hogy a keleti fronton csak a Don-kanyart kötelező tudni. Azon kívül annyit vettünk át, hogy 3 hadseregcsoport volt, Moszkvánál, Leningrádnál és Sztálingrádnál milyen harcok voltak és ki is sült az egész.
2021. aug. 2. 20:28
9/11 anonim válasza:
Ezzel a "mi védtük meg Európát a töröktől" narratívában csak az sántít, hogy ez igazából csak féligazság. Valóban fontos szerepet játszottunk, de inkább a 15. század környékén. Utána Erdély konkrétan lepaktált a törökökkel (ezt a részt a magyar történelemoktatás nem szereti hangsúlyozni), és ezután a döntő vereségeket a törökökre nem mi egyedül, hanem a Szent Liga közösen verte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!