A közteherviselésből miért nem kell a KATA-s vállalkozásoknak arányosan kivenni a részüket?
Cserébe minimális nyugdíjat fognak kapni. Persze az okos KATA-s éppen ezért félretesz nyugdíjra a bevételből, és lehet, hogy több nyugdíja lesz így, mint azoknak, akik az állami nyugdíjra alapoznak, ahol felborul majd a korfa:
A jelenlegi nyugdíjrendszer fentarthatatlan, egy 40-45 év alatti katás valószínűleg semmi hátrányt nem fog elszenvedni ez ügyben.
A legtöbb politikusnak meg közszereplőnek is van katás vállalkozása.
Ez van...politika az egész, a TB is igazságtalan volt sokáig most próbálják szigorítani/ kiszórni a potyautasokat, kíváncsi vagyok milyen sikerrel.
"A jelenlegi nyugdíjrendszer fentarthatatlan"
Pontosabban úgy fenntartható, hogy emelik majd a nyugdíjkorhatárt, vagyis az okos KATA-s, aki félretesz most, már rég nyugdíjas lehet majd akkor, amikor az alkalmazottaknak még dolgozniuk kell majd a korhatár eléréséért.
Itt valami nem kerek. Egy KATA adózónak csak egy magánvállalkozása lehet és nem vállalhat tagságot más vállalkozásban. Annyi, hogy lehet egy főállása, alkalmazottként (csak ebben az esetben 25 ezer a havi költsége, amúgy választhat, hogy 50, vagy 75 ezret fizet, de még fizetnie kell az iparűzési adót és a kamarai tagságot).
Az átlag KATA adózó 250-500 ezer között kereshet. Vannak, akik ennél kevesebbet, vagy többet. A KATA határ körül keresőknek már jobban megéri Kft-t alapítani és normálisan adózni, mert a KATA-s nem számolhat el semmit, nem igényelhet vissza ÁFÁ-t, semmit nem írhat le. Egy Kft-s akár azt is meg tudja oldani, hogy majdnem az összes adóját leírja, elszámolja költségként és eszközvásárlásként, ha máshogy nem, lízingel egy drága autót, bérli a telephelyet, elszámolja annak a felújításait, rezsijét.
Ráadásul a KATA-s egy cégtől csak 3 millióig kaphat bevételt, efelett büntetőadó van. Nem olyan jó buli a KATA adózás, mint gondolod.
#4 "Pontosabban úgy fenntartható, hogy emelik majd a nyugdíjkorhatárt"
jah persze kb. 72-73 évre :D azt egy politikai párt sem éli túl, főleg ha hirtelen kell bevezetni mert lássan fel kellene emelni 66-ra 65-ről, hogy működjön és elinflálni de az sem megy mert a szavazatok miatt minimum az inflációval növelni kell, róka fogta csuka-csuka fogat róka esete...Aztán ott van még az automatizálás, az oktatás gyengesége-nem gyakorlatias, és még sorolhatnám.Mindegy én nem bízom az állami nyugdíjban, én már most másképp készülök az öregkoromra, pedig 36 vagyok...
#7 "Az átlag KATA adózó 250-500 ezer között kereshet. "
jah a fodrász meg a műkörmös :), itt nem róluk lenne, szó, nekem 8, de én értem a kérdező gondját...csak nekem nincs gyomrom politikusokhoz meg helyi potentátokhoz dörgölőzni
Mire jó a kisadózók tételes adója? Aki volt már vállalkozó piaci alapon (nem úgy, hogy egy multitól, vagy politikusok köréből súgtak neki, hogy ha kiváltja a vállalkozóit, akkor azonnal lesznek több millió forintos megrendelései) és nem kész vagyonnal a zsebében kezdte, az tudja, hogy az elején inkább viszi a pénzt, mint hozza. Ha van egy jó ötlete, vagy talált egy piaci rést, akkor is idő amíg megismeri a piac. Vagy irdatlan pénzeket költ reklámozásra, vagy nagyon lassan, organikusan épül fel a vállalkozásának a híre, évek alatt.
Ezt úgy hívják, hogy startup. Ez nem Amerika, ahol befektetők kutatják, hogy melyik startupba tegyék a pénzüket és eltartják a vállalkozást az első éveiben, amikor még nem termel profitot. Itt szinte csak a kisadózói adózási forma támogatja a startupokat.
Korlátozások ezért vannak, hogy megmaradjon startup támogatásnak és minél kevesebben éljenek vissza a lehetőséggel.
A leggyakoribb kisadózó visszaélés a burkolt munkaviszony volt, ami azt jelenti hogy úgy dolgoztak a munkaadójuknak, hogy havonta számláztak, ezzel leginkább a munkaadó járt jól, mert kevesebbet kellett fizetnie.
Akinek már megvan a biztos havi 5-600 ezres bevétele, az jobban jár, ha kilép a kisadózói körből, mert onnantól pályázhat támogatásokra, elszámolhatja a költségeit (tárgyi eszközeit, igénybe vett szolgáltatásokat).
Aki kereskedni akar, annak már eleve nem jó a kisadózás, mert nagyon szerény haszon mellett gyorsan eléri az éves 12 milliós áfamentességi határt.
Nem hiszem, hogy a politikus haverok kedvenc adózási formája lenne a kisadózói lét, mert ők nem havi százezrekkel gurigáznak, hanem alsó hangon milliókkal, ami már nem fér bele a kisadózói körbe és semmit nem tudnának elszámolni, semmire nem pályázhatnak kisadózóként (még egy egyszerű önkormányzati megbízásra sem), nem lehetne több másik vállalkozásuk.
Amit a kérdező írt, hogy valakinek 4 kisadózói vállalkozása van, az lehetetlen kategória. Az már le lett írva, hogy miért. Esetleg úgy oldható meg, hogy a rokonai nevén van a többi 3, a házastársa, anyja és apja nevén, ez már 4, de ha lebuknak, akkor nem csak ő szívja meg nagyon, hanem a rokonai is a strómankodást. Aki annyira csalafinta, hogy ügyeskedik, az máshogyan teszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!