Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A közteherviselésből miért...

A közteherviselésből miért nem kell a KATA-s vállalkozásoknak arányosan kivenni a részüket?

Figyelt kérdés
Havi 25/50 ezer forint egy vicc. Van ismerősöm aki azzal kérkedik, hogy 4 katás vállalkozása van, hogy havi 4 milliót ki tudjon venni legálisan. Szerintem ez rohadtul nem oké. Másnál szuperbruttóból a fizetése felét levonják..

2021. júl. 22. 05:36
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
82%

Cserébe minimális nyugdíjat fognak kapni. Persze az okos KATA-s éppen ezért félretesz nyugdíjra a bevételből, és lehet, hogy több nyugdíja lesz így, mint azoknak, akik az állami nyugdíjra alapoznak, ahol felborul majd a korfa:

[link]

2021. júl. 22. 05:40
 2/12 anonim ***** válasza:
75%
2021. júl. 22. 05:41
 3/12 anonim ***** válasza:
76%

A jelenlegi nyugdíjrendszer fentarthatatlan, egy 40-45 év alatti katás valószínűleg semmi hátrányt nem fog elszenvedni ez ügyben.

A legtöbb politikusnak meg közszereplőnek is van katás vállalkozása.

Ez van...politika az egész, a TB is igazságtalan volt sokáig most próbálják szigorítani/ kiszórni a potyautasokat, kíváncsi vagyok milyen sikerrel.

2021. júl. 22. 05:58
 4/12 anonim ***** válasza:
89%

"A jelenlegi nyugdíjrendszer fentarthatatlan"

Pontosabban úgy fenntartható, hogy emelik majd a nyugdíjkorhatárt, vagyis az okos KATA-s, aki félretesz most, már rég nyugdíjas lehet majd akkor, amikor az alkalmazottaknak még dolgozniuk kell majd a korhatár eléréséért.

2021. júl. 22. 06:36
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
És hány okos ember van, aki nem a pillanatnyi jólétére, villogásra költi a felesleges pénzét, hanem a saját nyugdíjára gondol?
2021. júl. 22. 08:21
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
5: az az ő baja, nem a KATA hibája, értelmes ember előre gondolkodik
2021. júl. 22. 08:55
 7/12 anonim ***** válasza:
71%

Itt valami nem kerek. Egy KATA adózónak csak egy magánvállalkozása lehet és nem vállalhat tagságot más vállalkozásban. Annyi, hogy lehet egy főállása, alkalmazottként (csak ebben az esetben 25 ezer a havi költsége, amúgy választhat, hogy 50, vagy 75 ezret fizet, de még fizetnie kell az iparűzési adót és a kamarai tagságot).

Az átlag KATA adózó 250-500 ezer között kereshet. Vannak, akik ennél kevesebbet, vagy többet. A KATA határ körül keresőknek már jobban megéri Kft-t alapítani és normálisan adózni, mert a KATA-s nem számolhat el semmit, nem igényelhet vissza ÁFÁ-t, semmit nem írhat le. Egy Kft-s akár azt is meg tudja oldani, hogy majdnem az összes adóját leírja, elszámolja költségként és eszközvásárlásként, ha máshogy nem, lízingel egy drága autót, bérli a telephelyet, elszámolja annak a felújításait, rezsijét.

Ráadásul a KATA-s egy cégtől csak 3 millióig kaphat bevételt, efelett büntetőadó van. Nem olyan jó buli a KATA adózás, mint gondolod.

2021. júl. 22. 09:14
 8/12 anonim ***** válasza:

#4 "Pontosabban úgy fenntartható, hogy emelik majd a nyugdíjkorhatárt"

jah persze kb. 72-73 évre :D azt egy politikai párt sem éli túl, főleg ha hirtelen kell bevezetni mert lássan fel kellene emelni 66-ra 65-ről, hogy működjön és elinflálni de az sem megy mert a szavazatok miatt minimum az inflációval növelni kell, róka fogta csuka-csuka fogat róka esete...Aztán ott van még az automatizálás, az oktatás gyengesége-nem gyakorlatias, és még sorolhatnám.Mindegy én nem bízom az állami nyugdíjban, én már most másképp készülök az öregkoromra, pedig 36 vagyok...

2021. júl. 22. 10:10
 9/12 anonim ***** válasza:

#7 "Az átlag KATA adózó 250-500 ezer között kereshet. "

jah a fodrász meg a műkörmös :), itt nem róluk lenne, szó, nekem 8, de én értem a kérdező gondját...csak nekem nincs gyomrom politikusokhoz meg helyi potentátokhoz dörgölőzni

2021. júl. 22. 10:20
 10/12 anonim ***** válasza:

Mire jó a kisadózók tételes adója? Aki volt már vállalkozó piaci alapon (nem úgy, hogy egy multitól, vagy politikusok köréből súgtak neki, hogy ha kiváltja a vállalkozóit, akkor azonnal lesznek több millió forintos megrendelései) és nem kész vagyonnal a zsebében kezdte, az tudja, hogy az elején inkább viszi a pénzt, mint hozza. Ha van egy jó ötlete, vagy talált egy piaci rést, akkor is idő amíg megismeri a piac. Vagy irdatlan pénzeket költ reklámozásra, vagy nagyon lassan, organikusan épül fel a vállalkozásának a híre, évek alatt.

Ezt úgy hívják, hogy startup. Ez nem Amerika, ahol befektetők kutatják, hogy melyik startupba tegyék a pénzüket és eltartják a vállalkozást az első éveiben, amikor még nem termel profitot. Itt szinte csak a kisadózói adózási forma támogatja a startupokat.

Korlátozások ezért vannak, hogy megmaradjon startup támogatásnak és minél kevesebben éljenek vissza a lehetőséggel.

A leggyakoribb kisadózó visszaélés a burkolt munkaviszony volt, ami azt jelenti hogy úgy dolgoztak a munkaadójuknak, hogy havonta számláztak, ezzel leginkább a munkaadó járt jól, mert kevesebbet kellett fizetnie.

Akinek már megvan a biztos havi 5-600 ezres bevétele, az jobban jár, ha kilép a kisadózói körből, mert onnantól pályázhat támogatásokra, elszámolhatja a költségeit (tárgyi eszközeit, igénybe vett szolgáltatásokat).

Aki kereskedni akar, annak már eleve nem jó a kisadózás, mert nagyon szerény haszon mellett gyorsan eléri az éves 12 milliós áfamentességi határt.

Nem hiszem, hogy a politikus haverok kedvenc adózási formája lenne a kisadózói lét, mert ők nem havi százezrekkel gurigáznak, hanem alsó hangon milliókkal, ami már nem fér bele a kisadózói körbe és semmit nem tudnának elszámolni, semmire nem pályázhatnak kisadózóként (még egy egyszerű önkormányzati megbízásra sem), nem lehetne több másik vállalkozásuk.

Amit a kérdező írt, hogy valakinek 4 kisadózói vállalkozása van, az lehetetlen kategória. Az már le lett írva, hogy miért. Esetleg úgy oldható meg, hogy a rokonai nevén van a többi 3, a házastársa, anyja és apja nevén, ez már 4, de ha lebuknak, akkor nem csak ő szívja meg nagyon, hanem a rokonai is a strómankodást. Aki annyira csalafinta, hogy ügyeskedik, az máshogyan teszi.

2021. júl. 24. 09:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!