Normális az, ha huszonéves fiatalként úgy érzem, sokkal jobb lett volna ha a Kádár-rendszerben éltem volna?
Lakhattam volna Kádár kockában, lehetett volna Wartburgom vagy esetleg egy Ladám is. Ehettem volna 3,60-as kenyeret, ehettem volna virslit, ihattam volna sört, minden nap megtömhettem volna a hasamat. Tulajdonképpen mindenem meglett volna, amire csak vágyom. Nyugodt és boldog életem lett volna. Valószínűleg soha nem is mentem volna egyetemre, hanem otthon maradtam volna a szülőfalumban, lett volna valami szakmám és végeztem volna valami fizikai munkát.
A mai világban viszont soha nem lesz semmim. Csak a hajtás és a rohanás megy. A saját lakás mégis egy elérhetetlen álom. Dögunalmas irodai aktatológató munkát végezhetek és fizethetem a százezreket bérleti díjra és lakhatásra. A vidéket tönkretették, régen a faluban is sok munkahely volt, ma már be kell járni a városba. Bezárták a bányákat és a kohászati üzemeket. Naplopó influencereknek és celebeknek áll a világ. Az emberek utazásra, új ruhákra és egyéb felesleges dolgokra szórják a pénzt, aztán csodálkoznak ha nem marad pénzük.
Egyszerűen jobban bejön az életstílus, az a világ, amit Kádár kínált volna.
Akkor irány Észak-Korea hapsikám, ott mindezt tálcán megkapod.
Abból a szempontból nem normális, hogy te ezt honnan tudod?
Igen. Jobb világ volt, sokkal nagyobb volt a létbiztonság. (ez a fogalom fel sem merült, magától érthetődő volt)
KÖTELEZŐ volt dolgozni, és a munkahelyed be volt írva a személyidbe amit a rendőr ellenőrzött. Ha dolgoztál, abból simán meg is tudtál élni. Az állami munkahelyek jó részének volt munkásszállója is, és munkahelyi étkezdéje.Aki megházasodott és gyereke is lett, annak szinte borítékolva volt a tanácsi lakás, csak kérnie kellett. (önkormányzati bérlemény)
"nem volt a sok felesleges hülyeség"
A választási lehetőség most is adott.
Akkor nem volt választásod, nem volt lehetőség.
De ma már nincs kádári állam, ezt jó lenne, ha végre bele tudnád gyömöszölni abba az értetlen buksidba, okkés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!