A magyarok miért vannak kiakadva a gendersemleges megszólításokon?
Friss hír, hogy a Lufthansa eltöri a Tisztelt Hölgyeim/Uraim kifejezést, és helyette gendersemleges kifejezést fog használni.
Erre látom a facebook kommentszekcióban fröcsögni a népet, hogy ezt okozza az lmbtq, ez lesz nálunk is ha baloldal kerül kormányra stb.
Igazából csak azt nem értem, hogy ők nincsenek tisztában azzal, hogy a magyar nyelv gendersemleges, és rengeteg helyen már évtizedek óta gendersemleges megszólítás van?
Pl:
Színházban: Kedves Nézőink! Kérjük kapcsolják ki a telefonjaikat az előadás zavartalansága érdekében, köszönjük. (kb. 1 hete voltam és hasonló szöveg volt)
Pályaudvaron: Felhívjuk tiszelt utasaink figyelmét, hogy....
Volt pár éve nagy téma szülő 1 / szülő 2 bevezetése valamelyik országban.
Elég rég voltam már iskolában, de ha jól emlékszem hivatalos dolgoknál stb. mindig a gondviselő nevét kellett megadni.
Kb. úgy érzem, mintha mindenki azért tüntetne, hogy ne vezessék be az arab számokat Magyarországon.
21, a férfi labdarúgásnál meg ott van hogy férfi. Ott lényeges, mert a sport "fajtája". De olyan hogy "futballista nő vagyok" nem szokott elhangozni senkitől.
- Ki a kedvenc focistád?
- Példa Alexa.
Mert senkit sem érdekel, a névből kiderül.
"Elég rég voltam már iskolában, de ha jól emlékszem hivatalos dolgoknál stb. mindig a gondviselő nevét kellett megadni."
Nem. Szülő/gondviselő szerepel. Mert létezik örökbefogadás és nevelőszülő is.
Ilyeneken gondolkodom a kérdés kapcsán: bemegy a vendég az étterembe, odamegy a pincér: Mit parancsol uram/ hölgyem?
Valaki elejt valamit az utcán, én észreveszem, s utána szólok:
-Uram/hölgyem, elvesztett valamit! Vagy úgy kiabálok utána, hogy : Hé, te...!
Munkahelyen, strandon, oktatási intézményben stb. hogy különböztetik meg a férfi, női öltözőt? Hogyan írunk hivatalos levelet pl. egy vezérigazgatónak, mi lesz a megszólítás? Hogyan szólítjuk az orvost: dr. úr/ nő? ,tanárt: tanár úr/ nő...stb. Vagy mi van a nevekkel? Mert a Béla ezután is férfi név lesz, a Mancika meg női. Vagy kitalálunk semleges neveket? A gyerek hogy szólítja a szüleit?
Vannak azért szituációk, mikor elengedhetetlen a megszólítás.
"Friss hír,..."
na, itt kezdődik a baj. hogy ez hír. amit bejelentettek.
mert egyébként annyi a dolog, hogy szólnak az info részlegnek, hogy az automatikusan generált fejlécben ezentúl más legyen. pl. az, hogy "Kedves Utasunk" vagy kedves "Lehendő Utasunk", vagy akármi. senkinek fel sem tűnt volna a dolog, mert ki az aki egyáltalán elolvassa az ilyen leveleken a megszólítást...
de nem. nekik be kellett jelenteni, hogy akkor mostantól ők is akkora gendersemlegesek, hogy csak na. mert ma ezt be kell jelenteni, közzé kell tenni, ki kell rakni. mert ez fontos.
akkor nekem meg az a fontos, hogy továbbra is szólítsanak uramnak. mert heteroszexuális, fehér férfi vagyok. nekem az a megszólításom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!