Miért gondolják annyian, hogy jogunk lenne újra Nagy-Magyarországhoz?
Pár dolgot tisztázzunk az elején. Magyar vagyok, egyáltalán nem vagyok magyarellenes, szeretem az országomat, sokat járok külföldön, ott is megpróbálom mindig minél jobb színben feltüntetni kis hazánkat, még akkor is ha ez néha nehéz...
Trianonról: elismerem, hogy igazságtalan volt ANNYI területet elvenni, és szégyen, hogy szinte 100%-ban magyar lakosságú falvak, városok kerültek határon kívülre. Nyilván sokkal kisebb büntetést érdemeltünk volna.
DE! Nagyon sokan Nagy-Magyarország visszaállításáról álmodoznak, mondván az volt az igazi Magyarország, nem szabadott volna hozzányúlni a határokhoz, vissza az egész területet!
Már megbocsásson aki így érez, de én mindig elítéltem ha valaki így gondolkozik. Nagy-Magyarország lakosságának ALIG TÖBB, MINT FELE volt magyar Trianon idején. Majdnem minden második ember más nemzetiségű volt, nem tartotta magát magyarnak, más nyelvet beszélt. Egy csomó olyan terület volt, ahol csak elvétve lehetett magyarokat találni - pont úgy, mint ahogy a mostani Magyarország területén is lehet elvétve más nemzetiségűeket találni.
Ezek a népek évszázadokon át magyar hatalom alatt álltak. Sokszor megpróbáltak önállósodni, gondoljunk csak a számos alkalomra, mikor autonóm államot követeltek, gondoljunk a nemzetiségi törvényekre. Ha valaki ismeri a történelmet, tudja, hogy a magyarok bizony kemény kézzel bántak ezekkel a más nemzetiségű emberekkel, sokáig nem használhatták hivatalosan a nyelvüket például, és még sorolhatnám.
Gondoljuk csak el, ha fordított lenne a helyzet, és a magyarok egy nagy csoportja, esetleg az egész magyarság élt volna évszázadokig egy nagyobb ország határain belül, rákényszerítve arra, hogy az ő törvényeikhez alkalmazkodjanak, az ő nyelvüket beszéljék, és hiába minden törekvés az elszakadásra. Közben pedig él a magyar kultúra, a nyelv, van összetartás... hát persze, hogy a magyarok is szövetkeztek volna az "elnyomó" ország ellen a világháborúban, és persze hogy a magyarok is követeltek volna magyarlakta területeket, JOGOSAN.
Mint mondom, nem értek egyet Trianonnal, mert sok olyan területet elvettek, amit nem szabadott volna, de be kell látni, hogy az elvett területek NAGY RÉSZÉN nem magyarok éltek!!! És nagyobb helyük volt az országunkon kívül, mint belül.
Ezért gondolom, hogy Nagy-Magyarország visszakövetelése szimplán hülyeség, és nem is értem, hogy sok tanult ember hogy gondolhatja ezt komolyan.
jelent valamit neked Moldován Gergely neve.Ó igazi magyar és román is volt egyben a hungarus tudat jelentős képviselője.Nézz utána.Hiába próbálok én neked tényekkel bizonyítani valamit.Itt már csak az a kérdés hogy ért-e valami gyerekkori trauma a magyarokkal kapcsolatban?
Minden nemzetnek az az érdeke itt a Kárpát-medencében hogy létrejöjjön egy erős ország olyan amilyen (Nagy)Magyarország volt.Én nem tudok megbocsátani egyes nemzetiségeknek de mégse lehet őket kiirtani.
Kárpátalja hovatartozásáról népszavazást kéne tartani és akkor visszatérne magyarhonhoz.
Minden nemzetnek az az érdeke itt a Kárpát-medencében hogy létrejöjjön egy erős ország olyan amilyen (Nagy)Magyarország volt.Én nem tudok megbocsátani egyes nemzetiségeknek de mégse lehet őket kiirtani.
Nem, ez csak a mi érdekünk.. itt minden nemzet örül hogy végre saját állama van.. különben is a Magyar Királyság korántsem volt erős.. főlegnem stabil... hogyha annyira erős lett volna és stabil akkor mondom hogy nincs trianon:))csak az olyan területeket nem lehet megtartani ahol tömbösödve élnek a szlávok,románok,...
a kérdezővel értek egyet, Nagy-Magyarország visszakövetelése szimplán hülyeség, és nem is értem, hogy sok tanult ember hogy gondolhatja ezt komolyan.
régebben max a határmenti kisebb reviziok (mint pl a II bécsi döntés) meg a népszavazás lett volna a megoldás.. ma már semmi..
Ismerek egy ír hobbitörténészt. Ő azt mondja (bár megért bennünket, igazságtalan volt, ami velünk történt stb.) hogy nézzük meg az íreket. Angol elnyomás, forradalmak leverése, és megszületett az ír köztársasági hadsereg (ira) pedig még nem is volt ír köztársaság. Hamarosan lett Írország, bár északot nem sikerült visszaszerezni.
Na most, ha az elnyomott nemzetiségi magyarok folyamatosan lázadnának, és az életüket adnák azért hogy ismét magyarok legyenek,megérdemelnék hogy így is legyen. De mit tettünk mi akkor vagy utána? Semmit, csak a szánk jár.
Az összes erdélyi ismerősöm mélyen lenézi a jobboldal tevékenységét, és személyes sértésnek veszi, amikor a suttyó magyar turista "hazamegy" Erdélybe.
Most őszintén, ezt a nyamvadt kis országot sem tudjuk eltartani, mit kezdenénk az egésszel? Mi ez az elszállt grandiózus álom a magyar nép nagyságáról? Már megint bűnbakkeresés. Ha nem lett volna Trianon, bezzeg.....
Bezzeg mi? Most egyetértés lenne a parlamentben? A magyarok nem adnák el a maradék kis országot a külföldi beruházóknak? Nem lopna csalna mindenki? Jó fizetése lenne az egyszeri dolgozónak? Itthon maradnának a magyar feltalálók, mert nem lehetetlenítenék el az életüket idehaza? Végre rájönnénk,mint Japán hogy először az oktatásba kell pénzt fektetni,utána a gazdaságba?
A magyar mentalitással van a baj. Én örülök, hogy magyar vagyok, de nem értem honfitársaim nagy részét. Mit is akarnak? Nemzetiségeket kormányozni, amikor saját magukat sem tudják? Először tegyük rendbe ezt a kis országot, aztán álmodozzunk nagyságról. Váljunk méltóvá a feladathoz.
Most, ebben az évben, ebben az évtizedben ilyen körülmények közt tényleg nincs esély a területek visszaszerzésére. De reménykedni kell is benne, hogy egyszer meg fog valósulni.
A két világháború közti emberek sem tudták, hogy jön majd a második világháború és hogy mit hoz a jövő majd nekik. Aztán jött a lehetőség és élt is az ország azzal, hogy visszaszerzett annyi területet, amennyit csak tudott.
Mi sem tudjuk mi lesz még 10-20, 50-100 év múlva, de ha eljön a történelmi lehetőség, akkor érdemes felkészülten várni, nem pedig a mostani állapotban.
ma 13:25
Ez a szégyen sajnos amíg a románok egyhangúan gyűlölnek minket vannak akik még őket védik.Őseink emlékét gyalázzuk ha feladjuk a magyar földet.Ez nem akarat kérdése hogy vissza kell-e csatolni megszállt területeinket ez kötelességünk!
Kedves utolsó, szerintem őseink emlékét azzal gyalázzuk,hogy széthúzók vagyunk, hogy a "dögöljön meg a másik tehene is" mentalitás uralkodik az országban. Azzal gyalázzuk őseinket hogy emberek azért utálják egymást, mert az egyik jobb a másik baloldali szavazó. Azzal gyalázzuk őseinket, hogy hagyjuk az oktatást lesüllyedni a semmibe, nincs pénz arra, hogy a jövő nemzedéke felnevelkedjék.
Meg azzal,hogy szép anyanyelvünket hagyjuk leamortizálódni, valóságshow-kat néz az ország ahelyett, hogy Madách Imre meg Molnár Ferenc darabjait nézné a színházban vagy olvasna. Ezzel gyalázzuk őseinket, akik ránk hagytak egy kultúrkincset, de nekünk fontosabb, hogy fájó sebeket tépkedjünk fel, meg szart kavarjunk egy már kialakult negatív helyzetben.
Nem akarok párhuzamot vonni, de ha most megkérdeznélek, hogy mi a véleményed arról,hogy Izrael visszakapja-e régi birodalma teljes területét, biztos ők lennének a szemetek akik most a régi hazájukat akarják. Na, te is szemét akarsz itt lenni? Akarsz ide is egy borzalmas megoldhatatlan helyzetet kisebbséggel meg mindennel? Tényleg ezt akarod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!