Miért gondolják annyian, hogy jogunk lenne újra Nagy-Magyarországhoz?
Pár dolgot tisztázzunk az elején. Magyar vagyok, egyáltalán nem vagyok magyarellenes, szeretem az országomat, sokat járok külföldön, ott is megpróbálom mindig minél jobb színben feltüntetni kis hazánkat, még akkor is ha ez néha nehéz...
Trianonról: elismerem, hogy igazságtalan volt ANNYI területet elvenni, és szégyen, hogy szinte 100%-ban magyar lakosságú falvak, városok kerültek határon kívülre. Nyilván sokkal kisebb büntetést érdemeltünk volna.
DE! Nagyon sokan Nagy-Magyarország visszaállításáról álmodoznak, mondván az volt az igazi Magyarország, nem szabadott volna hozzányúlni a határokhoz, vissza az egész területet!
Már megbocsásson aki így érez, de én mindig elítéltem ha valaki így gondolkozik. Nagy-Magyarország lakosságának ALIG TÖBB, MINT FELE volt magyar Trianon idején. Majdnem minden második ember más nemzetiségű volt, nem tartotta magát magyarnak, más nyelvet beszélt. Egy csomó olyan terület volt, ahol csak elvétve lehetett magyarokat találni - pont úgy, mint ahogy a mostani Magyarország területén is lehet elvétve más nemzetiségűeket találni.
Ezek a népek évszázadokon át magyar hatalom alatt álltak. Sokszor megpróbáltak önállósodni, gondoljunk csak a számos alkalomra, mikor autonóm államot követeltek, gondoljunk a nemzetiségi törvényekre. Ha valaki ismeri a történelmet, tudja, hogy a magyarok bizony kemény kézzel bántak ezekkel a más nemzetiségű emberekkel, sokáig nem használhatták hivatalosan a nyelvüket például, és még sorolhatnám.
Gondoljuk csak el, ha fordított lenne a helyzet, és a magyarok egy nagy csoportja, esetleg az egész magyarság élt volna évszázadokig egy nagyobb ország határain belül, rákényszerítve arra, hogy az ő törvényeikhez alkalmazkodjanak, az ő nyelvüket beszéljék, és hiába minden törekvés az elszakadásra. Közben pedig él a magyar kultúra, a nyelv, van összetartás... hát persze, hogy a magyarok is szövetkeztek volna az "elnyomó" ország ellen a világháborúban, és persze hogy a magyarok is követeltek volna magyarlakta területeket, JOGOSAN.
Mint mondom, nem értek egyet Trianonnal, mert sok olyan területet elvettek, amit nem szabadott volna, de be kell látni, hogy az elvett területek NAGY RÉSZÉN nem magyarok éltek!!! És nagyobb helyük volt az országunkon kívül, mint belül.
Ezért gondolom, hogy Nagy-Magyarország visszakövetelése szimplán hülyeség, és nem is értem, hogy sok tanult ember hogy gondolhatja ezt komolyan.
Azért, mert pont azokat a területeket vették el, amelyek a leghasználhatóbbak voltak. Bányák, bányászatok, energia....bla-bla
"Ami a gazdaságot illeti, a termőföld 61,4%-a, a faállomány 88%-a, a vasúthálózat 62,2%-a, a kiépített utak 64,5%-a, a nyersvas 83,1%-a, az ipartelepek 55,7%-a, a hitel- és bankintézetek 67%-a került a szomszédos országok birtokába."
DE!!! Ennek már semmi értelme, hisz ezeket már kiszipolyozták. Csak még nehezebb lenne egy nagyobb országot /valószínüleg/ eltartani. De, lehet, hogy nem. Akik szeretnék visszakapni, ezt szeretnék megtudni, szerintem.
Mi szereztük meg, miénk volt. Igazságtalanul vették el. TEHÁT VESSZEN TRIANON ÉS KÖVETELJÜK A NAGY-MAGYARORSZÁGOT!
mi szereztük meg? xd elöttünk is vki megszerezte nem?:)) vagy mielőtt idejöttünk ez egy teljesen üres vidék volt rávolt tüzve a tábla: KIADÓ TELEK HONFOGLALÓKNAK??dehogy...
amugy tök jól tudod ezt mondogatni hogy vesszen trianon vissza amit elloptak.. de vannak érveid is azon kivül h igazságtalan volt? vagy vmi elképzelés? következmények? iesmik? vagy csak kiabálsz ész nélkül?
avarok, hunok, szkíták...
Sőt! Van egy olyan külföldi elmélet is, hogy mi egy évezreddel ezelőtt kijöttünk és utána visszajöttünk! :-D
Komolyan mondom besz@rok.Szégyen ahogy egyesek vélekednek.Előszór is amit elvettek tőlünk az magyar föld volt.Az hogy sajnos sok nemzetiség volt köszönhetjük a zsidó származású Habsburgoknak akik ránk sózták ezeket az élősködöket.A magyarság csak a török betörések után kezdet fogyni mert mi védtük hazánkat.
A Habsburgok magyarság kiirtására készültek amíg Szulejmán szultán nem akart eltörökisíteni Magyarországot és meg a Habsburg uralkodónak is magyarul irt.Az egész onnan indult hogy a törökök szabad átvonulást kértek Horvátországon keresztül de sajnos akkor már idegen ember uralkodott a magyarság felett idegen tanácsadókkal.
Így sikerült elérni azt hogy a mohácsi sereg 70000 helyett 20000 fős lett köszönhetően pár ember megtévesztésének.Sajnos II.Lajos is Habsburg cselszövésnek köszönhetően halt meg a felesége bérelt fel egy embert aki megölte miután sikeresen kimentették a csatából.Ezután a zsarnok Ferndánád lett a királyt de megkoronázta magát Szapolyai is.A magyarság e közben egyre fogyott.A magyar parasztot súlyos adókkal sújtották amíg a török sokkal kevesebbel aki fizette az adót a török rabiga alatt annak semmi bántódása sem esett amíg a Habsburg fennhatóság alatt lévő magyaroknak szörnyű sorsa volt.
Amikor a Habsburg sereg elfoglalta Budát Carraffa tábornak magyarokat kínoztatott akasztott fel ezt később beszüntették mivel a megszállók nem bírták a mindennapos sikolyokat.
A magyarság többször fellázadt de ezt leverték különböző okok miatt.Sokszor árulók miatt szenvedett a magyarság pl.Károlyi aki a Rákóczi szabadságharcban árulta el hazáját később jutalomként jelentős birtokokat kapott a császártól.
Erdélyben igaz hogy már a 13.században érkeztek oláh menekültek akkor még csak 1-2 falujuk volt.Nekünk köszönhetik életüket többször megvolt a lehetőség kiirtásokra vagy kitelepítésékre de nem éltönk vele pl amikor a Horea felkelés során amikor végigpusztították Erdélyt és irtották a magyarságot.
A magyarság adta a legtöbb jogokat a kisebbségeknek és Trianon volt a hála.MINDENT VISSZA!
hát hallod.. ilyen durva összeesküvés elméleteket még nem hallottam.. a habsburgok zsidók stb....
na meg lol.. a magyarok adták a legtöbb jogot a kisebbségnek.. tanulj néha törit:) figyelmedbe ajánlom a Reformkori politikát, az áprilisi törvényeket, a 48-49es szabadságharcot(kik voltak azok ránk támadtak-horvátok,románok, biztos nem kaptak eleget).. plusz még ajánlom a trianon elötti évek tanulmányozását.. hogyha végeztél és még mindig nem érted miért irtam szólj, és elmagyarázom:)
Tényleg a Monarchia (tehát a reformkor, '48 után) képviselte a legliberálisabb kisebbségi politikát a fennállása idején Európában.
Például Erdélyben több nemzetiségi elemi iskolája volt a románoknak, mint ahány elemi iskola volt Romániában az ország létrejöttekor.
Nem tudom mi lett volna akkor, hogyha van lehetőség a nemzetiségek megbüntetésére a szabadságharc után, de ha annyi románt irthattunk volna ki Dél-Erdélyben, mint amennyi magyart ők mészároltak le, nagy területek néptelenedtek volna el. Mindenesetre az biztos, hogy liberális hozzáállás volt, később pedig jött 1920. június 4.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!