Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha a Dákoromán elmélet hamis...

Ha a Dákoromán elmélet hamis és a románok csak később jöttek Erdélybe a mai Albánia területéről( mint magyar történészek állítják) akkor hogyan lehet, hogy a román nyelv latin nyelv és legközelebbi nyelvrokonuk az olaszok?

Figyelt kérdés
Nem lehetséges ez alapján, hogy valóban a rómaiktól származnak akik Erdélyben Dacia tartományt és városokat hoztak létre? .Talán nem politikai hanem tudományos alapon kellene vizsgálni ezt a dolgot.

2021. máj. 25. 11:46
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯
 91/102 anonim ***** válasza:
92%
89# Nem azt mondtam ki az igaz magyar vagy nem igaz magyar. De amikor azt látom hogy valaki magyar létére a nacionalista román álláspontot hangoztatja "mi nem gyűlölködünk csak a magyarok gyűlölködnek" ott igenis megkérdőjelezhető az illető magyar identitása. Ráadásul a fenti állítás mégcsak nem is igaz, mert tudod jól te is hogy a románok között is rengeteg gyűlölködő van, és mekkora politikai erőt tud megmozgatni a magyarozás, mégis csak a magyarok szemére veted fel az ilyen szélsőséges megnyilvánulásokat, a hasonló román jelenségeket meg letagadjátok. Ezek után milyen magyar identitásról beszélünk ha ilyen kettős mércével a "saját" etnikumod ellen vagy?
2021. jún. 8. 09:21
 92/102 anonim ***** válasza:
25%
Nacionalisták és szélsőségesek mindkét nemzetben vannak. Elég ha az egyik itteni kommentre utalok amelyben " rablógyilkos tolvajnak" lettek nevezve a románok állatában. Ez általánosságban egyszerűen nem igaz. Tisztába vagyok azzal, hogy létezik román nacionalizmus is. Nem tudom Székelyföldön mi a pontos helyzet, de a nagyobb városokban az egyszerű magyar és román emberek a mindennapokban jól kijönnek egymással.
2021. jún. 8. 10:10
 93/102 anonim ***** válasza:
85%

A románokat egyáltalán nem érdekli, hogy amit mondanak a történelemről, az igaz-e. Azzal foglalkoznak, hogy bizonyítékokat keresnek az elméleteikre (amik egyébként változtak az idők folyamán). Betéve tudják, hogy Anonymus melyik évben írt nekik kedvezően, jobban, mint mi. (Ez konkrétan nem nem történelmi mű, amit több 100 évvel később írt, de ez nem zavarja őket.) Ebben a hazugságban vannak nevelve kiskoruk óta. A legjobb, legkritikusabb történészük is még hisz abban, hogy Mátyás valami nagy román történelmi személy volt... noha Mátyás származásának nincs is jelentősége a román történelemre nézve. Még a himnuszukban is megemlítik... pedig mindenki tudja, hogy ő magyar király volt. Ez kb. olyan, mintha a magyar történelemkönyvekben Nicolas Sarkozy nagy magyar miniszterelnök szerepelne. Mindent kiforgatnak, mindenre találnak "bizonyítékot". Pl. páran megemlítik a vlachokat, ezt úgy veszik, hogy ők a románok voltak, noha akkoriban sok népet így neveztek, sok szlávot vagy környékbelit. Ilyen apróságok már elegendőnek bizonyulnak számukra. Az egész elmélet nevetséges, csak az avarok 300 évig voltak itt.

Nyilván Délről vándoroltak be, véletlenül pont náluk maradt meg a római nyelv is, és pont egy olyan helyre mentek, ahol bizonyos ideig voltak rómaiak (bár nem sokan).

Ha erősebb lobbink, összetartásunk lenne, a fél ország nem venné egy lapon ezt a durva történelem sci-fit és a magyar nacionalizmust, összefogtunk volna Trianon előtt, akkor nem állt volna elő ez a helyzet. De a magyarellenes kommenteket olvasva nem meglepő a helyzet.

2021. jún. 8. 11:19
 94/102 anonim ***** válasza:
0%
Az egyik rokonom Debrecenbe történelem tanár és igen nagy jobboldali.Anonymusra azonban Ő is mindig pozitívan hivatkozik és a diákjainak is tanítja. Pedig nem román. A románok Mátyás király román származásár hivatkoznak ugyan, de Ők is Magyarország királyának nevezik. Amikről Te írsz az szerintem egyre kevesebb magyart érdekel. Az emberek unják Trianon állandó emlegetését és történelmi sérelmeket.Ez már lejárt lemez. A magyar, szlovák, román, szerb fiatalok a Kárpát medencébe angol nyelven beszélgetnek egymással, sokszor együtt mennek bulizni. Jól érzik magukat és az egész történelem nem érdekli Őket. 20-30 év múlva már teljesen le fog csengeni az egész mint egy régi lejárt lemez.
2021. jún. 8. 12:04
 95/102 anonim ***** válasza:
36%

A románok azért beszélnek Mátyásról, hogy maguknak mondják, mert büszkék rá. Egyáltalán nem zavarja őket, hogy csak lehet, hogy voltak román ősei (ez nem sem biztos), és 100%-ig magyar király volt, semmi köze nem volt a románokhoz. Valami furcsa logika alapján azt hozzák ki, hogy ő egy nagy román király volt. Máskülönben nem lenne értelme őt ennyire kiemelniük. A románok 99%-a ilyen. Míg a magyaroknak a fordítottja, 1%-a akarja meghamisítani masszívan az egész magyar történelmet, követel idegen területeket magának, tartja alsóbbrendűnek a többi népet. Ez a két arány azért nem ugyanaz... Attól, hogy nálunk 100-ból 1 ilyen ember van, még ne mossuk össze a két országot. Romániában a baloldaliak, liberálisok is ilyen történelmi, logikai elképzelésekkel élnek.

De az biztos, hogy itt nem voltak románok, mikor letelepedtünk. Nem is lehettek itt, rengeteg erős nép költözött be előttünk is itt. A rómaiak nem voltak szoros kapcsolatban a dákokkal, evakuálták a terület lakosságát később, nincsenek források a románok jelenlétéről, a román egyház szláv nyelvű volt nagyon sokáig, Erdélyben nem voltak román uralkodók, a népszámlálási adatok szerint sem voltak jelen. Mi nem hamisítjuk meg a történelmünket folyvást, nem találunk ki dolgokat benne, nem manipuláljuk, stb., sőt a pozsonyi csatát és sok más nagy történelmi eseményt alig tanítjuk. És mi elismerünk sok dolgot, pl. a horvátok, szlovákok, szerbek egyes elképzeléseit.

2021. jún. 8. 17:56
 96/102 anonim ***** válasza:
12%
" A románok 99%-a ilyen" Tehát Te személyesen ismersz kb 20 millió románt és tudod, hogy milyenek. Nagy teljesítmény ilyen sok embert ismerni.
2021. jún. 9. 18:21
 97/102 anonim ***** válasza:
77%
Székelyföldön nőttem fel római katolikus családban és ott is voltak román barátaim is. Az élet úgy hozta, hogy 15 évvel ezelőtt megismertem egy brassói magyar lányt ,feleségül vettem és oda költöztem. Ha valaki nem tudná Brassó egy román többségű nagyváros. Semmi problémán nincs a románokkal, az utcában ahol lakunk mindenki román, csak mi vagyunk magyarok. Soha egy rossz szavuk nem volt hozzánk. A fiunk magyar iskolába jár, de barátkozik a környéken lakó román gyerekekkel. Van egy jól fizető munkám, családom, barátaim és jól meg vagyok. Nem érdekel, hogy Mátyás király magyar volt, vagy román. Ez egy nevetséges vita. A 21. században élünk és nem a középkorban.
2021. jún. 9. 21:37
 98/102 anonim ***** válasza:
82%
96, Romániában a legkritikusabb történész, aki megkérdőjelezte, hogy a teljesen átírt történelmük teljesen igaz, még mindig ilyen szinten van, hogy Mátyás román, dákoromán elmélet, és hasonlók. Nem fogsz olyan románt találni, aki nem hisz ebben.
2021. jún. 9. 21:48
 99/102 anonim ***** válasza:
0%
98. Tök mindegy, nemzetközi történelemben magyarként tanítják.
2021. jún. 9. 22:49
 100/102 anonim ***** válasza:
100%
Azt nem tudom, hogy az miért érv, hogy a rómaiak alapítottak ott városokat. Magyarországon is alapítottak. Akkor mi is a római birodalom örököseinek tartsuk magunkat?
2021. okt. 8. 08:42
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!