Miért van az, hogy a fideszre leginkább alacsony végzettségű emberek szavaznak ameddig a demokratikus ellenzékre a képzett egyetemet is végzett emberek? Lehet náluk már nem olyan erős a Habony propaganda és az ingyen kiló krumpli varázsa?
#32: 31es vagyok. Lehet, hogy varatlan, de ebbol is latszik, hogy a fideszes szavazok nem egyformak, barmennyire is szeretne ezt hinni az ellenzek. (Btw, amit 34 irt en is tapasztaltam, fokent a munkahelyemen, ahol az ertemisegi ellenzeki szavazok eleg arrogansak es a legutobbi valasztas utan is arrol deliraltak, hogy biztos csalas, meg a kepzetlen retegek szavaztak a fideszre, mert ok egy fideszest sem ismernek, pedig tobben is vagyunk.)
Szoval lehet meglepo a fordulat, de en, ahogy azt irtam is, alapvetoen liberalis vagyok. Az egyen dontesi szabadsagat es ennek termeszetes velejarojakent a felelossegvallalast tamogatom es a teljesitmenyalapu szemleletet preferalom. Ehhez eddig meg mindig a fidesz allt a legkozelebb, ami a magat liberalisnak beallito ellenzek szegenysegi bizonyitvanya inkabb. Ugyanakkor az elmult nehany honapban a tarsadalom kiskorusitasaval a fidesz ezt teljesen szembekopte. (Ertem azt is, hogy ez a tarsadalom - tisztelet a kivetelnek- nem akar nagykoru lenni es a sajat eleteert sem kepes/akar felelosseget vallalni, de ezt a szemleletet a fidesz most nyiltan tamogatja.) Nekem nincs szuksegem gyamra, a biztonsagomrol magam gondoskodom es nem gyamot akarok valasztani, hanem vezetot, aki biztosit egy olyan keretrendszert, amiben a sajat eletemet erinto kerdesekrol szabadon donthetek teljes felelossegvallalas mellett. En ugyanis ebben latom a biztonsag garanciajat, nem abban, ha masok gyamsagara bizom magam, a felelosseg atadasaval a dontesi jogod is megszunik.
A vakcinakommunikacio pedig mar csak hab a tortan: Tudomanyos teruleten dolgozom, igy van nemi ralatasom (mar amennyi ebben a zurzavarban lehet). Zanzasitva: tudomanyos alapok a kukaban; hiteles tajekoztatas nulla (prooaganda a kobon); sokan azt sem tudjak milyen vakcinat kapnak, nemhogy azt mire kellene figyelniuk; mellekhatasok monitorozasa nulla (egy-ket egyetemi kisebb csoportot kiveve); frissen felgyogyult emberek oltasra kuldese, aztan ha valami baja lesz es azt sem lehet tudni pontosan mi okozza, lehet szidni a kezeloorvost, hisz o van legkozelebb; es, ami nalam a csucs, a munkahelyi kenyszerites egy onkentes oltasra (felsobb utasitasra), a tested feletti onrendelkezes teljes szembekopese. Es kozben a miniszterelnok buszken hirdeti, hogy milyen sokan vallaltak onkent a vakcinaciot, az EU meg hogy le van maradva. (Ja, ott lehet jobban megnezik kinek, mikor es mit adnak be.) Semmi nem szamit, csak hogy meglegyen idore a kituzott szam. Ez engem oszinten szolva megremiszt, mert - teljesen fuggetlenul ettol az oltastol, vagy attol, hogy en hogyan dontottem ezzel kapcsolatban es az milyen kovetkezmenyekkel jarhat ram nezve - felmerul bennem a kerdes, hogy ha az orszag miniszterelnoke ugy gondolja, hogy rendelkezik az allampolgarok teste felett - es ismet, ez teljesen fuggetlen attol, hogy ez a vakcinacio bevalik vagy nem - es belekenyszerithet egy olyan invaziv beavatkozasba, amit az egyen nem akar - again, irrelevans, hogy az egyennek igaza van, vagy nincs, engem a szemlelet riaszt- akkor van-e ennel lejjebb es van-e kovetkezo, ha igen, akkor mi.
Ahogy irtam korabban en foleg 9es gondolatmenete alapjan valasztottam a fideszt: legalabb a teljesitmenyt nem buntetik adokkal. Ma pedig azt gondolom, hogy penzt kereshetek meg tobbet, ha szukseges, mert kepes vagyok ra, az eletem/testem feletti onrendelkezi jogot jobban feltem, mert tartok tole, hogy azt csak egyszer veszithetem el.
Elhiheted, hogy szamomra is megdobbento, hogy meg az is megfordult a fejemben, hogy az ellenzekre szavazzak. (Mindig fidesz szavazo voltam.) Most sem hiszem, hogy kepesek lennenek normalis kormanyzasra, de lassan mar azt is jobbnak gondolom, mint ami most folyik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!